Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 май 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин бе открита изложбата "Неизвестни фотографии от голямото наводнение във Видин преди 80 години". На 10 табла са представени архивни снимки от наводнението във Видин - 04 март 1942 г.


Главният изпълнителен директор на "Български пощи" Богдан Теофанидис категорично заявява, че има достатъчно средства за изплащането на пенсиите в пощенските станции. Паричните потоци, предназначени за изплащането на пенсиите на гражданите, са гарантирани от държавата. Средствата се получават в отделни банкови сметки на "Български пощи", които са със специално предназначение, чрез преводи от Националния осигурителен институт. Този процес няма връзка с хакерската атака срещу "Български пощи". Богдан Теофанидис отново призовава пенсионерите да посещават пощенските станции и в следобедните часове, когато традиционно има по-малко клиенти.


С 10 лева по-ниска ще е цената на годишната винетка от 1 януари догодина, съобщават от МРРБ. Вместо 97 лева шофьорите ще заплащат 87 лева. Това предвижда проектът за новите такси за републиканската пътна мрежа, публикуван за обществено обсъждане на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в Портала за обществени консултацииЩе се намали и цената на останалите винетки за леките автомобили – за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична – 13 лв., за месечна – 27 лева, а за тримесечната – 48 лв. Предлага се и актуализация на размера на тол таксите за пътни превозни средства над 3,5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас, които и в момента са включени в обхвата на тол системата, но се таксуват с нула стотинки. Промяната се предвижда да влезе в сила от юли тази година. 


Удължен е срокът на проекта „Патронажна грижа + в Община Видин”, услугите, по който до сега са ползвали 210 души. Ще се изпълнява до 28 август.


Областният управител Стефан Красимиров в качеството си на председател на Асоциацията по водоснабдяване и канализация /АВиК/ - Враца проведе заседание на Общото събрание на Асоциацията.


11 тежки катастрофи с един загинал и 14 ранени са станали през месец април в област Враца.

Мариета Георгиева бе назначена със заповед на министър- председателя Кирил Петков за заместник- министър на образованието и науката. Тя е специалист в сферата на професионалното образование. Повече от 20 години е директор на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин.


Възможностите, които ЕС предоставя на младите хора, бяха представени на среща в Информационен център "Европа Директно" във Видин. В нея участваха членове на европейския клуб на езиковата гимназия.


В Монтана връчиха награди по повод Международният ден на сестринството - 12 май. 


Работилница „Младежки будилник“ ще събира идеи и предложения за решаване на проблемите, които младите имат във Враца и областта, чрез неформална дискусия.

Пръскат отново срещу комари в Лом.


Пожарникарите от РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в гр. Берковица вече ще работят в изцяло реновирана сграда. На официална церемония бе открита обновената сграда с модерна визия.

359 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6502 теста, показват данните в Единния информационен портал. 17 са новите случаи в Северозападна България. 10 в област Враца, 5 в Монтана и 2 във Видин.

Панорама на образованието се проведе днес във Враца.


Средно училище "П. Р. Славейков" беше домакин на общинския кръг от Националното състезание по безопасност на движението по пътищата за учебната 2021/2022 година. В състезанието участваха пет училища, учениците бяха разделени в две възрастови групи- от 5-ти до 7-ми клас и от 8-ми до 10-ти клас.


В националната библиотечна седмица, в библиотеката на мездренското читалище гостуваха учениците на Лилия Христова от III-б клас на ОУ "Хр. Ботев", за да си припомнят заедно за живота и творчеството на Леда Милева.


Серия портрети на младия сръбския художник Йован Спасич, са подредени в изложба в Художествената галерия "Кирил Петров" в Монтана.


Ученици от Лом дариха на местното читалище собствен препис на Паисиевата История Славянобългарска.


Панаир на фолклора и занаятите ще се проведе в село Бързия на 28 и 29 май.


Няколко медала и награди спечелиха деца от Народно читалище "Самообразование 1894"-Селановци на Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти.



На 24 май ще се възроди 22-то читалище в община Мездра. 


Готова е програмата на седмото издание на летният фестивал „Опера на върховете - Белоградчишки скали“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев.  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи. Имаме от..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06