Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ще бъде ли върнат ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията?

Защо отново са недоволни ресторантьорите?

Снимка: Архив

Преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха искреното си възмущение от увеличението на ДДС за слабите алкохолни напитки от 9 на 20%. Това бе съобщено в писмо на двете браншови организации, изпратено до медиите. Според представителите на бранша те са удряни, защото не свеждат глава. Това е целенасочен удар върху бранша и българския туризъм като цяло. Най- засегнатият от пандемията и сега от войната в Украйна, сектор отново е подложен на геноцид. Това е "демократичният“ отговор на намерението ни да си търсим правата и да участваме в обявените от работодателските организации протести, пише още в писмото И, въпреки толерантността, проявена от сектор "Туризъм" и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес, заявяват от бранша. Ще бъде ли върнат в крайна сметка ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията и каква ще е евентуалната ответна реакция на представителите на бранша? Преди дни вицепремиерът Асен Василев обяви намерението си да сложи край на преференциалната ставка за леките алкохолни напитки, която беше в сила от август 2020 година, като тя трябваше да подпомага ресторантьорския бизнес по време на пандемията. Асен Василев обвърза връщането на 20% ДДС със снижаването на данъчната ставка за хляба до 0%, което беше едно от исканията на БСП. Ресторантьорите, обаче видяха в това решение "целенасочен удар срещу бранша и туризма като цяло" и наказателна мярка срещу намерението им да участват в протести срещу кабинета. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обясниха, че за последните 2 години повече от 8 месеца са били затворени, а през останалото време са работили с тежки рестрикции. Според тях, това правителство, ръководено от икономисти и финансисти, категорично отказва да разбере, че възстановяването на бранша след такава криза е невъзможно да стане с магическа пръчка. Потърсихме за коментар Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"Първо не можем да разберем на базата на какъв анализ е направено това нещо, но очевидно е направено без никакъв анализ. Петима души, коалиционен съвет са влезли в една стая и са взели някакво решение. Това решение не е базирано на абсолютно никакви проучвания, не е обсъдено с бранша и нито един от петте човека не е експерт в туризма. Недоумението в бранша е огромно, имайки предвид, че само преди два месеца и половина, същите тези хора гласуваха това ДДС да остане до 31 декември 2022 година ... От два- три месеца слушаме как бюджета ни прелива от пари и как имало пари за всякакви мерки. Защо тогава се налага да се вземе от най- пострадалия бранш през последните две години, на който това правителство нищо не е дало, а от идването на служебния кабинет само се махат икономически мерки. В последните две години ни противопоставяха срещу лекари, срещу учители и ученици, помните какво беше- кое да затворим заведения или училища, кое е по- важно- лекаря или бармана?"- подчерта Ричард Алибегов и обясни, че представителите на ресторантьорския бранш нямат диалог с управляващите.

Недоволство срещу връщането на по-високия ДДС обявиха и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, според които мярката за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство. Разговаряхме с Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите:

"Тази мярка беше първо конструирана да бъде подпомогнат бизнеса. Много порочно се появиха в медиите разни експерти и специалисти, никога не работили в областта на хотелиерството и ресторантьорството, които проповядват тезата, че тази мярка е направено едва ли не да направи услугата по- евтина. Нашият бранш беше ударен година и половина- две от COVID-19 и сега с тези инфлационни процеси, той наистина е притиснат много сериозно. Имаме остри кадрови проблем, които водят до повишаване нивото на работната сила и заплащането, което още повече утежнява състоянието на сектора. Ресторантьорите платиха най- високата цена по време и след пандемията от коронавируса. Увеличаването на ДДС на слабо алкохолните напитки ще се отрази изключително негативно върху бизнеса като цяло." - каза Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите.

Потърсихме и представители на ресторантьорския бранш в Северозапада. Разговаряме с Малвина Аристотелова, съсобственик на заведение в центъра на Видин. На прага на летния сезон- консумират ли клиентите по- големи количества бира?

"Да, започнаха да консумират, което е нормално, да има по- висока консумация от зимата. Със сигурност клиентите ни ще негодуват, те вече негодуват от завишените цени, които се наложи да увеличим за пореден път в началото на годината и сега, увеличавайки ги пак, ще са недоволни и ще спрат да консумират. Всеки ще предпочете да си купи и да си пие вкъщи."- каза Малвина Аристотелова.

Попитахме и видинчани как според тях ще се отрази по- високия ДДС върху работата на сектора като цяло:

"По- добре е така да го направят, най- добре е на пиенето да вдигат ДДС, да не е на храните. Без бира можем, вече пием безалкохолно ... Имаше един филм - "Няма нищо по- хубаво от лошото време", сегашното време е лошо, най- лошото време откакто аз съм жив ... Малко странно ми се струва всичко- с това намаляване, вдигане на едни неща, за сметка на други такива. Може би някои ги засяга повече алкохола, не знам ... На ресторантьорите доста им дойде кризата с COVID-19 и това може още повече да ги занити, което няма да е много добре за бизнеса и без това цените скачат главоломно на абсолютно всичко и в заведенията. Ние сме любители на ходене по заведения и забелязваме, че цените непрекъснато скачат, а с това още повече ще се вдигнат цените."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готова ли е България да приеме еврото?

България е подала искане за извънреден конвергентен доклад за Еврозоната , това обяви премиерът Росен Желязков . Още в зародиш новата власт обяви, че основен приоритет за нея е приемането на новата валута. "Има много стъпки, които България трябва да извърви, преди да стане ясно дали е готова за въвеждане на еврото. Конвергентният доклад..

публикувано на 04.03.25 в 10:00

Трети март- дългият път от свободата на духа и мисълта до политическата свобода

На 3 март празнуваме 147 години от Освобождението от османско владичество след Руско-турската война от 1877-78 г. На националния ни празник говорим с  Яна Жекова и Петко Андреев- 11-к ласници от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин.  "3 март е Национален празник и олицетворява националния идеал и българската мечта", каза Яна Жекова.  "За..

публикувано на 03.03.25 в 12:39
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Действията са по-важни от документи и красиви фрази, облечени в управленски програми

Правителството прие управленската си програма.  Тя не е механичен сбор от приоритети на формациите в коалицията, а документ, който почива на политическа логика, обосноваха се от Четворната коалиция.  Визията за управлението на страната е в посока развитие на модерна, демократична и правова държава с ефективни институции, висок жизнен стандарт,..

публикувано на 27.02.25 в 10:00

Фейсбук група от Северозапада споделя бизнес идеи

Всеки успешен бизнес започва с идея, която впоследствие трябва да превърнем в реалност и да направим основа за устойчив бизнес. Първата и най-важна стъпка е ясно да дефинираме бизнес идеята си, да оценим нейния потенциал и след това да я приложим на практика. Една от най-добрите стратегии за растеж в бизнеса, както и в живота, е консистентността..

публикувано на 26.02.25 в 10:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Външната политика на Тръмп може да извади ЕС от летаргията

"Трудно е да се прогнозира какво ни очаква във вътрешен и външнополитически план, защото ситуацията се променя изключително бързо. Геополитическата ситуация започва да взима радикален завой, политическото противопоставяне се изменя изключително бързо ." Това каза в "Посоките на делника" политологът  Светлин Тачев от Социологическа агенция "Мяра"...

публикувано на 25.02.25 в 13:17

Защо расте броят на работещите пенсионери

Служебно преизчислените пенсии от 1 април 2024 г. са 350 718, почти с 15 000 повече в сравнение с 2023 година по данни на НОИ. На преизчисляване подлежат пенсиите, свързани с трудовата дейност на лицата. Това са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука или..

публикувано на 24.02.25 в 14:31

Правителството с опит да гарантира адекватни минимални работни заплати

Въвеждането на европейската директива за адекватни минимални работни заплати ще стане факт, увериха от социалното министерство. В момента се разработват промени в Кодекса на труда, включващи новата формула, по която ще се определя минималното възнаграждение. Намерението е в нормативния акт да запишат критериите, въз основа на които ще се определя..

публикувано на 24.02.25 в 12:18