Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ще бъде ли върнат ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията?

Защо отново са недоволни ресторантьорите?

Снимка: Архив

Преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха искреното си възмущение от увеличението на ДДС за слабите алкохолни напитки от 9 на 20%. Това бе съобщено в писмо на двете браншови организации, изпратено до медиите. Според представителите на бранша те са удряни, защото не свеждат глава. Това е целенасочен удар върху бранша и българския туризъм като цяло. Най- засегнатият от пандемията и сега от войната в Украйна, сектор отново е подложен на геноцид. Това е "демократичният“ отговор на намерението ни да си търсим правата и да участваме в обявените от работодателските организации протести, пише още в писмото И, въпреки толерантността, проявена от сектор "Туризъм" и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес, заявяват от бранша. Ще бъде ли върнат в крайна сметка ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията и каква ще е евентуалната ответна реакция на представителите на бранша? Преди дни вицепремиерът Асен Василев обяви намерението си да сложи край на преференциалната ставка за леките алкохолни напитки, която беше в сила от август 2020 година, като тя трябваше да подпомага ресторантьорския бизнес по време на пандемията. Асен Василев обвърза връщането на 20% ДДС със снижаването на данъчната ставка за хляба до 0%, което беше едно от исканията на БСП. Ресторантьорите, обаче видяха в това решение "целенасочен удар срещу бранша и туризма като цяло" и наказателна мярка срещу намерението им да участват в протести срещу кабинета. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обясниха, че за последните 2 години повече от 8 месеца са били затворени, а през останалото време са работили с тежки рестрикции. Според тях, това правителство, ръководено от икономисти и финансисти, категорично отказва да разбере, че възстановяването на бранша след такава криза е невъзможно да стане с магическа пръчка. Потърсихме за коментар Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"Първо не можем да разберем на базата на какъв анализ е направено това нещо, но очевидно е направено без никакъв анализ. Петима души, коалиционен съвет са влезли в една стая и са взели някакво решение. Това решение не е базирано на абсолютно никакви проучвания, не е обсъдено с бранша и нито един от петте човека не е експерт в туризма. Недоумението в бранша е огромно, имайки предвид, че само преди два месеца и половина, същите тези хора гласуваха това ДДС да остане до 31 декември 2022 година ... От два- три месеца слушаме как бюджета ни прелива от пари и как имало пари за всякакви мерки. Защо тогава се налага да се вземе от най- пострадалия бранш през последните две години, на който това правителство нищо не е дало, а от идването на служебния кабинет само се махат икономически мерки. В последните две години ни противопоставяха срещу лекари, срещу учители и ученици, помните какво беше- кое да затворим заведения или училища, кое е по- важно- лекаря или бармана?"- подчерта Ричард Алибегов и обясни, че представителите на ресторантьорския бранш нямат диалог с управляващите.

Недоволство срещу връщането на по-високия ДДС обявиха и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, според които мярката за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство. Разговаряхме с Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите:

"Тази мярка беше първо конструирана да бъде подпомогнат бизнеса. Много порочно се появиха в медиите разни експерти и специалисти, никога не работили в областта на хотелиерството и ресторантьорството, които проповядват тезата, че тази мярка е направено едва ли не да направи услугата по- евтина. Нашият бранш беше ударен година и половина- две от COVID-19 и сега с тези инфлационни процеси, той наистина е притиснат много сериозно. Имаме остри кадрови проблем, които водят до повишаване нивото на работната сила и заплащането, което още повече утежнява състоянието на сектора. Ресторантьорите платиха най- високата цена по време и след пандемията от коронавируса. Увеличаването на ДДС на слабо алкохолните напитки ще се отрази изключително негативно върху бизнеса като цяло." - каза Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите.

Потърсихме и представители на ресторантьорския бранш в Северозапада. Разговаряме с Малвина Аристотелова, съсобственик на заведение в центъра на Видин. На прага на летния сезон- консумират ли клиентите по- големи количества бира?

"Да, започнаха да консумират, което е нормално, да има по- висока консумация от зимата. Със сигурност клиентите ни ще негодуват, те вече негодуват от завишените цени, които се наложи да увеличим за пореден път в началото на годината и сега, увеличавайки ги пак, ще са недоволни и ще спрат да консумират. Всеки ще предпочете да си купи и да си пие вкъщи."- каза Малвина Аристотелова.

Попитахме и видинчани как според тях ще се отрази по- високия ДДС върху работата на сектора като цяло:

"По- добре е така да го направят, най- добре е на пиенето да вдигат ДДС, да не е на храните. Без бира можем, вече пием безалкохолно ... Имаше един филм - "Няма нищо по- хубаво от лошото време", сегашното време е лошо, най- лошото време откакто аз съм жив ... Малко странно ми се струва всичко- с това намаляване, вдигане на едни неща, за сметка на други такива. Може би някои ги засяга повече алкохола, не знам ... На ресторантьорите доста им дойде кризата с COVID-19 и това може още повече да ги занити, което няма да е много добре за бизнеса и без това цените скачат главоломно на абсолютно всичко и в заведенията. Ние сме любители на ходене по заведения и забелязваме, че цените непрекъснато скачат, а с това още повече ще се вдигнат цените."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горещо политическо лято

Градусът на политическото напрежение се покачи в средата на горещото лято и края на парламентарния сезон. Този път в ябълка на раздора се превърна Антикорупционната комисия . За закриването ѝ първо се обявиха от "Демократична България", след като по-рано този месец започна акция срещу излъчения от ПП-ДБ варненски кмет Благомир Коцев, която доведе до..

публикувано на 29.07.25 в 12:23

Ще станат ли продължителните екстремни температури новата реалност?

Свикнали сме да приемаме лятото като нещо нормално, но през последните години то все по-често идва с предупреждения - да не излизаме навън, да избягваме физическо натоварване, да внимаваме с възрастните хора и децата. Горещините вече не са просто неудобство - могат да бъдат сериозна заплаха. В разгара на лятото температурите неумолимо се покачват, а..

публикувано на 28.07.25 в 11:40

Село Плешивец - трудолюбиви хора и желание за по-добър живот

Екипът на радио Видин е в село Плешивец, община Ружинци, област Видин. К расиво селце, разположено в полупланински терен, с красиви и здрави къщи, големи дворове, чист и подреден площад. В селото работи уютен и много добре снабден магазин, в който местните хора могат да поседнат на приказка и да обсъдят това, което ги вълнува. Собствениците са..

публикувано на 25.07.25 в 12:50

"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора..."

" Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си ": крилатите думи на личността, която и до днес не спира да вълнува и да вдъхновява .  Преди 188 години е роден най-великият син на нашата страна .  Самоотвержен и горд, спокоен и неуморим, най-деятелният българин е емблемата на всичко онова, което..

публикувано на 24.07.25 в 10:00

600 евро минимална заплата обещават управляващите - изпълнимо ли е?

Ако се запази сегашният механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ), за следващата година тя ще бъде около 1200 лв. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов относно транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС и механизъма за минималната работна заплата у нас. Той..

публикувано на 23.07.25 в 10:45

Нови промени в ЗДвП, а в Северозапада - дупки, пропадания, буйна растителност, некачествени ремонти

Народното събрание гласува нови промени в Закона за движение по пътищата. Част от тях предвиждат камерите на националната тол-система да отчитат средна скорост на движение и да включат общинските камери в битката с пътния травматизъм. Новите текстове включват по-високи глоби, като целта е да се намали броят на пътните инциденти. Заради липса на..

публикувано на 22.07.25 в 13:05

Знаем ли какво слагаме на трапезата си?

Всяко домакинство усеща инфлацията най-осезаемо при пазаруване на продукти като хляб, сирене, масло и колбаси. Това са така наречените продукти от малката потребителска кошница, които всеки от нас купува ежедневно. Именно те обаче все по-често стават обект на нелоялни търговски практики и фалшификации.  Растителни мазнини вместо мляко в..

публикувано на 21.07.25 в 11:32