Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици се докоснаха до суперкомпютъра Discoverer

8
Снимка: личен архив




17 ученици от клуба по роботика при ПГ "Асен Златаров" Видин посетиха водещо индустриално  предприятие- завода за автоматизация и роботизация FESTO, лидер в производството на магнитни сензори. Успяха да видят и суперкомпютъра Discoverer. 

Посещението е част от модула "Светът на технологиите". За осъществяването на идеята помогна Кристиян Михайлов от Професионална асоциация по роботика и автоматизация, а идеята е децата да видят реално работещо производтство, нещо, което го няма в Северозапада, казва преподавателят по роботика Десислава Цокова:

"Решихме учениците да видят нещо реално работещо, в нашия регион нямаме такава възможност да видят не само електроника, а да видят и как се създава софтуерната част. Посетихме Музей за технологии, а на другия ден посетихме завод, в който реално се работи с технологии, посетихме и суперкомпютъра в България. Това е нещо, което децата не могат да си го представят реално... По-голяма част, 65% е българско участие в създаването на суперкомпютъра... Много бързо обработва много информация, наистина впечатляващо..."

Целта на посещението е да мотивира учениците да учат и да продължат да се развиват в областта на компютърната техника и на технологиите, да видят, че има реализация и че рано или късно трудът ще се възнагради.

Йоан Райчев е 11- клас, учи в специалност "Компютърна техника и технологии", впечатлен е от новия робот, който им показват в завода:


"Показаха ни какви продукти правят те, свързани със сензори и с пневматика, показаха ни един робот, който е нов, и който ще се използва в заводите за работа, може да се използва като ръка, която да боядисва и да работи едновременно с човека. Роботът се разработва от три години.. като обем е много малък и е уникален."


Суперкомпютъра е впечатлил и Митко Митков- деветокласник, учи "Компютърна техника и технологии":  


"Впечатляващо е да видиш нещо от такъв клас на живо, защото това е изключително прецизна техника... Не всеки може да види това нещо на живо... Суперкомпютърът е огромен, това са много малки компютри, които работят на едно... Използват се оптични кабели и правят много големи и бързи изчисления и се използват за много неща...."

Радослав Колев учи в 10 клас специалност "Промишлена електроника" смята, че посещението в компанията допринася за неговото убеждение, че трябва да се развива в тази посока, за него заводът по електроника е място, пълно с живот и желание за развитие:

"Много ми хареса, че хората, когато видяха, че ние сме на посещение, бяха в почивка, но останаха с нас да ни покажат. Иновациите и технологиите са уникални... Впечатли ме новият робот. Във фирмата има място за всякакви технически специалности..."


Традиция е всяка година учениците от клуба по роботика да се организират и да посещават някакво събитие, свързано с технологиите, посочи Десислава Цокова.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00