Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове за актуализацията на бюджета

В най-бедната община - Бойница, ще правят икономии, за да се справят с бюджета
Снимка: Радио Видин


Няма положителни новини за общините по темата за актуализацията на бюджета. Това каза кметът на Монтана Златко Живков след форума на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на тема "Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите", на който присъства и премиерът Кирил Петков. Това е обезпокоително, особено за ниските възнаграждения в администрациите, коментира Златко Живков:

Златко Живков"Разбира се, предстои актуализацията да се гледа в парламента, имаме някакви малки надежди, но на този етап поне не останах с впечатление, че общините ще влязат в актуализацията. Единственото сигурно нещо, което беше, беше свързано с пенсионерите... Ръстът на цените на строителните материали е осезаем и вече и Строителната камара и останалите институции, с които трябва да преговаряме, влизат в една фаза, при която се разработва механизъм, който е до 15% увеличение, което честно казано е недостатъчно. В другите европейски страни бяха направени механизми, които са по-високи, които имат за цел да защитят бизнеса. Много проекти са незапочнати в общините, има много, които са започнати и няма да бъдат довършени при тази картина. Има нежелание и притеснение в бизнеса за изпълнение на ангажиментите, след като не виждат и не смеят да работят при тези цени, особено проектирани преди 1-2 години проекти, които са при съвсем различни цени. Честно казано, това е най-обезпокоителната част, дано бързо се вземе решение, за да може да продължат. Това са безброй важни за България проекти". 

За да се справи с тежката ситуация, Община Бойница планира нови икономии. Това обясни Анета Генчева, кмет на най-малката община във Видинска област. 

"Това е все едно в едно семейство, домакинство, когато бюджетът не е недостатъчен, почваш да икономисваш. Икономията е майка на мизерията. Тук не става въпрос за малка или голяма община, тук нещата са принципни - на всяка една община ѝ е трудно в условията на криза. Ситуацията е много сложна в момента, не само в Бълагрия, но и в световен мащаб. Но най-бедните са най-потърпевши. Така че оттук нататък ще мислим какви икономии още да правим и от какво да икономисваме. Ситуацията е сложна, не за първи път попадаме в такива ситуация, но сега е изключително сложна."

От своя страна, министър-председателят Кирил Петков заяви по време на форума, че правителството и институциите имат задачата да преразпределят правилно бюджетните средства, евросредствата да се усвояват напълно с цел крайно развитие. Той гарантира, че разпределението на средствата по Плана за възстановяване и по оперативните програми ще бъде максимално прозрачно, на конкурентен принцип. За малките общини ще има и квотен принцип, така че никоя община да не изостане. 
Днес актуализираният бюджет бе приет на заседание на Министерския съвет и предстои да бъде внесен в Народното събрание. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05