Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново зарибиха язовир "Дъбника"

Снимка: Радио ВИДИН, архив

С 3000 броя балканска пъстърва бяха зарибени речни корита във Враца и региона. Това е поредна инициатива на сдружение "Заедно за язовир Дъбника", съвместно с Община Враца. Наред с това беше зарибен и язовир "Дъбника" с бяла риба. 

"Всяка година правим между 5 и 6 зарибявания. Тази година първото зарибяване, което направихме беше с бяла риба. Просто сезона е сега да се пуска. Тя се люпи средата на май и се зарибява 15-20 дни след това. Рибките ни ги докараха от Русе- 10 хиляди бройки. Изцяло парите са дарени от приятели, от фирми, които искат да се случва нещо на язовира", каза Владислав Йорданов от сдружението "Заедно за язовир Дъбника".

От сдружението започнаха поредната кампания за събиране на средства за зарибяване. Този път с бял амур. Кампанията ще продължи цяло лято. Тон и 100 килограма са пуснали миналата година в началото на есента.

"Сега започваме същата кампания, дано да успеем да пуснем същото количество. Белият амур се пуска с цел да може да изчисти язовира от водорасли", допълни Владислав Йорданов.

Сдружението има банкова сметка, може да се дарява и в рибарските магазини във Враца.

В региона на област Враца е останал само един служител на ИАРА, който може да прави проверки и да пише актове, съобщи Владислав Йорданов. 

"Има един единствен служител, който отговаря за 60 километра от Дунав и за всички вътрешни водоеми в област Враца. Парадоксът е, че той сам не може да напише акт. Трябва да има някой с него, който да се подпише, че това нещо е станало и т.н." 

От Агенцията по рибарство потвърдиха, че само един служител с контролни функции на ИАРА е останал в област Враца. Той, обаче, не е сам по време на проверки. Такива се извършват със съдействието на служители от Монтана и Видин. 

Снимка: ИАРА- Монтана"Сектор "Рибарство и контрол"- Монтана обхваща трите области- област Враца, област Видин и област Монтана и служители по контролна дейност от Монтана и от Видин правят проверки на ротационен принцип", обясни Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана.

Обхватът на контролната дейност е на трите области. Преди месец имат и успешна съвместна акция:

"Беше получена информация, че известен системен нарушител на Закона за рибарство и аквакултурите от Монтана е забелязан в района на язовир "Дъбника" в град Враца да поставя хрилни рибарски мрежи в язовира, който се стопанисва от едно сдружение. След получената информация се сформира екип от Монтана и от Враца, проведе се наблюдение и в ранните часове беше установено лицето", допълни Ростислав Василев.

В кратки срокове ще бъде назначен още един служител на Агенцията за Враца. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05