Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

600 седмокласници се явяват на НВО в област Видин

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Предстои национално външно оценяване (НВО) след седми клас. На 14 юни е изпитът по български език и литература (БЕЛ), на 16 юни по математика, а на 17 юни ще се проведе изпит по чужд език, който е по желание. 


НВО ще се проведе във всички училища от област Видин без професионалните гимназии и Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", каза за Радио Видин изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Видин Ангел Донкин:


"На националното външно оценяване по български език и литература очакваме да се явят 600 ученици, които са разпределени в 58 зали, 5 ученици са със специални образователни потребности. Целите на националното външно оценяване, съгласно Наредба 11 за оценяването резултатите от обучението на учениците, са: диагностика на индивидуалния напредък, мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството, установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението по български език, установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати в края на прогимназиалния етап по български език, определен с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка и използване на резултатите на НВО по български език и литература като балообразуващ елемент при приемане на учениците в 8 клас. Системата от задачи по български език се определя от задължителното учебно съдържание включено в учебните програми от 5 до 7 клас, като се прилагат знанията и уменията, придобити до 7 клас включително. Изпитът е писмен."


Ангел Донкин разясни целите и методологията и на изпита по математика, които са сходни с изпита по БЕЛ.


"На националното външно оценяване в 7 клас по математика очакваме да се явят 599 ученици, разпределени в 57 зали, като 4 от тях са със специални образователни потребности. Равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява с тест с общо 23 задачи, времетраенето е 150 минути, а за учениците със специални потребности е до 80 минути над определеното време. Задачите са 18, които са със структуриран отговор, с 4 възможности за отговор, като само един е правилен. 2 задачи с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. От учениците се изисква да напишат свободни отговори без да привеждат своето решение и 3 задачи с разширен свободен отговор, като учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определената математическа задача".


Националното външно оценяване по чужд език, което ще се проведе на 17 юни, е по желание на ученика, като учениците са предпочели да се явят на английски език. Общо 20 ученици са се записали, изпитът ще се проведе в ОУ "Любен Каравелов" - Видин, допълни Ангел Донкин:


"Обект на измерване в тестовете по чужди езици е комуникативната компетентност на учениците и езиково равнище А2 от общоевропейската езикова рамка. Компетентностите на тестовете се основават на 3 езикови умения - четене, слушане, писане. Езиковите компетентности се проверяват с различни видове задачи - задачи с избираем отговор, задачи с кратък свободен отговор и една задача за създаване на писмен текст".


Как се подготвят за националното външно оценяване след 7 клас и какви са притесненията им - това разказаха Ема и Славена от СУ "Цар Симеон Велики":

"По най-различни начини - решаваме в училище пробни, всякакви матури, решаваме много различни материали, подготвяме се, дават ни различни тестове, правим различни упражнения. Всеки, където не се чувства толкова сигурен, пита, задава въпроси - обясняват се по няколко пъти нещата... Преди няколко месеца се започна с подготовките и определено всеки се подготвя сам за себе си, но и в училище имаме много материали, учителите много са ни стегнали, защото всички се надяваме на най-добрите резултати".

Седмокласниците споделиха още, че са уверени в себе си, но притеснението го има.

Предстоят изпити по национално външно оценяване и за десетокласниците - те се чувстват малко по-спокойни споделиха Николай Ангелов и Ивана Богданова:

"По български език и литература се подготвяме активно, правихме няколко пробни матури и също така госпожата ни запознава с формата от началото на учебната година. По математика също се подготвяме за външното оценяване, бих казал активно, но там изпитваме по-големи притеснения - по български се чувстваме доста по-спокойни и подготвени. Имаше такива от нас, които се записахме на допълнителни изпити по информационни технологии и по английски език... Подготвям се за НВО-тата като решавам индивидуално задачи, правя си домашните, решаваме матури, запознати сме с формата. По български правихме няколко пробни матури, по математика също. За избираемите матури, които са по английски и информационни, аз съм записана за английски - там също госпожата много добре ни обяснява, подготвя, дава ни и допълнителни материали".

Обезпечено е всичко необходимо за провеждането на Националното външно оценяване, осигурени са квестори, консултанти за учениците със специални образователни потребности, учители по чужд език, учители четци по български език и навсякъде е осигурено видеонаблюдение и аудио техника, информира изпълняващия длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00