Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци почистват река Огоста край Монтана

Снимка: Станислав Мънков

Акция по почистване на река Огоста край Монтана организира Станислав Мънков, който се занимава с туристически риболов. В инициативата може да участва всеки желаещ, включително и деца с придружител. На участниците ще бъдат раздадени ръкавици и чували, като за всички ще има и награди. След акцията по почистването за най-малките ще бъде организирано училище за риболов, ще бъде представена и лекция на тема "Етиката в риболова". 

Реката край Монтана е любимо място за улов на пъстърва в режим "хвани и пусни" не само за българи, а и за чужденци. За това трябва да бъде почистена, смята Станислав:

"Река Огоста под язовир Огоста е в перфектно състояние, в реката има много риби. Единствения проблем е, че нали доста боклуци има в реката и покрай бреговете, знаете в България реките за съжаление са възприемани като канали за изхвърляне на боклук често. Все пак минава през градската среда и понеже дестинацията се превръща в доста сериозен туристически обект, не само на българи, а и на чужденци и си мисля, че е редно реката да се почисти. Има доста начинаещи колеги, има доста деца запалени, които искат да се научат, да се включат в това нещо и за това сме решили да направим това. Значи почистваме градската част на реката, буквално под язовир Огоста до моста на старото околовръстно... И ще се пуснем да почистваме реката от битов отпадък, в самата река, който има гащеризон и ботуши, като нас риболовците и вече хора, които пък нямат такива могат да помагат по брега. Има достатъчно боклуци покрай брега, които ще съберем".

За да бъдат мотивирани повече хора да се включат, за участниците в почистването ще има и награди, допълва Станислав Мънков:

"И накрая на това мероприятие ще раздам на всички участници, понеже ние ловим с такива изкуствени мухи, които сами си правим за риболов, ще раздам примамки на всички общо взето. В едни кутийки съм ги подготвил, както се казва нали примамки за смет, за да мотивирам до някаква степен повече хора да дойдат. Следобеда вече ще се съберем с децата и ще си поговорим за малко етично отношение към природата, към колегите риболовци и към самите риби, които хващаме. Защото ние практикуваме "хвани и пусни" и искаме да ги пазим тези риби, за да може те да растат ние да ги хващаме, да ги пускаме и да си има риба в реката... Местният клуб Мухаро-спининг клуб "Огоста", те са риболовен клуб, полагат много грижи за реката, почистват я. Те са причината тази река в момента да е в "хвани и пусни" режим и да има толкова много риба в нея... Този начин на риболов "хвани и пусни" той е доста застъпен в Европа има много хора, те не са чували за България като такава дестинация. Обаче сега като чуят идват хващат такива големи пъстърви. Това са малко места дори в Европа, където има такива големи пъстърви на така достъпно място, защото това струва много пари в чужбина. Идват тук хората и се кефят и ловят риба. Това е добра възможност за местните и местния бизнес..."

Всички желаещи да участват в почистването могат да се включат тази неделя, 19 юни от 9:00 часа. Сборният пункт ще е на пешеходния мост до болницата в Монтана. Мухаро-спининг клуб по риболов "Огоста" също участва в акцията. Общината ще съдейства събраните отпадъци да бъдат извозени, допълни Станислав Мънков.


Снимката е илюстративна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03