Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се запази правителството

Филип Попов, БСП: Истинските предатели са тези, които помагат на корупционния модел да се възроди

Възраждане се обвърза с ГЕРБ и ДПС

Снимка: БГНЕС


125 депутати от опозиционните ГЕРБ, ДПС, Възраждане и доскорошният коалиционен партньор Има такъв народ гласуваха за отстраняването на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание в четвъртък. 

Персонален вот срещу Никола Минчев или сигнал за предстоящото? Предговор за вота на недоверие към кабинета Петков ли беше отстраняването на председателя на Народното събрание? Свидетели ли сме на нова политическа ситуация и нов политически баланс в страната, които да доведат до избори?

Потърсихме за коментар видинския народен представител от БСП Филип Попов.

Радио ВИДИН: Какво се случва в тази бурна политическа обстановка в страната? Към избори ли вървим?

"Не мога да прогнозирам, защото да, действително, от четвъртък се видя, че в Парламента има ново мнозинство - такова, което не си дава сметка за последиците, към които тласка държавата в тази тежка икономическа, социална и политическа криза. Ние разчитаме на съвестта, на морала и отговорността на всеки един народен представител. Той е по конституция народен представител на цяла България, преди да бъде народен представител на ИТН или на г-н Трифонов. Той е отговорен преди всичко пред българските граждани. Разчитаме действително на тяхната съвест и тяхната отговорност. Защото тези пет човека, които излязоха, бяха обявени и омаскарени като предатели, всъщност не те са предателите. Предателите са тези, които уж щяха да чегъртат ГЕРБ, а в четвъртък се прегърнаха дружно със същия този модел, срещу който уж протестираха".

Радио ВИДИН: Поправете ме, ако греша, но отстрани изглежда, че темата за Северна Македония е изкуствена такава.

"Няма да ви поправя, защото сте абсолютно прав в това, което казвате. Няма никаква драма по отношение позицията на България за Северна Македония. За да се избягат всякакви спекулации, онзи ден Министерски съвет и министър-председателят приеха решения, че всичко, което касае Северна Македония, което е извън рамката, която е приета от Парламента, да бъде въведено тук във външна комисия в Парламента, да бъде публично, прозрачно и ясно всичко. Без санкция на Парламента, без обсъждане в него, няма как да се вдигне ветото по отношение на кандидат членството. Това е ясно. Видя се откъде произлиза генезисът на този конфликт. ИТН, част от тях, са троянският кон в тази коалиция. Несъгласията и проблемите започнаха след като г-н Каримански не беше избран за гуверньор на БНБ. Натам насетне - постове, властови ресурси и лостове, пари... явно това стои според мен и моите колеги, които виждаме отстрани нещата, в основата на нещата за излизането на ИТН от коалицията и прегръдката им с ГЕРБ".

Радио ВИДИН: Възраждане уж са антисистемен играч, но пък новата оформяща се коалиция изглежда доста причудливо.

"Възраждане за мен в четвъртък възродиха от мракобесието този модел, който тогава тържествуваше в Народното събрание с тежката тяхна подкрепа. Възраждане гласуваха против бюджета. Против увеличаването на пенсиите. Против помощите за младите семейства. Против помощите за бизнеса. Против всички антикризисни социални мерки, които да помогнат на всеки един български гражданин да премине през тази криза. Те гласуваха против! Това са патриотарите, лъжепатриотите от Възраждане. Вижда се категорично в НС всяко едно тяхно гласуване е обвързано с това на ГЕРБ и ДПС. В четвъртък се видя истинското лице на възродителите в кавички".

Радио ВИДИН: Целият проблем парите в МРРБ ли са и изобщо интересите на Задкулисието?

"Видяхте, че след като беше отказано отпускането на новите милиарди към Регионално министерство, тогава министрите бяха изтеглени от г-н Трифонов. Можете да си направите изводите. Но така и не бяха посочени тези два миларда откъде да бъдат взети? От пенсиите? От младите? От бизнес?"

Радио ВИДИН: Ако изобщо се реализира правителство на малцинството, сякаш е обречено на неуспех.

"Надявам се, надявам се, пак повтарям, да се прояви разум, да се прояви отговорност и мъдрост, държавническо мислене и подход, а не тясно егоцентрично партийно и егоистично. Разбира се, това е много трудна задача. Не е невъзможна, но е изключително трудна. Аз се надявам да се запази правителството и то да бъде на мнозинството. Зависи вече от съвестите на тези 7-10 народни представители от ИТН".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00