Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха победителите от конкурса за разказ "Дядо Йоцо гледа"

2
Снимка: Община Мездра

Връчиха наградите на призьорите в XI Национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа", съобщават от община Мездра. Първа награда (800 лв.) заслужи поетесата Светлана Йонкова от София за  разказа "Звездна ръченица". Втора награда (600 лв.) получи хасковският писател Иван Енчев за разказа "Стълба към небето", а с трета награда (400 лв.), навръх неговия 75-годишен юбилей, си тръгна варненският писател и художник Иван Кьосев за разказа "Да живей България". С поощрение (200 лв.) беше отличен разказът "Семейна реликва" на строителния инженер, писател и драматург проф. Банко П. Банков. 

По време на награждаването Юлий Йорданов връчи на Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб "Христо Ботев" - гр. Мездра, специалната награда на Център за социална рехабилитация и интеграция - гр. Лом в Третия международен поетичен конкурс за хора с увреждания "Огърлица от разЛОМени слова". 

В тазгодишното издание на Националния литературен конкурс "Дядо Йоцо гледа" взеха участие 57 автори от цялата страна. Техните разкази оцени комисия с председател Трендафил Василев, поет, журналист и издател, и членове - Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска, поет и прозаик, и тримата членове на Съюзът на българските писатели. Организатори на конкурса, който е на тема: "Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина", са Община Мездра, Съюзът на българските писатели и Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа". Церемонията се състоя в едноименния туристически комплекс край с. Очиндол. 

По публикацията работи: Николай Хараламбов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кола удари възрастен пешеходец във Вършец

84-годишен пешеходец от Вършец пострада, след като бе ударен от лека кола. Инцидентът е станал на кръстовище в курортния град. От началото на годината в област Монтана са станали 26 тежки пътни инциденти с пешеходци, като трима са загинали. Възрастният човек е ударен по непредпазливост от лек автомобил, управляван от 52-годишен водач, при..

публикувано на 01.10.24 в 12:03

Скок на заразените с COVID-19 има в област Враца

Почти тройно са се увеличили регистрираните случай на COVID-19  в област Враца , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Общо 11 са положителните проби за коронавирус през миналата седмица, а по-миналата са били четири. Според медици, случаите са много повече, но поради лекото протичане на заболяването не се стига до тестване и често не се търси..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

Симфониета-Враца посреща Клавирно дуо "Атмосфери"

Клавирно дуо "Атмосфери" ще гостува на Враца на 3 октомври.  Концертът е от 19:00 часа в градската зала, под надслов „Брамс през XX И XXI век“. Пианистките Мила Михова и Александра Дичева ще свирят заедно със Симфониета-Враца,  под диригентската палка на маестро Константин Илиевски, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. В програмата са..

публикувано на 01.10.24 в 10:34
Снимката е с илюстративна цел

Отлага се тестването на системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG- Alert, насрочено за 11:00 часа днес, се отлага, съобщават от МВР. Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, посочват от ведомството.

публикувано на 01.10.24 в 10:24

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42