Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дните и живота в село Безденица

20
Снимка: Радио Видин

Село Безденица се в община Монтана, а интересното му име идва от легендата, че в дълбока древност тук е имало бездънно езеро. Тук човек има чувството, че попада в друго паралелно измерение, където властват спокойствието и безгрижния живот. Но, това е само първото впечатление. Днес за живота в село от Северозапада и то в условия на двойна криза, безгрижния живот е само мираж.

Това потвърдиха и местните жители в анкета на Кирил Кирилов:

"Парите тук на никого не стигат. Магазин имаме, но работи само до обяд... Нямаме доктор. Ако ни се наложи, ходим в Монтана. Преди имахме един и бяхме много добре, защото беше в полза на хората, но вече не идва. Не знам защо... За децата има детска градина, но не и училище. Учениците ходят в Габровница и Монтана... Аз уча в спортното училище в Монтана. Транспорт има - идва автобус и ни взима... Само един магазин работи- ето този наркооп и то до обяд. А в това малко магазинче продават само вафли, безалкохолно и кафе, и е мъртва работа... Има работа - тук имаме едно лозе, но малко пари се дават. Хората не искат да работят... Не виждаш ли, че в центъра няма пейки, няма нищо. Ние сме млади хора, а няма къде да се събираме. Какво трябва да се промени ли? Ами, много работи. Така като гледаш, не виждаш ли какво чудо е... Този магазин работи 4 часа, а ние сме 200- 300 души. Ходим да пазаруваме в Габровница и в Монтана. Тук няма нищо, няма живот... Много от младите хора се занимават с дърводобив и ходят да продават в града. Иначе тук няма никаква работа... Селото ни е хубаво, но не се пази чисто. И хората ми харесват, нищо че повечето са от малцинството. Разбираме се добре, помагаме си, въобще нямам проблеми... Тук има фирма, която отглежда лозя, има и фирма, която отглежда череши. Има къде да се работи, стига да го искаш... Тук повечето сме възрастни хора и ни е трудно за всичко да ходим до Монтана, а е и скъпо. Хубаво е тук да имаме отново лекар... Западнало село. Трудно ни е и за пазар, и за живот. Мъка е. Онзи ден съм ходила до Монтана да търся доктор. Големи разправии, а и като тръгнеш на чуждо място нали знаеш - мъка. Хората измряха, няма ги вече. Никой ме му е зор за Безденица... Искаме кметът да сложи някоя пързалка и люлки. Искаме да имаме и клуб, където младите хора да се събират. А искаме и работа..."  

Селото е хубаво и спокойно, но има и доста неща, които ни се иска да променим. Проблемът е в липсата на средства, обясни ситуацията накратко кметският наместник на Безденица, Сергей Ангелов, който е втори мандат на тази длъжност. Що се отнася до младите хора в селото, той също има претенции към тях:

"Трябва да се обърне малко по-сериозно внимание на младежите. Те трябва да бъдат заставени да ходят на училище. Малко по-строго трябва да се подходи към тези, които не влизат в час. Ние постоянно с директорката на училището в Габровница издирваме деца, защото не ходят на училище. Ако родителите не искат да ги водят, то да намерят някакъв друг начин да ги задържат в клас. Така е и със здравната система. Имахме доктор тук, идваше по веднъж седмично и хората бяха доволни. Колко му е да се измисли начин да имаме лекар поне веднъж в седмицата. Кой е виновен ли? Ами държавата е виновна за тази ситуация. Ние тук се борим колкото са ни възможностите, но всичко опира до финанси, а знаете какви са те в едно малко село. Нужно е малко повече внимание към по-малките населени места, защото навсякъде имат нужда от добро образование и добра здравна помощ..."

Впечатленията на кметския наместник за качеството на образованието и здравната помощ в малките населени места подкрепи и бившият уредник на библиотеката в селото към читалище "Пробуда", Мария Михайлова. В читалището тя е прекарала общо 14 години. Днес е пенсионер, а за читалището все още не може да бъде намерен човек, който да го поддържа:  

"Библиотеката ни разполага с повече от 3300 тома литература, но няма интерес към нея. Интересът е нулев. Децата уж ходят на училище, но май не могат и да четат. Сега се занимават повечето с компютри и литературата въобще ни ги интересува... Преди имахме състави и групи към читалището, но откакто децата тръгнаха да учат по Габровница и Монтана, всичко замря. Самодейността в селото си отива. Самодейците ни остаряха, а младите вече не се интересуват от подобни изяви. Такова бъдеще е жалко. Жалко е и за селото, и за България е жалко..."
 
В Безденица има красив православен храм "Възнесение Господне", където всяка година се дава курбан за празника му. Съборът на селото е всяка последна неделя от месец октомври, а през септември тук се събират и за прочутия в околността  ловен празник. На него за жителите и гостите е готвил дори Ути Бъчваров. И не само той, разказва още Мария Михайлова, която е и една от дейните участнички в празника. Оказва се, че заедно с още една жена от селото, са представяли местната кухня и пред Иван Звездев, който също е бил гост на селото.

"Когато тук беше Иван Зведев, аз готвих пълнени чушки с боб и дроб сарма, а една друга жена прави торта. Хубаво беше", спомня си Мария Михайлова.


"На празника на лова пък, който го правим в една местност извън селото, идва Ути. Правихме курбан от телешко и шилешко месо. Нямаше глиган, но пък едно момче донесе пернат дивеч. От Видин пък бяха докарали едни много хубави кебапчета. Имаше и музика, и много хора. Това ще остане едно незабравимо събитие за селото..."


Още за ловния празник в Безденица и живота тук от разказите на местните хора, кметския наместник Сергей Ангелов и читалищния деятел Мария Михайлова - в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35