Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Дунавци отбелязва 100-годишен юбилей

Снимка: Радио Видин

С тържество читалището в Дунавци ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Преди век група от около 22-ма души, предимно учители, основават читалище "Светлина" в тогавашното село Видбол, обясни председателят Цецка Чамова.

"Седем години по късно е учредено второ читалище "Просвета" в село Гурково, които през 1957 г. се сливат в едно читалище, след сливането на двете села Видбол и Гурково, и взимат името на читалище "Светлина". Инициатори в това начинание са Петър Стоянов, който е бил избран за първи председател от Учредителното събрание, Теофил Кръстев-Даскала, Асен Белев, Екатерина Пантева, Мара Петкова, Йордана Илиева, Ценка Каменова, всичките учители. Също се включва и един юрист- Георги Бъчваров, студентът Камен Велков, отец Архангел Градинаров и още десетина човека. Също има и земеделски стопани като Тодор Йончев, Русин Кирков, Никола Попов, Горчо Ламбов. Цано Йотов и други. Това са основателите на читалището. По- късно към тях се присъединяват още членове и читалището се разраства с годините все повече и повече. Дейността на читалището непрекъснато се разраства с годините като има различни дейности. Това е театрална дейност, певческа самодейност, естрадно-сатиричен състав, танцова трупа, детска музикална школа, лекционна дейност, кино, обаче най-големи успехи през годините постига певческа формация, която започва от началото с малко хора през 1944 година, ръководена от Цанка Каменова, а по- късно се превръща в женски хор през 1950 година, с четиригласно пеене, под ръководството на Цветана Еремиева. В този хор тогава участват около 100 самодейци. Тази формация има много изяви и богата културно-разнообразна дейност. През 1972 година с указ на Държавния съвет на Република България, Народно читалище "Светлина" село Дунавци се награждава с орден "Кирил и Методий" втора степен, по случай 50-годишнината от основаването му и за неговата активна народополезна и културно-просветна дейност. След това читалището, както навсякъде, дейността започва да замира, особено след закриването на голяма част от предприятията в Дунавци и остават по- малко състави. С много трудности, но въпреки всичко, успяваме да ги запазим и да продължим дейността на това читалище".

В момента към читалището има една певческа група "Дунавски ритми", която е създадена през 2011 година, добави Цецка Чамова.

"С доста изяви и награди, като имаме завоювано първо място в Национален фолклорен събор в село Невестино, Кюстендилско. Златен медал в село Винарово за песните на Цайчо Каменов и преди 10 дни бяхме на фолклорен фестивал в село Боженци, където певческата група спечели второ място и сребърен медал. Други дейности - събираме деца, арт клуб за правене, всяко дете, каквото желае, това работи. Също възстановихме много от старите обичаи като "Кумичене", "Коледуване", "Лазаруване". В читалището имаме и много голяма библиотека. Тя е втората по големина след Регионалната библиотека във Видин. Наброява 37 000 броя книги и непрекъснато се обогатява книжния фонд. Всяка година се закупуват нови книги. Утрешното събитие сме го обявили от 17 часа. Поканили сме доста гости. Наши изявени стари дейци към читалището, които ще бъдат някои от тях наградени с грамоти и с плакети. Също сме поканили няколко състава, по тържествено да бъде".

Тържеството по повод 100-годишния юбилей започва в 17 часа на 8 юли, в салона на административната сграда в Дунавци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15