Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин ще участва в процедура за предоставяне на концесия на пристанището

Снимка: РАДИО ВИДИН

Общинските съветници дадоха съгласие кметът на Община Видин да подаде заявление пред министъра на транспорта и съобщенията, с което да заяви намерение за участие в процедура  за  предоставяне на концесия на Пристанище за обществен транспорт с национално значение, Пристанище Видин-Център (пътнически терминал). При положително становище и след нарочно решение на местния парламент, ще бъде възложено изготвянето на документи за създаване и регистриране на търговско дружество със сто процента общинско участие, което да управлява пристанищни услуги и съпътстващи дейности. 


На днешното редовно заседание общинският съветник от БСП Димитър Велков поиска повече яснота за проекта с финансирането на изворите във видинските села Сланотрън и Градец. Работи се по въпроса, коментира кметът на Видин Цветан Ценков:

"Наистина тази тема е доста дискутирана от нашите съграждани в продължение на повече от 30 години. В утрешния ден пращам целият екип, който се занимава с минералните извори. Ще има голяма научна конференция с Асоциацията на минералните извори и знаете тук беше и Цвети Локарска, председателката. За мое единствено съжаление, в Градец ще се забавим с процедурата, защото в Градец земята, която сме отредили, трябва да промени. Тя е като пасище, а трябва да се промени, така че ние там си вървим през процедурата и аз се надявам тази тема да е приключила, ако разбира се правителството ни даде от фонда, който е заделен за сондажи на минерални извори пари и да можем да направим тези сондажи поне на Баба Вида, където сме го отредили и на Сланотрън".

Заради агресивната вода, ще трябва да се изгради, така нареченото водосборище, което да се пречиства и да предотврати замърсяването на почвата и подпочвените води, обясни още кметът на Видин. По думите му до края на септември Община Видин ще е готова с кандидатстването си за финансиране по този проект.

На заседанието бяха гласувани предложения, свързани с утвърждаването на промени в маршрутните разписания от общинската транспортна схема; актуализация на бюджета на ОП "Социални дейности"; относно промяна на предназначението на земеделски земи; провеждане на публични търгове за отдаване под наем и продажба на общински имоти и др.

Подкрепено бе и предложение, внесено от групата общински съветници от ПП ГЕРБ да бъдат финансово подпомогнати двама изявени спортисти, които постигат високи резултати на Европейското първенство по кану-каяк за младежи и девойки до 23 години в Белград, Сърбия през месец юни 2022 г. Това са Йоана Георгиева - златен медалист в олимпийската дисциплина 200 метра едноместен каяк и Веселин Вълчов - европейски вицешампион в дисциплината двуместен каяк на 1000 метра. Те ще получат еднократна помощ в размер на 2000 лв., като средствата ще бъдат заделени от собствени приходи от бюджета на Община Видин. Общинските съветници гласуваха финансова помощ със същия размер да получи и треньорът Цветан Иванов, допринесъл за отличното представяне на спортистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 13 септември 2024 година

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов, началник на РСПБЗН. Близо 120 000 декара със сухи треви..

публикувано на 13.09.24 в 18:00

Над 160 ученици ще учат в училището в село Дреновец

Над 160 ученици от пет населени места ще се обучават през новата учебна година в Средно училище "Никола Вапцаров" в село Дреновец . Това каза директорът Бойка Александрова и уточни, че за пътуващите ученици е осигурен транспорт. "Учениците, които ще прекрачат прага към момента са 167... Първокласниците са ни 11. Всички ученици са разпределени в..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Училището в Бойница ще има соларни панели

Соларни панели монтират в основното училище в село Бойница . Това лято бе обновен покривът, предстои саниране на училищната сграда, каза кметът на общината Анета Генчева . "Засега не мисля, че по някакъв начин ще им пречим, защото те ще поставят слънчевите панели, това не изисква много време. Може би за два-три дена ще ги сложат. После за..

публикувано на 13.09.24 в 15:52

Четири училища в Монтанско са с нови директори

Нови директори имат четири училища в област Монтана . Конкурс имаше за девет позиции.  От обявените конкурси за девет места за директори на училища в Монтанско, за две от тях, Професионалната гимназия по лека промишленост в Монтана и Основно училище „Г.С.Раковски“ в село Бързия нямаше кандидати. За останалите седем места се явиха осем..

публикувано на 13.09.24 в 15:30
Патриарх Даниил при посрещането му във Видин,  след като беше избран да оглави Българската православна църква.

Патриарх Даниил ще гостува на видински училища за откриването на учебната година 

Българският патриарх Даниил ще бъде гост на откриването на първата учебна година в Частно начално училище "Митрополит Неофит Видински" . Ще има водосвет и тържествена програма, обясни директорът на учебното заведение Лилия Ангелова . "Първата учебна година ще започне с тържествено откриване. Ще се случи на 16 септември от 11:00 часа в Актовата..

публикувано на 13.09.24 в 15:11

Увеличение на пожарите отчитат в област Монтана

Близо 120 000 декара със сухи треви и храсти и близо 2500 декара гора са унищожени при пожари в област Монтана тази година. Това беше отчетено ден преди професионалния празник на огнеборците.  24 горски пожара са гасили огнеборците в област Монтана досега, като са изпепелени близо 2500 декара.  През миналата година пожарите в гори са били само..

публикувано на 13.09.24 в 14:35

ПГ "Васил Левски" в Мездра е с нова визия

Голяма цветна фигура на Апостола на свободата Васил Левски краси фасадата на Професионалната гимназия в Мездра , която носи неговото име. Стенописът е с размер 6 метра и е създаден по идея на училищното ръководство, казва директорът Мирослав Павлов :  "Имам тази идея от две години. Много се чудех в каква униформа да бъде. Бяхме решили да го..

публикувано на 13.09.24 в 13:00