Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Днес е Международен ден на тортата

Снимка: Радио Видин




Днес тортата си има празник. И без значение каква е - малка или голяма, шоколадова или сметанова, тя винаги сплотява хората, напомня за приятелството,символ е на любовта и с повод или без, докосва сетивата. Днешният Международен ден на тортата е празник, посветен на приятелството и мира между хора, народи и държави, разрешаването на културни и хуманитарни световни проблеми. И на сладкото изкушение, разбира се. Посветен е както на всеки, който обича да консумира този десерт, така и на тези, които го създават,а именно сладкарите.

Може би не всеки знае, че днес е ден на тортата, но надали има някой, който да не обича торта, споделиха видинчани в анкета на радио Видин:

"Обичам да си похапвам тортички и пастички... Обичам класиката-шоколадова, но със сметана ако може... Една от любимите ми е червено кадифе... Разбира се, че обичам да си похапвам. Обичам Сахер, но никога не съм приготвял сам торта... Кой не обича да си хапва торта?... По всяко едно време може да се хапват торти - за закуска, за обяд, за вечеря..."

В сладкия свят на сладкаря Елена Ганчева ни потапя Анита Иванова, която успя да разбере как момиче на 20 години може да се развива професионално в кулинарията и по-точно в сладкарската индустрия. Елена е на 20 години и се занимава с приготвянето на домашни торти и сладкиши. Нейната страст е запалена преди около година:

"От горе-долу една година се занимавам с това нещо, стана съвсем случайно. Първо направих една торта за рождения ден на баща ми, много ми хареса как се получи. След това една приятелка искаше да направя торта за нея. Почнах да ги качвам в социалните мрежи, за да може да се развивам. В този период имахме много рожденици в семейството и аз правех торти за всички за да се упражнявам. Почнах да виждам горе-долу къде бъркам на една торта, следващата да я правя по-добра. Най-любимото ми е да украсявам торти с фондан. Като вкус най-много обичат шоколадова торта, за декорации е всеки каквото си избере."- разказва Елена.

В начинанието Елена не е сама, защото екипно с нея работят  майка ѝ и приятеля ѝ, които ѝ помагат, както с направата и разнасянето на поръчки, така и морално: 

"Много трудно ми беше, особено когато даваш толкова пари за материали и нямаш почти никаква печалба, но това не ме отказва, даже ме мотивира още повече. Тук, във Видин, искам да отворя сладкарница, не бих в някой друг град. Това си е моят дом. Най-трудно е да правиш фигурките. Те изискват много време, трябва да се направят няколко дни предварително, за да може да изсъхнат, трябва да се държат на тъмно. Всичко изисква много време, една торта може да отнеме една седмица, може и три дни или два, но за един ден никога. На мен ми помага моята майка. Тя ми дава още повече кураж и ми се струва, че изобщо нямам трудности с тортите."
Повече може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МРРБ ще инспектира ремонта на булевард "Панония"

Община Видин не носи вина за бавното темпо на голяма част от инфраструктурните обновления на територията на крайдунавския град. Тази теза аргументира на днешното заседание на Общинския съвет градоначалникът Цветан Ценков . В дневния ред присъстваха 32 точки, като по-голяма част от тях  бяха предложения за продажба на жилища и имоти общинска..

публикувано на 15.04.25 в 16:57

Ученици от Видин на първо място в Национално състезание по приложна електроника

Лъчезар Ценков и Симеон Герасимов от 10.В клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се изкачиха на върха в Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“, проведено в град Банско.  Двамата заеха първите места в отборното класиране за цяла България, а Симеон заслужено..

публикувано на 15.04.25 в 14:30

Видинчанка с престижна награда

Видинчанката  Десислава Николова бе отличена с престижната награда "Бранд на годината", в категория, част от Националните награди "Класция Бг".   Отличието е във връзка с нейния бранд, предлагащ уникални чанти за всички онези дами, които не се притесняват да покажат себе си, да бъдат по-различни и нестандартни. Победителите в конкурса са избрани от..

публикувано на 15.04.25 в 13:35

Събират се средства за православния храм в Кунино

Продължава дарителска инициатива за ремонт на вековната църква в село Кунино. Православният храм  "Свети Николай" се нуждае от нов покрив.  Преди две години  се създава и Сдружение "Православен храм Свети Николай -Кунино", чиято основна цел е да се събират средства за възстановяване на църквата. Необходимата сума за извършване на..

публикувано на 15.04.25 в 13:00

Технологично изложение отваря врати във Враца

Враца ще бъде домакин на първия по рода си Технологичен фестивал. Датата е 16 април, а мястото е Младежкия дом в града.   Събитието е организирано съвместно с Общината и бизнес медията lider.bg , предоставяща актуални икономически, технологични, научни и бизнес новини. За първи път на едно място ще бъдат водещи технологични компании,..

публикувано на 15.04.25 в 12:00

платена публикация
Сладкарница "Захарният свят" навърши една година!

Преди точно една година, на уютната уличка " Папуджийска, 3"  във Видин, се роди едно малко магично кътче, което пренесе вкусовете на Италия в сърцето на Северозапада. Това е “ Захарният свят ” – мечтата на  талантливата сладкарка Милена Вълкова , превърната в реалност.  Една година по-късно празнуваме заедно с нея първия рожден ден на..

публикувано на 15.04.25 в 09:42
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30