Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юли 2022

Снимка: радио Видин

За около час пътни строители блокираха движението по пътя Е-79, на разклона за Арчар край Дунавци. Протестите не са политически, каза Момчил Алексиев, ръководител на фирмата, която изгражда участъка Макреш - Бела от скоростния път Видин-Ботевград.


Критично ниското ниво на река Дунав е причина фериботът Оряхово-Бекет да спре работа. Курсовете ще бъдат възобновени при възстановяване на водата до ниво, позволяващо безопасно плаване, съобщиха от ръководството на ферибота. Това може да бъде евентуална причина за засиления поток от превозни средства на Дунав мост 2.


БСП ще върне мандата утре неизпълнен. На 28 юли, четвъртък, в 10:00 часа  на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще приеме представители на парламентарната група на "БСП за България", на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Парламентарната социална комисия одобри на извънредно заседание внесени от Министерския съвет промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат два месеца платен отпуск за бащите до навършване на 8-годишна възраст на детето. По време на отпуска ще се получава обезщетение от Държавното обществено осигуряване. Проектът предвижда промените в Кодекса на труда да влязат в сила от 1-и август. 



Премиерът в оставка Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и с представители на компанията „Уестингхаус“. В хода на срещата ръководството на АЕЦ е потвърдило, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на "Уестингхаус" и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури. На срещата е акцентирано на възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. В момента АЕЦ "Козлодуй" е изцяло зависима от руския внос. Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от "Уестингхаус".


До 30.09.2022 г. кметовете на общините на територията на област Видин трябва да организират цялостни обходи и огледи на състоянието на пътищата, които да се извършат от общинските администрации и ОДМВР-Видин. Това предложи областният управител на област Видин Любен Иванов по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Съвместните обходи трябва да се извършат до 21.10.2022 г., а до 31.10.2022 г. да се изготвят подробни доклади по общини с конкретни констатации за състоянието и набелязани превантивни мерки със срокове за изпълнение.


164 семейства, чиито деца ще бъдат първи клас през учебната 2022/2023 година, са подали заявление за еднократна помощ в област Видин до момента. Това каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов.


Новозаболелите в Северозапада са 63-ма души. Най-много са във Враца-34, в Монтана са 23, най-малко са във Видин, където новите случаи са 6.


За изминалото тримесечие се отчита, че състоянието на оперативната обстановка на територията на община Кула е относително спокойна.


Областният управител на Видин ще играе футбол с деца в град Кула. В четвъртък – 28 юли,  Любен Иванов ще присъства на тренировка на деца, водени от треньора Пенко Йончев. Срещата ще бъде в град Кула от 19:00 ч. на стадиона, а на финала децата ще получат и подарък за усилията си.


Благотворителен концерт в подкрепа на сдружението "Добрина, хуманност, състрадание" ще се проведе във Видин. Инициативата е на Симфониета Видин, а идеята идва от цигуларките Добромира Димчева, Ивета Иванова и Светлана Цветкова.


Куклен театър по  японска приказка бе представен в третия ден от  Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни", който се провежда във Видин за 11 поредна  година. Видинските деца гледаха  драматизация на приказката  "Гон, малката лисица” на Ниими Нанкичи.

Областният управител на област Видин Любен Иванов ще предостави на община Видин пистата на бившето летище в с. Иново за провеждане на Национален мотосъбор - 2022. Събитието ще се проведе на 6 и 7 август 2022 г. и е организирано от община Видин и Мотоклуб "Северозападни мотори – Видин".
По публикацията работи: Недка Лилкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03