Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коктейлите- хит през летния сезон

2
Снимка: Ивайло Захариев


Какво е лято без един леден, сладък и леко тръпчив коктейл? Вкъщи или в бара коктейлът е най-добрият начин да се освежите през горещините. Вече сме ви срещали с видинчанина Ивайло Захариев. Той е барист, но освен това е и барман. А освен кафето, коктейлите също са негова страст. 


Може би сте го виждали на повечето базари във Видин и сте опитвали от невероятните му коктейли. Днес той ни разказва кои коктейли са предпочитани сред видинчани и ни дава съвети, как да си ги приготвим сами:


"Класически със сигурност, защото са любими на всички, но и все по-често хората се оглеждат за нови, нестандартни рецепти и слава богу се намират ентусиасти, които да ни ги предложат. Другото нещо, което е да възпитават на качество в миксологията- нещо, към което аз се стремя, доколкото ми стигат познанията. А това се оказва трудно начинание, особено когато има липса на висока култура на хранене и пиене. Смятам, че за да оцениш нещо, трябва да го разбираш. Нещо, в което твърдо вярвам, особено като човек на изкуството. Смесването на съставки зад бар образно казано е не по-малко достойно за уважение, както смесването в кухнята. И в двата случая това е изкуство и най-вече се изискват познания, понякога и сериозни..." 


При консумирането на алкохолни напитки хората залагат на познати, изпитани рецепти според вкуса им, споделя Ивайло:

 
"Доста са по-малко хората, които ще се навият да опитат нещо, което не познават. Когато не си на родна земя например, а в друга държава, се стремиш да опитваш нови храни и питиета. Интересна ти е културата на хората там. Това е откъм консумиране. Откъм предлагане всеки си очертава линия, според която върви като стандарт. Визирам заведенията, предприемачите. Някои залагат на старата класика, други са от дръзки по-дръзки. Търсенето често определя предлагането. Макар че са ни нужни и новатори в бранша, които да възпитават добрия вкус у хората и да предлагат нови прочити. За потребителя във всеки случай е добре да има от всички".

По-улегналите хора определено предпочитат качествен алкохол, категоричен е Ивайло. 


"Няма да кажа скъп, защото цената също невинаги е критерий. Младите често от липса на познание, нямат особено мнение и предпочитание. В смисъл, водят се предимно от това дали нещо е добро и популярно, но всъщност не винаги го разбират съзнателно. Тук вече можем да кажем, че младите търсят модерното, новото. Знаеш ли, аз пряко или косвено съм в сферата на търговията от 12 години. Когато работех в модния бранш и консултирах клиенти в избора на облекло, ни учеха, че има няколко вида клиентски профил. Какво ще рече това? Това ще рече, че най-често нещата опират до психология, не толкова до възраст. Няколко примера за клиентски профил са хората, които знаят точно какво искат, влизат и го търсят. Или пък другите, които си нямат идея какво желаят и искат да им се предложи, да им се обясни, и т.н. В практиката ми зад бара е по същия начин. Влиза някой и ми казва: "Пие ми се нещо яко, но не знам какво, забъркай ми нещо по твое усмотрение!" Следва кратко сондиране от моя страна и после действам. Или пък: "Здрасти, пие ми се Пиня Колада, правите ли Пиня Колада?" Конкретно, точно, ясно. Или: "Пие ми се скоч, пробвах този и този. Не ми харесаха, ти какво би ми предложил?" Изборът на алкохол на различната възраст зависи от личния вкус, който се изгражда и възпитава с годините. Тук можем да разгледаме въпроса и по националности. Знаем, че конкретните нации имат конкретни традиционни напитки. Или по класи. Едни слоеве пият евтин алкохол, други скъп. Няма обаче и много да сгрешим, ако кажем, че възрастните търсят предимно качество, а пък младите количество. С някои изключения разбира се!"

Жените предпочитат коктейли, а мъжете бира или твърд алкохол, споделя Ивайло. 

"Това със сигурност си има някакво обяснение. От една страна ни го налага индустрията. Пример: в началото на миналия век не е било прието на запад жените да пушат цигари. И благодарение на киноиндустрията, в синхрон с рекламите, това се променя. Хората обичат да следват тенденции, да бъдат модерни, приемани, харесвани. И често това става нa подсъзнателно ниво. Някой ни го налага. Зад това, разбира се, стоят парите. Много пари. Както и в продажбите на облекла, автомобили, развлекателни неща и т.н. Да се върнем на рекламите. Всички сме виждали снимки на корави мъже с уиски и пура в ръка. Или неглижета със скъсани дънки и бира. Както и засукани дами с чаша мартини в ръка. Някак не върви за една жена да пие чист концентрат и да плюе от току що разопакована пура, нали? Другата причина според мен е, че наистина дамите предпочитат по-слабо алкохолните напитки- бяло вино, вермут, ликьор или смесена напитка. Ние мъжете пък-  по- силния алкохол. Дава ни смелост да свалим някоя мацка например".

Според наблюденията и работата на Ивайло зад бара през последните години предпочитанията на видинчани клонят към консумацията на водка. 

"Мъжката половина от видинчани обичат водката, уискито и ракията. По-улегналите - ракия. Или пък ракия и после минаваме на уиски и водка. Че тук имаме и този навик да "мешаме" алкохол, както казваме ние. Нещо изключително не добре и при това хем го знаем, хем всеки път го правим, но за нашите ширини и това е разбираемо. Дамите пък според сезона обичат я бяло винце, я вермут, я водка. Определено много хора в града консумират водка. Както и вина. Нашият регион е характерен с определени сортове, имаме не малко производители. Както изби, така и на местно ниво е останала традицията всяка година да се прави вино или ракия".

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Детска градина "Желязко Попниколов" във Видин организира литературен конкурс

Детска градина „Желязко  Попниколов“- Видин организира Областен литературен конкурс за стихотворение на тема "Мечтая да съм стихотворец" . Радио ВИДИН е медиен партньор на инициативата . Съорганизатори на проявата са  Регионално управление на образованието – Видин и  Община Видин.  Право на участие имат всички деца от 4 до 7 години, които..

публикувано на 05.05.25 в 17:30

10 задължителни неща за пролетния гардероб

Пролетта е време на събуждане - не само за природата, но и за стила ни. След тежките зимни слоеве, гардеробът има нужда от глътка въздух. Днес в "Модни лабиринти" ще си говорим за задължителните елементи, които трябва да присъстват във всеки пролетен гардероб - без значение дали обичаш класическия стил или следиш модните вълни. Първото..

публикувано на 05.05.25 в 16:15
Яна Язова

Яна Язова - литературната гордост на Лом и трагедията на една съдба

В рубриката  "Памет нашенска" , която посвещаваме на известни личности от Северозапада, оставили следа след себе си, ще отделим време на една изключителна българска писателка, поетеса и интелектуалка Люба Тодорова Ганчева, с литературния псевдоним Яна Язова , чиято съдба и творчество остават едни от най-драматичните и обсъждани в българската..

публикувано на 05.05.25 в 16:00

Танцувай с кауза: Сърцето на танцова школа "Суинг" бие за детското отделение във Видин

В свят, в който често се говори за липсата на единство, танцова школа за модерен балет "Суинг" във Видин подготвя своя отговор - събитие , което ще събере хората не около спектакъл, а около смисъл. На 12 юни, спортната зала в града ще бъде домакин на благотворителен концерт и фотографска изложба , създадени с една цел - да вдъхнат нов..

публикувано на 05.05.25 в 15:30

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Адел!

 Днес в "Музикална зона" ще празнуваме заедно рождения ден на една от най-големите звезди на съвременната музика – Адел! Ще се потопим в емоциите и музиката на британската дивa, която разтърси музикалния свят с глас, разказващ истории, които се помнят и живеят в сърцето. Ще си припомним и най-големите моменти от кариерата на Адел – от първия..

публикувано на 05.05.25 в 09:00

140 години Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" - Видин

На 11 май във видинското Средно училище "Св.Св.Кирил и Методий" се отбелязват две паметни за него събития - чества се паметта на светите братя, които са негови патрони и се навършват 140 години от  създаването му. Програмата във връзка с честванията е тридневна. Тя стартира от днес, 5-ти май и ще продължи и на 7-ми и 8-ми май, каза за Радио..

публикувано на 05.05.25 в 08:30

"Неделник" от 4 май 2025 година

„Неделник“-а е тук. Той е много приключенски и най-вече вкусен. По традиция бях на 15-то издание на кулинарно-фолклорния фестивал „Гергьовден 2025“ във видинското село Антимово . Прекрасен празник на вкуса, традициите и нашите корени. Гости имаше от много читалища от цялата видинска област и от Софрониево, област Враца. В това предаване..

публикувано на 04.05.25 в 14:48