Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета Видин подкрепя бездомните животни

Снимка: Facebook

Благотворителен концерт в подкрепа на сдружението "Добрина, хуманност, състрадание" ще се проведе във Видин. Инициативата е на Симфониета Видин, а идеята идва от цигуларките Добромира Димчева, Ивета Иванова и Светлана Цветкова. 

В момента сдружението за защита на животните се нуждае от подкрепа за закупуване на храна и лекарства. За над 60 кучета и котки се грижи организацията, обясни доброволецът Юлия Иванова:

"Напоследък сме поели много животни, 50% от тях са болни, с потребност от лечение. Много бързо изразходвахме парите, които имахме събрани за храна. Бяхме стигнали до там, че имахме храна за 2 дни, след което пуснахме зов за помощ във фейсбук и се отзоваха доста хора, и събрахме една сума, която ще ни стигне за около 2-3 седмици. Симфониета Видин винаги са ни подкрепяли и решиха да направят този благотворителен концерт в наша полза. Наистина в момента сме в много труден период, защото имаме парализирани кучета, имаме стари кучета, имаме много болни кучета, лекуваме 6 кучета с диофилария. Само тяхното лечение на месец е над 200 лева..."

Благотворителният концерт ще бъде с вход свободен. Всеки, който желае да помогне, ще може да направи дарение, обясни цигуларката Добромира Димчева:

"За нашия екип е кауза да помагаме на такива благотворителни инициативи в полза на нуждаещите се. Вероятно ще има такива и за хора, и за животни. За нас е ежегодно представянето на такива концерти. От горе-долу 2 години правим благотворителни мероприятия за Коледа, за Великден. Сега сме решили да изнесем този концерт поради належащи причини. Няма да има билети, които да се продават. Ще бъдат разположени две кутии, в които всеки един който има възможност да мине покрай Стамбол капия между 18 и 20 часа, ще може да остави колкото са му възможностите, дарение за тази кауза". 

Концертът в подкрепа на сдружение "Добрина, хуманност, състрадание" е утре, 28 юли, от 19 часа пред Стамбол капия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00