Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайде на цирк!

Снимка: колаж Радио Видин



Циркът е изкуство, което радва малки и големи. В България циркът съществува повече от век, а цирковите артисти на Балканите са едни от най-добрите в света. Гостуването на цирк във всеки един град е истинско събитие за любителите на смеха, дресурата на животни, фокусите и спиращите дъха акробатични номера. 

Цирк "Колозеум" издигна своето шапито във Видин и през тази седмица ще забавляват жителите и гостите на Видин. Той е създаден през 2007 г. от цирковия артист Момчил Колев, който след 3-годишно турне с най-големия цирк в САЩ се е завърнал в България за кратка ваканция. Завръщането му обратно в Америка се отлага, след като се влюбва в Лукреция Малеволти, която е шесто поколение цирков артист. 

Момчил решава да създаде свой собствен цирк в България с идеята да възроди цирковото изкуство и за да подсигури сигурно бъдеще за семейството си:

"Държавният цирк в България беше приключил, всичко беше унищожено и се наложи да създадем наш цирк, фамилен цирк, който да работи в България. Така стана, че през годините събрахме доста голяма част от фамилията и се оказа, че сме най-голямата фамилия в България, също така и най-старата фамилия. Нашият род, на моята съпруга рода, произлиза от фамилия Малеволти. Тя е шесто поколение цирков артист, нашите деца са седмо поколение циркови артисти", разказва Момчил Колев. 

Фамилия Малеволти пристига от Флоренция, преминавайки през България за турне в Русия. 

"Тук много им харесва и на връщане от Русия остават в България, взимат си български жени. И така хем живеят в Италия, хем в България, но по-голямата част остават тук в България. Баща ѝ е италианец, с италианско гражданство, също така и Лукреция, тя е родена в България, но е израснала в Италия. Там е завършила и училище, там е завършила и школа. След това вече се връща в България, малко преди да се срещнем. Много е трудно един цирков артист, който е свикнал на живота в цирка - да пътува постоянно, да живее в каравана, да се влюби и да си вземе жена извън цирка, примерно като мен. Също така е много по-лесно, когато се събереш с човек от друга фамилия, който е роден и израснал в цирка".

Момчил и Лукреция смятат, че циркът е забравено изкуство от много българи. Поради тази причина те искат да го възродят. Основно артистите в техния цирк са българи, но освен тях в спектаклите гостуват и чуждестранни артисти. 

"Нашият клоун е с украинска жилка, също така фамилията половината са от фамилия Валдемар Малеволти и този, който прави "Колелото на смъртта" - Марио Валдемар Малеволти, той също е роден в България, но тук е живял само последните 2 години, където е при нас в цирка 3 години. През цялото време те живеят в Италия. И даже го учихме да говори правилно на български... Успява, сега вече се понаучи".

Освен създател и управител на цирка, Момчил е технически директор и организатор, а по време на спектаклите забавлява малчуганите като клоун. По-нататък в шоуто излиза и като акробат върху коне, а от 2010 г. е успешен дресьор на камили:

"Всяка година нашият цирк трябва да променя своята програма, за да бъдем интересни на публиката, а не да кажат, че е едно и също нещо. Досега бях клоун, бях акробат на коне. Тази година аз съм в ролята на моторист, карам в "Глобуса на смъртта", също така продължавам с камилите и също така съм и водещ на програмата. Други са заели другите неща. Наели сме клоунада - чужд артист, който ще бъда тази година клоун."



Циркът набляга също така и на дресурите на различни животни, тъй като децата се радват най-много на това. 

"Акробатика с коне в момента поема моя син - Максимилян Колев, той е на 12 години. Той възроди номера "Прабългарски конни игри" и е голяма гордост на цялото семейство".

Колелото на смъртта е най-бързото, най-екстремното и единствено в България. Дуе Валдемар Малеволти, участваха в хитовото телевизионно шоу "България търси талант" през 2021 година. С този номер те печелят награда в най-важния белгийски фестивал " Liege".


"Семафорът се изпълнява от Марио Валдемар и от неговата майка Роси Валдемар, те са едни от най-добрите в Европа. Те са на световно ниво, ходят постоянно на фестивали и постоянно прибират едно от трите места, на който и фестивал да отидат. Те са уникален номер, публиката остава без дъх. Всички казват: "Той танцува със смъртта" или ти..."

"Глобусът на смъртта" е доста по-динамичен и страшен номер, споделя Момчил.



"Имам случаи, когато хората са в стрес от цялото това нещо. Защото изведнъж да видиш в една метална клетка как се въртят мотори и правят лупинги и се разминават на милиметри, просто е страшно. На всичкото отгоре, вътре вкарваме и човек, който го слагаме по средата, докато моторите въртят, вдигаме адреналина още повече".


През 2012 г. цирк "Колозеум" става член на гилдията "Цирк на бъдещето" към Съюза на артистите в България, а от 2 годни насам е член към вариететните артисти. Циркът продължава да се развива, като представя спектакли на високо професионално ниво в световен мащаб. Посещава както големи, така и малки градове, за да могат всички любители на цирка да се насладят на истинския цирков спектакъл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29