Емил Георгиев е на 36 години и е от Видин. Разбира още от ранни детски години, че кулинарията е неговата страст. Именно това е причината да се запише в кулинарна паралелка за средното си професионално образование. Днес той е един от малкото в неговия клас, който продължава да се занимава с готварство. От 16 години практикува професията готвач, като трупа опит в много държави в Европа - Германия, Чехия, Кипър, Италия. Но един ден решава да се завърне окончателно във Видин и от 6 години управлява успешно ресторант. Казва, че ако трябва да се върне назад, би избрал отново професията готвач.
"Това е моята страст, тогава реших, че ще запиша готвач и ще го работя това в бъдеще. Нямах най-голям учител, нямах някой, който да го сложиш като идол в работата ми. Учех се от най-различни готвачи в различни държави. От всеки един съм откраднал нещата, които аз харесвам в занаята".
Опитът, който трупа Емил извън България, е ценен за него. Той споделя, че професията готвач е трудна, изисква доста нерви и време в личен аспект.
"Зависи от обекта - от ресторанта, хотела и т.н. Някои започват в 4 сутринта, други започват в 4 след обяд, при всеки един е различен денят. Всеки ден си правите заготовки, преглеждате хладилници, обсъждате новото меню, ако има ново меню, преглеждаме си резервациите и се започва. Има няколко изтощителни неща в тази професия- повечето от готвачите, да кажем 90% може би от тях, са всяка вечер на работа. Работи се по 12 часа, почивни дни няма. И реално погледнато, нямаш вечеря вкъщи или навън. При теб всичко е свързано с работата. Готвиш за всички други, а ти ядеш на крак".
В готварството има много творчество, споделя Емил:
"За да го предадеш на другите, за да ги обучиш в работата като главен готвач и да покажеш на другите готвачи, ти все едно ги учиш на творчество, да творят нещо. А това не е толкова лесно".
Емил има няколко помощници в кухнята.
"Без тях не може. Готвачът организира работата, това най-вече е идеята на главния готвач. Да организира цялото производство на продукцията и от там нататък и готви, естествено. Имам готвач за студена кухня, за топла, за пици, за всеки един отдел".
Емил няма любим отдел в кухнята. Обича да прави както предястия, така и основни ястия, пици и десерти. Вдъхновението за направата на ястията, които Емил предлага в ресторанта си през последните години, черпи от старите български рецепти на бабите в Северозападния край:
"Опитвам се да съчетая техните рецепти с иновативната кухня, която горе-долу мисля, че в момента в града се получава доста добре. Повечето хора си спомнят тези рецепти, запазени са в техния ум. Всеки готвач, като го питат коя е най-вкусната манджа, която е в твоето съзнание, казва, че това е манджата на мама и на баба".
Изграждането на менюто в един ресторант е сложен процес:
"Доста е сложно, понеже взимаш доста фактори - какъв е капацитета, как ще работи ресторанта, колко готвачи има, колко е голяма кухнята и т.н. Но по принцип тенденцията през последните години е, колкото по-малко, толкова по-добре. При по-малките менюта има повече качество и всичко е прясно. Ми при мен са около 5-6 предястия, 5-6 салати, 5-6 основни и 3-4 десерта. Имам допълнително меню, което се сменя почти ежеседмично, то е в зависимост от сезонните продукти, в зависимост от новите идеи, които сме "откраднали" от някоя баба от селата".
Емил е участвал в редица кулинарни състезания. Едно от които "Балканска олимпиада по кулинария" през 2016-та, където печели 3-то място, сред участници от 18 държави от цял свят. Първоначално това състезание е било между балканските страни, след това обаче става международно и въпреки това запазва името си.
Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..
В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин. Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..
В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..
Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява народният представител Петър Петров, след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..
В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..
"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..
Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..