Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоро пускат и зарядните станции

Електромобили вече и във Видин

Високите цени на горивата карат все повече шофьори да заменят автомобилите си с електрически такива. Освен нисък експлоатационен разход, електромобилите нямат нужда от обслужване и са екологични. 

Венцислав Димитров от Видин е собственик на електромобил от близо две години. Споделя, че разходът за 150 километра е около 2 лв. Все пак освен предимства да шофираш кола с електрически двигател, има и недостатъци. Пробегът е сравнително малък, с едно зареждане на батериите могат да бъдат изминати около 150 км., разказва Венцислав:

"Предизвикателството на електромобила е да свикнеш на неговия характер и след това той ти служи много добре. Пробегът- преминава само някакви 150 км. лятото, а зимата някакви 120 км. Начинът на шофиране, при електромобила почти не се налага да натискаш спирачка. Тъй нареченета система КЕРС, която рекооперира и връща енергия, тя самата спира, използваш двигателя за спирачка... Предимствата са ниския разход, ако не смятаме инвестицията... Нямам обслужването, което има при нормалната кола, няма ремъци, няма свещи, няма масло, само антифриз, обслужвам на 60 000 км. Това е охлаждащата течност, нищо друго повече. Безумно евтино е... Във Видин при регистрация на колата 50 % отстъпка от еко такса съм ползвал, в Общината нямам такса и мога да паркирам навсякъде в "синя зона"... Недостатъци, тук единствената особеност е, че е необходимо да си направиш сметката до къде можеш да стигнеш и кога да се дозаредиш. Тоест от тук стигаме до Монтана и на Монтана е хубаво да се дозаредим, защото не може да стигнем кой знае колко по-далеч след това. Примерно, правиш си сметка, че ако стигнеш до Белоградчик, а след това ще се върнеш, няма никакъв проблем, стигаш до Кула. Цяла Видинска област се обслужва с една 20-киловатова батерия..."

За да зареди батериите на електромобила, Венцислав използва ток за битови нужди от своя гараж. Пълното зареждане отнема няколко часа, а при публичните зарядни станции, които са с прав ток, времето за зареждане се съкращава значително:

"Ползвам домашен ток вкъщи, който на нощна енергия е малко над 10 ст. Тоест аз се возя днес 150 км. за два лева. Електромобилът се зарежда за 8 часа, докато спя. Вкъщи се прибирам, включвам го в контакта докато спя и сутринта като стана вече мога да изминавам 150 км. То извън гаража с един разклонител, с най-обикновен щепсел. Когато искаме да зареждаме по-бързо, тогава вече използваме публичните зарядни станции, които вече във Видин са 5 ако не се лъжа, 2 публични, които може да се ползват на прав ток. Там спокойно може една 50 киловатова батерия за 1 ч. да я напълниш до 80 %. Хубавото на тази батерия е, че винаги може да я дозаредиш като телефона... Колата е почти безшумна, по-скоро лятото е шумна от климатика, който работи... Малко е неудобно това, че е безшумна към хората, които се движат, защото обикновено трябва да им подадеш сигнал... "

Общо 17 са регистрираните електрически автомобили и мотоциклети във Видин, отговориха на наше запитване от Общината. Попитахме още: 
Колко зарядни станции ще бъдат изградени в града?
На каква стойност са?
Къде ще са разположени те?
Кога се очаква да заработят?

Получихме писмен отговор, който гласи: "Зарядните станции за електромобили, които наскоро бяха монтирани, са частна инициатива и инвестиция. Фирмата има подписан договор с Община Видин за наем на съответните заемани площи. С решение на Общинския съвет са определени местостоянките на станциите. Местоположението е съгласувано с всички държавни институции. Издадено е Разрешение за поставяне на станциите от гл. архитект на Община Видин. Те са общо 5 на брой. 
Разположението им е както следва: 
2 бр. на паркинга на хотел "Бонония", гр. Видин;
2 бр. на паркинга на ДКЦ 1, гр. Видин (бившата Поликлиника), откъм ул. „Димитър Цухлев“;
1 бр. на Автогара - Видин.
Очакванията са зарядните станции за електромобили да заработят в началото на септември т.г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00