Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да спестим от сметката си за ток

Снимка: Радио ВИДИН

С поскъпването на газа и повишението на цените на дървата, въглищата и пелетите, много хора започнаха да променят някои от навиците си у дома, за да спестят от сметката за ток.

Най-големия консуматор на електрическа енергия се оказва климатикът, каза за радио Видин Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Според него има редица малки трикове, с които може да намалим сметката си за ток, без значение дали е лято или зима: 

"Най-големия ни консуматор това са климатиците и бойлерите. Зависи от сезона, но ако разгледаме, примерно летния сезон - има такива дребни трикове. Примерно, ако вие оставите прозореца вечерта отворен, и особено сутрин на сутрешния хлад да се вентилира стаята - тогава климатика охлажда много по-малко през деня, а през деня затворите, нали прозорците. Освен това, ако пуснете едни най-обикновени щори, които пречат на пряката слънчева светлина да влиза - това са все малки стъпчици, които биха ви помогнали да си намалите част от сметката за тока. Разбира се можем да говорим и за това да си инсталирате фотоволтаици на покрива, с които да захранвате климатика, но това ще иска допълнителна финансова инвестиция да направите. За зимата - виждаме ситация, в която се отопляваме на 25 градуса и стоим по тениска, а всъщност можем да намалим градусите и да си облечем някоя по-топла дреха, така значително бихме спестили част от енергията. Също така през зимата вентилирането на стаите би ставало, ако го правим по-често в рамките на 5 минути - отваряме, затваряме да се вентилира въздуха, а не просто - има едни хора, които хем от едната страна работи климатика, хем казват от другата страна искам свеж въздух и постоянно стои прозореца леко открехнат".

Всяка година е различно. Пазара така е устроен, че една година тока ви излиза по-евтино, на следващата година газта ви излиза по-евтина, на третата година пелетите ще излязат по-евтино. Но това са трикове на пазара, които ние следваме, ние не можем да се противопоставим, така че миксът през зимата да се отопляваме, да не разчитаме само на един източник е за предпочитане, обясни още Илиян Илиев

Според Илиян Илиев, бойлерът също е огромен консуматор на електроенергия. Бойлер или климатик? Кое харчи повече? И важна ли е възрастта на уредите, които ползваме:

"Всъщност, ако си направим сметка, той е 3 киловата един бойлер, така че той е, може би, най-големия източник като мощност, който използва електрическа енергия. Тук една колекторна система, там където имат възможност хората да инвестират, струва от порядъка на 2000 лева, би им решила многократно проблема. Има се предвид това да се използва слънцето за отопление... Когато си купуваме един уред, било то печка, бойлер и така нататък, ние го купуваме с определен период на действие, било то 5-10 години. Да, на следващата година ще излязат следващите уреди, които са, просто технологията се развива, така че те ща са икономически по-спестяващи, но пък в края на крайщата там вече идва баланса за това дали всяка година ще си купуваме най-новото или какво ще правим старото. Аз по-скоро се сетих за това, че сега пазарът се напълни със всякакви джаджи, с които чрез уайфай вие може да контролирате електроуредите си вкъщи. Тоест това е едно добро решение да не оставяте примерно бойлера включен цял ден, за да може когато се приберете от работа  да имате топла вода, а с една такава джаджа може да си го включвате един час по-рано, преди да се приберете вкъщи и бойлера да бъде с топла вода. Освен това, също, хората да не забравят, че в бойлера има един потенциометър, който казва на колко градуса трябва да се загрява водата. Може да е на 40, може да е до 90. Имаме ли нужда всеки път да го загряваме до 90, когато за нормален душ е 40 градуса, нашето тяло е 36 градуса и 40 градуса е напълно нормално, за да се изкъпем".

Попитахме и видинчани как се отопляват, пестят ли електроенергия и как ползват бойлера си:

"Аз съм на климатик. В течение съм, почиствам го на всеки две седмици, поддържам го, градусите на 21-22 градуса максимум. Бойлера не е постоянно включен, то зависи от членовете на семейството. Няма как като са само 1-2 човека - само нощната енергия ползваме... Аз също съм на климатик и понеже съм сама, малко време го ползвам, аз по принцип не търпя много топлина и гледам да ми е по-хладно. Бойлера го включвам нощно време поне през вечер две, все пак да има вода. Крушките са ми сменени навсякъде с енергоспестяващи... Аз съм на дърва, нямам други възможности. От догодина ще съм на климатик. Сметките като са ти необходими - падат не падат, ти си длъжен да се отопляваш. Дървата също са скъпи - 150 лв. кубик, още по-скъпи ще станат. Минимум 4 кубика отиват за една зима при най-тънкото топлене на един апартамент. Понеже аз съм саниран блок и не харчи толкова топлина, а и в апартамент не е като в къща - отдолу топлят, отгоре топлят и се ядва... Аз съм на климатик и съм доволен, държа го на 21-22 градуса, не повече и съм доволен. Върши ми прекрасна работа, комшиите ме греят отдолу и от страни, аз също съм с такива ЛЕД крушки - икономия някаква... Бойлера моя е включен нон стоп... И така е по-правилно, защото ти не го ползваш той не се включва, иначе като го включиш на студена вода ще ти работи един час, докато тия качи на 80 градуса".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10