Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърлец празнува

Автор:
2
Участие на САФ "Калушари" - Хърлец в Международен младежки фестивал град Приморско
Снимка: НЧ "Никола Йонков Вапцаров" - Хърлец

Традиционен празник на Хърлец отбелязват днес в козлодуйското село.  То е сред китните български селца с богата култура и традиции, носещи духа на нашите предци. Селото е известно и със съхраняването на фолклора. Тук правят ежегодна среща на калушарските дружини от Северозапада. Празникът на селото се провежда от много години и със всяка година се стремим да надграждаме, каза за Радио Видин кметът на населеното място Огнемир Симов:


"Празникът се организира от кметството, от читалище "Никола Йонков Вапцаров", с подкрепата на община Козлодуй. Като се стремим да има хубава празнична програма за жителите и гостите на селото. Всяка една година надграждаме, това което съставяме като програма. Тази година програмата ще е доста богата. От три години насам програмата е и с амбицията да събира калушарски групи, но за съжаление те са все по-малко и по-малко. Празникът винаги се приема с радост и очакване от хората".


Калушарите са едни по-непопулярни герои от българската народна митология - това са играчи, изпълняващи ролята на жреци-заклинатели, шамани и лечители. Всяка калушарска група си има водач, който се нарича Ватата. Огнемир Симов е водачът на калушарската група в Хърлец:


"Калуш е един стар обреден танц, който се изпълнява най-често по поречието на река Дунав и е съхранен специално в село Хърлец от много години. Това е танц за здраве и изцеление, който се е играел на Сети Дух. Играе се от нечетен брой мъже, които биват предвождани от водач наречен Ватата. Мъжете са облечени с характерните за нашия район носии - дълга бяла риза, бели панталони, пояс - шарено извезан със цветя - рози, елече, калпак и сандали, на които сандали се прикрепват така наречените шпори, които издават звук по време на танца. Танцът е възстановен през 1965 година и е възстановен така, както са го играли нашите предци - необработен... Характерното също за танца е, че мъжете имат сложен в пояса пелин - билката от която се прави лечебната отварата. Тоест танцът е предназначен да изгони злия дух - калуш, който причинява болест. Навремето калушарите са били канени в домовете на хората да излекуват било дете, било възрастен човек, чрез този обичай, в който те са вярвали. Моите прадядовци са го играли - единият, който е много по-възрастен, когото аз не помня, го е играл тогава, когато са го играли неорганизирано като танцов състав, а са се събирали хора - когато са вярвали на 100 процента. След това другият ми прадядо е един от първите при възстановяването на танца. След това баща ми, доскоро - до преди 3 години, също играеше. Аз съм започнал в танца като "болното дете", след това преминах в редиците на калушарите и след като предишния мъж, който беше Ватата се отказа - сега аз изпълнявам тази роля. Има потомственост, има предаване от поколение на поколение и се надяваме, че това, което ние сме запазили ще остане за в бъдеще".

Тази година празничната програма започва от днес (26 август), като в нея са включени, освен калушарски танци, народната певица Цветелина и певецът Руси Русев, каза председателят на Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - Хърлец Таня Младенова:

"В празничната програма ще вземат участие: състав за автентичен фолклор "Калушари" при Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - село Хърлец, дамска формация "Аугуста" при Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - село Хърлец, танцов състав "Калушари" от село Златия, Майсторите на танца от град Перник и със специалното участие на Цветелина и Руси Русев... От три години традиция в празничната програма е да се проведе среща на калушарските дружини от региона... Те ще изиграят "Калуш" традиционен танц за здраве. Дамската формация "Аугуста" ще изиграе Ганкино хоро, майсторите на танца ще ни представят новата си продукция. Цветелина ще ни зарадва с нейните фолклорни песни, а легендата Руси Русев ще изпее свои песни и общо известни хитове".


Всички хърлечани, които постоянно живеят в Хърлец, винаги с трепет очакват този ден, за да се върнат в село - близки, роднини, приятели и винаги във всяка къща има гости, обясни още Таня Младенова, като допълни, че някога е свирела духовата музика на площада. Хората са се обличали с най-хубавите дрехи - празнично, хващали са се на хоро, веселили са се.

От 10 години програмата е по-разнообразна, за да може да задоволи вкусовете на по-голяма част от зрителите. Всяка година организаторите се стараят да изградят нещо ново, за да е интересно.

Празничната програма започва точно в 19:00 часа на площада пред читалището.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10