Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ангелов: Зърнена криза в България няма да има

Снимка: Радио ВИДИН


Промяната в климата и отражението при земеделското производство, политическата ситуация, високите цени на горива, семена, торове и препарати, несигурната цена на продукцията- това са все въпроси, които вълнуват зърнопроизводителите. След края на жътвата при пшеницата навсякъде се отчитат по-ниски добиви. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в почти цялата страна е започнала и жътвата на слънчоглед, а заради сушата стопаните очакват три пъти по-ниски добиви. 

За добиви, наличности, цени, качество, търговия- за това говорим в "Земята, която ни храни" с Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана:

Застъпват се количества зърно от старата и новата реколта. Купувачите търсят, продавачите не бързат да продават в очакване на по-високи цени. Ситуацията е несигурна и причината не е в зърното от Украйна, а в желанието на производителите да продават на по-високи цени, казва Борис Ангелов от стоковата борса в Монтана. Влияние оказват и външни, и вътрешни фактори, както и политическата и икономическа обстановка в световен мащаб, която също е променлива. Между 600 и 700 лева за тон се търси пшеницата, търсенето при царевицата е за цени 500-600 лева, Около 1000 лева е прогнозната цена на слънчогледа, но търсене няма. 

Да се задържа зърното в очакване на по-високи цени е нормална практика сред производителите. Една от причините е вносното зърно от Украйна, което е с нормално качество. Дори и в условия на война, Украйна продължава да е фактор на пазара, въпреки спада в производството, смята Борис Ангелов:

"И друга година се  е случвало, засичали са се зърно от старата и новата реколта...Тази година цените няма да са драстично по-високи, ще повлияе и украинското зърно... Зърното от Украйна е с добро качество, не е заразено - такива спекулативни предположения имаше... 
Украйна е в десетката на производителите на зърно. Европа изкупи много зърно от Украйна по сухопътната граница. Те имат голямо производство, за Европа са "хамбара"- имат качествено производство. Не бяха занулени като производители, продължават да са фактор, въпреки че произвеждат наполовина... Имат и доста запаси... Това успокои потребителите в световен мащаб... Украинското зърно влияе на тези, които купуват от нас". 

Няколко милиона тона българско зърно чака да бъде продадено. Около 6 милиона тона е произведената пшеница, за вътрешно потребление са необходими около 2,5 милиона тона. Нашите производители произвеждат близо 2 милиона тона слънчоглед, а потреблението у нас е около 500 хиляди тона. Стабилно е положението, криза на продоволствието няма да има, категоричен е Борис Ангелов. По думите му кризата е в управлението на държавата, защото дори и при пазарна икономика процесът се следи и се управлява. 

Според Борис Ангелов високата цена на хляба е неоправдана. А не важи ли това и за цената на много други продукти?!?. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05