Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественото мнение остава разделено

9 септември: истината принадлежи на човека, заблуждението - на неговата епоха*

Снимка: lostbulgaria.com



Днес се навършват 78 години от Деветосептемврийският преврат- насилственото сваляне на  правителството на Константин Муравиев и идването на власт на правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. 

Денят се чества като национален празник до 1990 година. 

Годините на социалистически строй в страната продължават да разделят общественото мнение, показа анкетата на Радио ВИДИН.

"Свързвам датата с живота на всички, дали си живота да освободят България, но въпреки това стигнахме пак до първобитния строй с тази демокрация... За нас беше учудващо какво ще бъде после, очакваха всички да бъде добро... Приятно ми беше, а сега не го чувствам въобще за празник... Чувстваше се празнично настроение, но вече не е така... Нито тогава, нито сега, съм се свързвала с тази дата.... Девети слага новото начало, оставяйки назад миналото, днес също се нуждаем от такова ново начало.... Девети септември все още разделя нацията... Датата, която поставя началото на зарoбването на народа...".

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Погледът върху събитията и оценката за 9-и септември остават идеологически, обясни доц. д-р Момчил Баджаков от департамент Политически науки на НБУ.

"Един режим, който постави българския народ в едно унизително, подчинено положение в продължение на близо половин век. Това има фатални последици върху манталитета на народа, върху усилията в последните години някак си ние да влезем отново в нормалният свят". 

Комунистическият период уврежда манталитета на българския народ, каза още той.

"В училището не се изучава този период, няма обективен анализ, защото е изцяло идеологически в интерес на една партия. Обикновените хора не можем да ги обвиняваме, че са се заблудили, но трябва да видим в дълбочината как тази управляваща олигархия всъщност е разпростряла пипалата си върху цялото общество, за да контролира всичко".

Оценката към 9 септември и днес не е еднозначна, а част от съвременниците на епохата претендират, дали от носталгия или не, че тогава е "било по-добре".

Историческите факти са обаче, че 9 септември продължава с Народния съд, с над 2000 жертви от интелигенцията, със загуба на Македония и Беломорието, лагери на смъртта, съсипани човешки съдби, премахването на старото национално офицерство и замяната му с лоялни към СССР кариеристи, декласирането на повечето грамотни, интелигентни и добросъвестни граждани, обезземляването на голяма част от бившето селско население, насилственото изолиране на българската нация от света, както и унищожението на стотици български църкви, читалища и училища от епохата на Възраждането. 

Към преврата и към последвалите промени можем да погледнем по различни начини, но в случая не и с носталгия. 

"Повтарям за стотен път: в комунистическата партия на Съветския съюз и във всички комунистически партии по света членуваха само глупаци и престъпници. Глупак е, който вярва, че някога в бъдещето цялото население на планетата ще получава в съответствие с материалните си потребности. Престъпник е, който не вярва в това, но влиза в комунистическата партия, възхвалява идеалите ѝ, изпълнява заповедите и заръките ѝ - които също са или престъпни, или идиотски", пише съветският писател Виктор Суворов.

А когато говорим и мислим за 9 септември и за следващите 45 години, трябва да си припомним думите на Гьоте, че истината принадлежи на човека, заблуждението - на неговата епоха*.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00