Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на пожарната безопасност във Видин

Снимка: Радио Видин



Във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който се отбелязва на 14 септември, ежегодно и традиционно в цялата страна се провежда "Седмицата на пожарната безопасност". Във Видин Седмицата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов, пред сградата на Пожарната. Последва брифинг, по време на който стана ясно, че конкретно тази година е била сравнително спокойна.


"Произшествията, които възникваха бяха относими с периодите от годината и климатичните условия, през съответните части на годината. Разбира се, през зимата имаше повишен брой на пожари в жилищни сгради, в домове на хора, в следствие на използване на отоплителни уреди, както и нагревателни такива. Както и през месеците на засушаване преобладаваха пожарите в полските територии, имахме и горски пожари, които обаче горски пожари, в никакъв случай не могат да се сравнят с тези, които бушуваха в страната. Горските пожари, които възникнаха в нашата област бяха своевременно ликвидирани от екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" и бяха, разбира се, на по-малки площи.", каза за Радио Видин комисар Стилян Пешев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Видин.


Статистическите данни от началото на годината представи гл. инсп. инж. Генадий Янчовски - началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност":


"Екипите на Пожарната във Видин са реагирали на 844 сигнала за произшествия. От тях 587 са пожари, които 131 са с преки материални загуби, а 546 са сухи треви и паднала листна маса, т. нар "пожари без материални загуби". 202 броя са аварийно-спасителните и помощните операции, след което имаме 18 лъжливи повиквания, за съжаление бройката нараства последните години... За съжаление и тази година имаме загинали и пострадали, като за този период имаме 1 загинал и 1 пострадал... Тенденцията, която се очертава за нашата страна според съществуващите сценарии за климатичните промени в България се наблюдава тенденция за увеличаване честотата на екстремните явления и бедствията, което се доказва от честите интензивни валежи, топли и студени вълни, наводнения, суши, урагани, горски пожари и свлачища. Тези промени в климата в нашата страна през последните години все повече усложняват противопожарната обстановка, особено във високите летни температури и продължителното лятно засушаване."


Превантивна дейност е била основно в две направления - обучение и подготовка на населението за действие при бедствие, пожари и други инциденти, обясни гл. инсп. Георги Георгиев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност":


"Наблягаме на информационно-разяснителната дейност през периода. От началото на годината проведохме  вече превърналите се в традиция информационни кампании - "Есенно-зимен отоплителен сезон", Спри горските пожари" и "Опазване реколтата от пожар" и сме изработили 4 материала с превантивна насоченост, които ги разпространихме в различните видове електронни и печатни медии... Съвместно с колегите от Областна дирекция на МВР, където извършваме посещения на малките населени места и доста активно се работи с една целева група от т. нар. най-уязвимо население - това са възрастни хора, самотно живеещи и трудноподвижни. Там също се извършва обучение и подготовка на населението за  действие при инциденти в зависимост от характерните за сезона."


На тържествена церемония 18 служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин бяха наградени, по повод 14 септември, затова че са допринесли допълнително за дейността, която осъществяват или пък са се отличили при изпълнение на конкретна професионална задача,  вследтвие на което са предотвратили по-тежки последствия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15