Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е за домашно вино!

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Настана време за вино. За домашно вино. Знаем поговорката "Ахмак лозе копае - юнак вино пие", но за да го пие, "юнакът" трябва да си го направи. Домашните лозя намаляха, но все още има хора, които ги поддържат и се радват на собствена продукция. Което им е в повече- продават- на съботния пазар във Видин.  


Купувачи има, но не взимат големи количества... Гроздето е мое лично производство. Отглеждано е в Динковица и Акациево. Тази година гроздето е хубаво. Въпреки, че преди гроздобера времето се развали, но захарността е добра - над 22-23 градуса...Купуват хората по 100-150 килограма... Не много купувачи има, но то и другите стоки поскъпнаха и това им пречи да заделят пари за грозде... Виното тази година трябва да е хубаво, защото гроздето е добро...", коментира продавач на грозде на съботния пазар във Видин.



Видинският регион си е винарски край. Всеки обича домашното вино, коментираха видинчани:


"Преди сме слагали. По 450-500 литра. Хубаво е да се пие домашно вино... Слагам вино, но не го пия, но има кой да го пие... Мързеливи сме и не си гледаме лозята. Аз лично си купувам и си правя..."


Всъщност, за направим качествено домашно вино, си трябват умения. За да се получи наистина добро вино, задължително трябва имаме грозде, което е узряло добре. Ако гроздето не е узряло, ще има висока киселинност, а ако е презряло, в комбинация с други фактори, има опасност да започне оцетна ферментация, което може да компрометира бъдещото вино.


"Добро вино се прави от добро грозде. Гроздето трябва да е здраво, с добра захарност... Когато се мели, трябва да се махнат чепките. В тях има доста танин и не трябва да ферментира с него... Гроздето не трябва да се мие, защото се отмиват дрождите и няма да тръгне ферментацията..."- каза технологът Павлин Първулов. 

 
По думите на Първулов виното обича чистотата. 


"Всички съдове трябва да бъдат перфектно измити и опушени със серни ленти, за да се неутрализират всички микроорганизми. Това е от голямо значение за качеството на виното". 


Със сигурност сте чували израза "In vino veritas"! Буквално преведено означава: Във виното е истината. Това е популярен латински израз, а смисълът е- пияният си казва всичко... Но поради своите полезни свойства, можем да тълкуваме твърдението, че истината е във виното, заради многобройните му ползи за здравето. 


Наздраве!

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин се отличиха с есе за народните будители

Елена-Стефани Асенова, от 12-и клас в СУ „Свети свети Кирил и Методий” във Видин, се класира на второ място  в конкурса за есе на тема „Народните будители и техните поуки“ , организиран от Народно читалище „Цвят 1870“. От общо 318 получени произведения, 23 са от областния град. Участници има от цялата страна, както и от българските училища в..

публикувано на 05.11.24 в 16:15

Родител: Единственото хубаво нещо, което остава след нас, са децата

От 4 ноември стартира "Седмица на бащата 2024". Инициативата е част от Националната кампания "Да бъдеш баща" на Асоциация "Родители" и се отбелязва за 11-и пореден път.  " Седмица на бащата е наша, чисто българска инициатива. С нея отдаваме заслужено внимание на бащите и им предоставяме десетки възможности да прекарат наистина ценно,..

публикувано на 05.11.24 в 15:05

Център "Свободата да съм" във Видин организира Ден на отворените врати

Ден на отворените врати в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" във Видин ще се проведе тази събота, 9 ноември.  Инициативата ще започне в 10:00 часа с музикално приключение за децата. Програмата продължава с работилници по дърворезба, шевици, картички, които ще продължат до следобед. Лекция за водата, пшеницата, резитбата и..

публикувано на 05.11.24 в 15:00

Видински ученици и преподаватели се хранят в учебен ресторант

  В ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин работят учебна кухня и учебен ресторант. Учениците  приготвят обедно меню по време на  часовете по практика. Всеки от учебното заведение, който  иска да хапне топла храна, може да направи заявка, да плати и да се нахрани в ресторанта. Присъствам на час по практика с десетокласници, които приготвят..

публикувано на 05.11.24 в 14:00

Видинчани дават идеи за градинката пред мола в града

Градинката с форма на триъгълник пред мола във Видин вече е почти готова. Насадени са теменужки, мини рози и вечнозелени растения, има и райграс. В центъра на цветното пространство, като основен елемент остава паметникът на загиналите воини във Втората световна война. На някои места оградата липсва и това дава възможност да се влиза и да се стъпва..

публикувано на 05.11.24 в 13:00

На Балканите или по-далеч - къде избират да почиват българите?

Последните данни на Националния статистически институт сочат, че през септември българите са направили почти 860 хиляди пътувания в чужбина - това е с над 5% повече спрямо миналата година. Гърция и Турция водят класацията. Само в Гърция са направили над 248 хиляди посещения, а в Турция - 236 хиляди. Следват Сърбия, Румъния и Германия...

публикувано на 04.11.24 в 15:30
 Минчо Николов, доктор по психология, проведе обучение във Видин.

Психолог: Приказкотерапията помага на децата да разбират емоциите си

В рубриката "Децата на фокус" ще обсъдим една тема, която става все по-интересна и полезна за децата - приказкотерапията . Ще говорим за това как тази терапия, която използва силата на приказките, може да помогне на децата да разберат и управляват емоциите си от най-ранна възраст. Връзката между четенето и емоционалното развитие е..

публикувано на 04.11.24 в 15:00