Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Бойков: Знанието на чужд език те кара да видиш света по друг начин

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Золтан Чехи: Трябва да смятаме езика за съкровище, да го пазим и да се грижим за него


Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а целта е да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти. 

Тази година културните институции отбелязват Европейския ден на езиците с редица инициативи. В Регионална библиотека Михалаки Георгиев" ще се състои среща с поетите Золтан Чехи и Николай Бойков. Срещата е част от инициативата "Дни на унгарската култура" в крайдунавския град. 

Золтан Чехи е роден 1973 година. Автор е на пет стихосбирки, пътепис и сборници със студии. Преводач от латински и гръцки език. Носител е на наградите: "Мадач", 2021, Тибор Дери, 2020, Баумгартен, 2020, Атила Йожеф, 2009 и др.

Часове преди срещата с видинските читатели Золтан Чехи и Николай Бойков гостуваха в "Цветовете на деня" по Радио Видин. 

"Умберто Еко е казал, че общият език на Европа е превода... Това показва, че Европа е особено богата от езикова гледна точка. Трябва да смятаме езика за съкровище, да го пазим и да се грижим за него... Градовете в Европа са многоезични, но в изкуството това не може така ясно и категорично да се каже. Чуват се големите и малки езици. Но всеки един език, дори и малкият език е един отделен свят, който създава нещо в света, точно на този език.", каза унгарският поет Золтан Чехи

Според Николай Бойков- български писател и преводач, мненията на хората по темата необходимо ли е да се изучават езици, са разнопосочни: 

"Аз мисля, че който иска да учи езици - да учи, който не иска - да не учи. Но лично аз съм съгласен с това твърдение, че когато знаеш един чужд език, ти си два пъти човек. Знанието на чужд език, не само те кара да осмислиш собствения си език, но и да видиш света по друг начин. Когато знаеш един език ти си затворен в мисловните схеми на този език. Но когато знаеш един или два езика, ти виждаш, че света може да бъде назоваван по различни начини. Това, че знаеш друг език, те прави чужденец в собствения ти език..." 

За срещата си с видинската публика в библиотеката, авторът Золтан Чехи е подготвил част от своите стихотворения, които ще прозвучат на унгарски и на български език. Освен това, той ще отговаря на въпросите на модератора на събитието Валентина Вълчева.

Срещата във Видин в "Зала за изяви" към отдела "Заемна за възрастни" е от 17:30 часа. На 27 септември инициативата "Дни на унгарската култура" във Видин ще приключи с прожекция на унгарския филм "Сметана". 

Чуйте цялото интервю в прикачения файл*


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00