Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 30-ти септември 2022-ра година

Септемврийските събития в календара на Фондация "Подкрепа за реализация"

Снимка: Колаж: Радио Видин

Поредица от събития имаше в календара на Фондация "Подкрепа за реализация" -  Видин през месец септември. За потребителите на услугите в двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията - за деца и за възрастни беше организирана екскурзия до Козлодуй. Организирани бяха посещение на Националния музей "Параход Радецки" и разходка в парк "Христо Ботев" в града.


"Групата беше от 39 човека - деца и лица, които посещават и двата центъра. Всички  тръгнаха с голям ентусиазъм. Разгледаха кораба. Разходихме се в парка. Направихме си пикник. Времето също беше чудесно." - разказа социалният работник Татяна Иванова.


От екипа на Фондация "Подкрепа за реализация" очакват във Видин представители на партньорски организации от Сърбия. За предстоящата среща обясни социалният работник Диман Михайлов:


"На седми октомври в Центъра за социална рехабилитация и интеграция ще се проведе среща с представители на град Зайчар и град Княжевац. Това са наши сродни организации на хора с увреждания. Срещата е по повод това, че три години наред, заради пандемията не можем да проведем етнофестивала и международно спортно състезание, които събития са на разменни начала. Също така нашите потребители искат да се срещнат с хората от Сърбия, да се видят, да поддържат контакти  с тях. Ще има ателиета за рисуване. Ще има ателие готварство, ще има спорт."


Занимания по групи започнаха в началото на лятото в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията. Тогава беше открито и учебно кафене. Оборудвано е помещение, където младежи от центъра предлагат безалкохолни напитки и закуски, някои от които приготвени от тях на място.


"Наистина учебното кафене започна като едно от летните занимания, но предвид това, че младежите, които работят в него много го харесват, продължаваме. Разделени са на две групи, по трима души. Трудно им е, но се стараят и полагат големи усилия. Това е реален процес, срещу който получават заплащане и това много ги мотивира. Учат се да боравят с пари, да обслужват клиенти, да спазват работно  време, да са организирани"- каза Татяна Иванова.


Продължават и тренировките по тенис на маса. Водят се от Галя Панкова, която е професионален треньор, каза кинезитерапевтът Павел Павлов:


"След двегодишно прекъсване отново сформирахме група по тенис. Този път не е в спортната зала, а в клуба, тук при нас. Треньорката Галя Панкова идва при нас и провеждаме всяка седмица по два часа занимания с група от нашия център и други центрове в града. В нашата мултифункционална зала имаме маса за тенис. Заедно с треньорката и с моя помощ се осъществяват тренировките."


Два пъти седмично са заниманията по изобразително изкуство. Водят се от Антонина Славова, която е художник, преподавател по рисуване. Любомир Нешев е сред младежите, които ги посещават:


"Научавам  много практически умения. Обичам да посещавам часовете по рисуване, защото те дават едно пространствено мислене. Развиват художествената памет. Има и терапевтичен ефект. Аз препоръчвам на хората да се занимават с рисуване, защото рисуването е лек за душата."


Сред любимите занимания на потребителите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция е готварството.  


"Всяка седмица във вторник и в петък имаме група готварство.  След заниманията, които сме преминали до тук, групите са достатъчно стиковани и работят като едно цяло. Потребителите се включват активно не само в процеса на готвене, а и в цялостната организация. Първо се планира какво ще се прави, след което се изготвя списък. Преглеждат се рецептите, които искат да изпълним. С някои от потребителите пазаруваме продуктите, които са ни нужни. В самите часове се разпределят задачите. Всеки знае в дадената група за какво отговаря и какво се изисква от него."


На 15 септември от  центъра за работа с деца "Митрополит Неофит" изпратиха с подаръци на училище своите ученици. Разказва логопедът и специален педагог Даниела Иванова:


"15-и септември съвпадна с нашата групова работа, имаме група ученици. Ние с колежката трудотерапевт Моника Петкова направихме малки подаръчета на всяко едно от децата- тетрадка, химикалче, гумичка, ученически пособия, лакомства. Всяко едно детенце, което беше в групата, получи своя подарък. Направиха си техни рисунки с подходящи картинки - раници с учебници, така, като биха искали да изглеждат  техните раници. Забавлявахме се. Това е само малка част от учениците ни, само тези, които участваха в групата. Групата беше цяло лято и сега продължаваме. Дава доста добър резултат. Децата комуникират едно с друго, помагат си. Съревновават се едно с друго. Удовлетворение за нас е, че усилията ни не са напразни."


Младежите, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция участвах в конкурса "Моята градина – от семето до плода", който се провежда в рамките на фестивала "Здравей, здраве!"


"Показахме как се грижим за растенията и по-конкретно за цветята, които са в сградата. Във всеки от кабинетите имаме саксии с цветя, за които нашите младежи се грижат. Освен редовното поливане,  ги учим как да се грижат за всеки вид цвете, как да ги пресаждат, как да ги почистват. В конкурса взехме участие като пресадихме няколко от цветята… Участието ги подтикна да дадат и допълнителни идеи какво можем да засадим и как можем по-добре да се грижим за растенията."–каза Ралица Радкова.


Потребители на услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция се състезаваха по подреждане на пъзел. Идеята е заимствана от кафене, което организира подобно съревнование, разказва трудотерапевтът Моника Петкова:


"Ние решихме да опитаме, да видим да ли ще се получи и като цяло дали е подходящо за нашите младежи. Много добре се получи. Обмисляме в бъдеще пак да направим нещо такова."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00