Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки събития и концерт на Васил Найденов за празника на Видин

Снимка: Радио Видин

Готова е програмата на събитията, посветени на духовния празник на Видин Димитровден, съобщиха от Общината. Инициативите започват в събота, 15 октомври, с Димитровденски волейболен турнир в Спортна зала „Фестивална“. 

През следващата седмица ще има прожекция на филм за концерт-спектакъла "Пресътворените песни“ на Николай Антов, представяне на постановката „Умопомрачение“ от Сам Бобрик, Димитровденски литературен салон, Празничен концерт на Симфониета Видин с участието на Панайот Панайотов, Концерт-спектакъл „60 години Градски духов оркестър – Видин“, есенен базар, Димитровденско математическо състезание, Концерт на Mila Robert.

В дните преди празничния 26 октомври  ще се състои традиционното ученическо състезание „Аз познавам Видин“, Куклено-театрални драматизации на деца от Читалище "Просвета-1882", гр. Кула и от Неделно училище към храм "Св. Николай Мирликийски" и концерт църковни песнопения в изпълнение на Семинарски хор при Софийска духовна семинария, изложба "Дарено от Аделина и Красимира Свещарови", „Ключът за крепостта“ - постановка на Клара Армандова.

Духовният празник на Видин ще започне с тържествена света литургия, след която са предвидени литийно шествие, празнична церемония и ритуал по издигане на знамената на Република България и Община Видин, тържествено заседание на Общинския съвет. На площад „Бдинци” ще има празник на Гъмзата и виното на Северозапада, а библиобусът на Регионалната библиотека ще организира екскурзия "Книгите разказват".

В замъка "Баба Вида" ще бъде подредена изложба "Пътят на лозата и виното от древността до наши дни" и ще има демонстрации за приготвяне на римска и средновековна кухня.

Кулминацията на празничния ден ще е концерт с участието на Васил Найденов.

Програмата по дни:

15 октомври (събота)
9:00 ч. – Димитровденски волейболен турнир – Спортна зала „Фестивална“

17 октомври (понеделник)
18:30 ч. – „Пресътворените песни“ на Николай Антов на голям екран - прожекция на филм за концерт-спектакъла – кино CineLux, вход свободен

18 октомври (вторник)
19:00 ч. - „Умопомрачение“ от Сам Бобрик – Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, билети на касата в МОЛ - Видин

19 октомври (сряда)
17:30 ч. - Димитровденски литературен салон, НЧ "Цвят 1870", зала 2 етаж
19:00 ч. – Празничен концерт на Симфониета – Видин с участието на Панайот Панайотов – зала Филхармония, билети на касата в МОЛ-Видин

20 октомври (четвъртък)
11:00 ч. – „10 години Видинска читалищна мрежа“ - дискусионна среща, зала на Общински съвет – Видин
18:00 ч. – Концерт-спектакъл „60 години Градски духов оркестър – Видин“ със специалното участие на Николай Станоев - Драматичен театър "Владимир Трандафилов", вход свободен
18:00 ч. - Прожекция на документален филм "Къде си, Адам!", продукция на Александър Запорошченко и Александър Плиска, кино CineLux, вход свободен

21 октомври (петък)
12:00 – 19:00 ч. – „На есенен базар сме“ – пред Общински драматичен театър "Владимир Трандафилов"
18:00 ч. - Представяне на книга от отец Йордан Василев, Видинска Св. митрополия в НЧ "Цвят 1870", зала 2 етаж

22 октомври (събота)
10:00 ч. – Димитровденско математическо състезание - ППМГ „Екзарх Антим I”
10:00 - 19:00 ч. – „На есенен базар сме“ – пред Общински драматичен театър "Владимир Трандафилов"
18:00 ч. - Концерт на Mila Robert - пред Драматичен театър „Владимир Трандафилов“

24 октомври (понеделник)
11:00 ч. - Ученическо състезание „Аз познавам Видин“ - зала на Общински съвет – Видин
18:00 ч. - Куклено-театрални драматизации на деца от куклено-театрална група към Читалище "Просвета-1882", гр. Кула и на деца от Неделно училище към храм "Св. Николай Мирликийски" и концерт църковни песнопения в изпълнение на Семинарски хор при Софийска духовна семинария, с ръководител архимандрит Мелетий – Драматичен театър "Владимир Трандафилов", вход свободен

25 октомври (вторник)
12:00 ч. – Откриване на изложба "Дарено от Аделина и Красимира Свещарови" - музей "Кръстата казарма"
18:00 ч. – „Ключът за крепостта“ - постановка на Клара Армандова по предание за корените на българското оцеляване – Драматичен театър "Владимир Трандафилов", вход свободен

26 октомври (сряда)
9:00 ч. – Тържествена света литургия – Катедрален храм “Свети вмчк Димитър Солунски”
10:45 ч. – Литийно шествие от Катедрален храм „Свети вмчк Димитър Солунски” до пл. „Бдинци”
11:00 ч. – Празнична церемония и ритуал по издигане на знамената на  Република България и Община Видин – пл. „Бдинци”
11:30 ч. – 18:30 ч. – Празник на Гъмзата и виното на Северозапада – пл. „Бдинци”
12:00 ч. – Тържествено заседание на Общински съвет – Видин - зала на Общински съвет – Видин
13:00 - 17:00 ч. - Екскурзия с библиобус "Книгите разказват" - начална спирка пред РБ „Михалаки Георгиев“ - пл. „Бдинци“
15:00 ч. – Откриване на изложба "Пътят на лозата и виното от древността до наши дни" и демонстрации за приготвяне на римска и средновековна кухня – крепост "Баба Вида"
15:30 ч. – Награждаване на победителите в Димитровденското математическо състезание – зала на Общински съвет – Видин
18:30 ч. – Празничен концерт с участието на Васил Найденов - пл. „Бдинци”

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38

Участници в Детската академия за спорт и превенция в Кула получиха награди

Наградиха участниците от тазгодишното издание на  Детската академия за спорт и превенция в Кула . Тя се организира съвместно от Районното управление на МВР, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинската администрация, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, СУ "Васил Левски"..

публикувано на 12.09.24 в 14:30

Новият сезон на кукления театър в Монтана започва с премиера

Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка” е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър „Патилан” - Монтана, съобщават от културната институция. Премиерните представления ще са на 13 септември, петък, от 18:00 часа и на 14 септември, събота, от 11:00 часа. Автори и режисьори на спектакъла са Христина и Симеон Тодоров...

публикувано на 12.09.24 в 13:00