Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват ощетяване на бюджета на Белоградчик (Видео)

Снимка: Радио Видин



"Разследването е за ощетяване на бюджета на община Белоградчик в особено големи размери. Става въпрос за договора на общината с фирмата за сметопочистване и сметоизвозване", обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който пристигна в Белоградчик, за да наблюдава действията на следствените органи


Сарафов даде пример, че само за последните няколко години са продадени 33  общински имота за над 1 милион и 600 хиляди лева, за да се погасяват задълженията към това частно дружество. Прокуратурата работи по случая, след сигнал към Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. 



"...Става въпрос за тежки злоупотреби в община Белоградчик, които са довели до тежко задлъжняване на Общината, до заробване на общината, в интерес на частно търговско дружество. За период малко повече от две години и половина частен съдебен изпълнител е продал 33 имота на общината, на стойност 1 милион и 600 хиляди лева, за да бъде овъзмездено това частно дружество. Каква е щетата, която е нанесена, ще стане ясно след назначаване и изготвяне на заключения от съответните съдебно-счетоводни и икономически експертизи... В момента се провеждат разпити на свидетели, изземват се документи, претърсват се жилища и офиси. Едва в края на деня, когато видим какви са материалите и с какво разполагаме, ще преценим процесуалното положение на кмета Борис Николов... Проверяваме има ли престъпление в Общината и всички, които са извършили престъпление, ще понесат наказателна отговорност. Подчертавам, че работим с КПКОНПИ и с МВР, но прокуратурата е тази, която няма да абдикира от своите задължения, ние ще работим в интерес на гражданите и на гражданското общество... Напоследък ми се струва, че българската администрация работи на принципа "лакомство" или "пакост"- ако не се даде лакомство, ще се направи пакост. Това  не може да се толерира и ние ще работим в интерес на гражданите..." 

Процесуално-следствените действия продължават и в момента, извършват се обиски в четири обекта, включително и в дома на Борис Николов, както и в имоти в град Видин. По-късно през деня ще стане ясно дали кметът на Белоградчик ще бъде задържан, това обясни окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова. 


Кметът Борис Николов от своя страна категорично отрече всички тези обвинения:


"... Очаквам всичко да приключи както всичко досега- една шумотевица, едни обвинения голословни, но няма отговорни, за съжаление. В държавата всеки може да си обвинява колкото си иска. Ако имаше отговорности за неверни сигнали щеше да бъде по-друго ... Ето виждате, че 30- 40 души полиция и жандармерия цял ден ще висят тук и накрая ще излезе нищо, запомнете ми думите и ще видите ... Конфронтацията с общинските съветници е от естествени и нерегламентирани желания ... За сметопочистването и сметоизвозването си имаме търгове с почистваща фирма коректно, чисти се града много добре, цените са определени от нас- ниски цени. Фирмата чисти сигурно от 13- 14 години. Ние направихме предложение, бяха отпуснати с онова постановление 880 хиляди лева за подмяна на 13 улици на водопроводите, после се намалиха на 740 хиляди лева. Ние трябваше да поемем от Общината ДДС-то и аз внесох предложение от капиталовите да поемем ДДС-то, за да не загубим тези 740 хиляди лева  и да подменим водопроводите в тези 13 най- потърпевши улици. След това подготвихме проект към Фонд "Земеделие" да асфалтираме тези улици с нови тротоари, с нови пътни настилки, но условието на Фонд "Земеделие" е да се кандидатства само с улици, на които са подменени водопроводите и ние затова тръгнахме да ги подменяме. Но те не гласуваха моето предложение за поемането на ДДС, а гласуваха да закупим техника и съдове да почистваме ние сами града..." 


Председателят на Общинският съвет на Белоградчик Боян Минков сподели своите притеснения за бъдещето на града, който по думите му е в много тежко финансово състояние:

"Имам притеснения за бъдещето на града, а притеснения относно дейността на Общинския съвет нямам, защото Общинският съвет категорично, многократно е заявявал своята позиция и тя е тази, която поддържаме - злоупотребите на кмета са много през годините и държавата явно ще се намеси. Дано да си свърши работата. Очаквам да се стигне до истината за тежкото финансово състояние на Белоградчик, защото този кмет е поел общината 2011 година с 2 милиона задължения. В момента са 7, осем или 10, ние не знаем, защото той отказва всякаква информация, по всякакви въпроси, които му задаваме. Не получаваме отговори, така че... Много е тежко финансовото състояние на Белоградчик... От 265 общини в България ние сме на второ място по финансова задлъжнялост, т.е. ние сме на 264 място, ние сме на практика декапитализирана община, на практика реално трябва да сме във фалит и може би това ни очаква, ако не се вземат спешни мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неприсъствени фишове ще поставят на неправилно паркирани автомобили във Видин

От 1 септември тази година Общинско предприятие „Зони за платено паркиране“ започва поставянето на фишове на автомобилите, които са паркирани в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), съобщават от Община Видин. Това са т.нар. „неприсъствени фишове“, за които не е необходимо водачът да бъде в автомобила, за да се счита, че той е връчен...

публикувано на 22.08.24 в 15:53

Предстои почистване на врачански квартал

На 23 август (в петък) ще се проведе инициатива за почистване на квартал "Медковец" - в района на ж.к. "Вежен" във Враца, съобщиха от общинската управа. Основната цел е разделното събиране на отпадъците, като от специализираната фирма за тази дейност ще бъдат осигурени сини, жълти и зелени чували. Инициативата е на Министерство на околната..

публикувано на 22.08.24 в 15:40

Търсят се 18 кандидати за съдебни заседатели в Монтана

Общинският съвет в Монтана обяви прием на документи за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд - Монтана. Кандидатите трябва да бъдат дееспособни български граждани, които имат настоящ адрес в община Монтана, завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и..

публикувано на 22.08.24 в 15:08

Пуснаха движението край село Ивановци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Монтана в района на с. Ивановци. То беше ограничено и в двете посоки заради аварирал тежкотоварен автомобил по-рано днес. Движението се извършваше по обходни маршрути.

публикувано на 22.08.24 в 15:01

Нови транспаранти посрещат жителите и гостите на село Ослен Криводол

Благодарение на лична инициатива на жител на с. Ослен Криводол, пожелал да остане анонимен, от днес на няколко ключови места в селото са поставени транспаранти. Първият посреща жителите и гостите на населеното място на входа на селото с "Добре дошли", вторият е монтиран на оградата на кметството, третият упътва към изворчето Вункинец, а четвъртият..

публикувано на 22.08.24 в 14:59

Започва "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол е домакин на третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22-ри до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се обръща на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

Електрическо табло "оживява" в центъра на Видин

Стартира нова инициатива за облагородяване на градската среда във Видин.  След редица проекти за оцветяване на стари телефонни кабини, днес основателите на платформата "Естетика" съвместно с художничката  Теодора Обретенова  обръщат внимание на друго често пренебрегвано градско съоръжение – електрическите табла, едни  често сиви и скучни..

публикувано на 22.08.24 в 14:49