Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 ноември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Процедура по съгласуване на заданието за Оценка за въздействието върху околната среда за изграждане на тунел под Петрохан е започнала на 8 ноември. Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


Приключила е съдебната процедура по обжалването на подробния устройствен план за участъка Ружинци- Монтана от новия скоростен път Видин- Ботевград. Предстои да бъдат отчуждени имотите по трасето, съобщи регионалният министър Иван Шишков, който беше изслушан от парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


Продължават спасителните археологически проучвания на два обекта по трасето на скоростен път  (Е-79) Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. Единият от обектите е в землището на село Дърманци, а другият- в землището на село Лютидол. В разкопките участват археолози от Враца, Плевен, Монтана и Видин. В землището на с. Дърманци са открити кремъчни остриета, железни предмети от военно снаряжение и битова керамика от различни исторически периоди. Археолозите са попаднали на няколко обредни ями, датиращи от раннобронзовата, къснобронзовата и римската епохи. Намерен е и средновековен бронзов пръстен-печат с изображение на орел. Спасителните археологически проучвания на двата обекта, които имат за цел опазване на културно-историческото наследство, започнаха през  октомври и ще продължат до началото на  декември. 


Уличното осветление в Монтана и 23-те села на общината е подменено. Поставени са лед лампи. Ново осветление ще има и на реконструирания площад "Жеравица", съобщи кметът Златко Живков.

Във Видин се проведе Съвместно областно учение на съставните части на Единната спасителна система при пътнотранспортни произшествия на тема “Осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали и загинали“. Спасителите демонстрираха организация за реагиране при верижна катастрофа на вече неизползван участък от път Е-79 в близост до „Видахим“ АД, в района на Южна промишлена зона на града.

Технологична система за интелигентно сметосъбиране функционира отскоро във Видин. Тя включва "умни" контейнери, които са оборудвани с датчици и тагове, антени на камионите за смет и онлайн базиран софтуер. 


Ръководствата на двата синдиката- КНСБ и КТ "Подкрепа" организират съвместен протестен митинг, който ще се проведе утре, 11 ноември, от 11:00 часа в столицата. Над 30 автомобила от Видинско ще се включат в протеста на синдикатите.


Пети ден продължава издирването на мъж от Чипровци, изгубил се в Стара планина. Павлин Найденов, който е на 65 години, изчезва на 6-и ноември, около 17:00 часа. Към момента е намерен само автомобилът му, каза старши инспектор Драгомир Лалов от Областната дирекция на МВР-Монтана.


Общо 427 деца от област Видин са включени в коледната кампания на сдружение "Операция: плюшено мече". Потребностите на децата, които са от социални заведения или семейства в затруднение, са обявени на сайта на неправителствената организация на първи ноември. 


На 10 ноември отбелязваме 33 години от свалянето на тоталитарния режим у нас и началото на демократичните промени. На тази дата през 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП от поста генерален секретар на партията е свален комунистическият лидер Тодор Живков, който е начало на държавата повече от 30 години. С този акт се поставя началото на политическите промени и прехода към демокрация и пазарна икономика. 


Михаил Цветанов, ученик от 9 "б" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин получи грамота и почетен плакет от кмета на община Видин Цветан Ценков. Признанието идва след като младежът спечели златен медал в своята възрастова група на международната олимпиада по английски език "Хипо"в Рим, Италия.


Рисунката на 12-годишната Виктория Иванова от клуб "Палитра" при Центъра за работа с деца в Брегово спечели първото място на Националния конкурс "Златна есен-плодовете на есента"- Севлиево. Тя се конкурира с още 821 творби на участници от цялата страна в раздела "Изобразително изкуство". 


Кметският наместник на мездренското село Лик - Валентина Мишева и местните жители изказаха сърдечна благодарност на дарителите Киряна Кирова Цветкова, Станислав Георгиев Богданов и майстора Петър Николов Петров, който почисти, подмаза каптажа на “келавото кладенче”, направи стълби, по които се излиза до масичка с пейка. Предстои още облагородяване на местността, която е известна и с лековитата вода. Питейната течност ще бъде изследвана отново,за да се знае нейното съдържание и за какви болести може да се използва, а информацията ще бъде достъпна за всеки посетител.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02