Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на синята зона във Видин: Движението се урегулира

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Синята зона във Видин функционира от 4 април тази година. Заявката тогава беше, че тя не се прави за печелене на пари, а с цел да се разтовари трафикът в града. Което може да се приеме и като възможност да се дисциплинират шофьорите да спират на обозначените места, а не където и както им падне. Прави впечатление в града, че скоби се поставят и на луксозни автомобили, което означава, че работещите в зоната спазват ангажиментите си да заскобват неправомерно паркирани коли, независимо от това колко скъпи са превозните средства. 


С въвеждането на синята зона бяха подсигурени и буферни паркинги за безплатно паркиране в периферията ѝ, няколко месеца по-късно бяха добавени и още инвалидни места. Мненията на видинчани се оказаха разнопосочни по темата, но според тях основната идея за регулиране на трафика е имала успех:

"Цял град, как може да направиш целия град синя зона. Идва някой инвалид трябва да спре чак там, две места са за инвалиди, а другите какво правят? За този беден град просто не се вижда синя зона. Синя зона има в големите градове Пловдив, София, Варна, дори и Монтана, но те са много по-добре устроени от нас. Дори и като работа... Урегулира паркирането, но това е много малко... Най-вероятно да, гледам, че се оправят. Все по-малко хора има, на които им слагат скоби, така че, предполагам, са свикнали. Аз лично съм свикнал, тъй като съм живял и в София и в Габрово и не ми е нещо ново. Трябва да има репатрак, скобата не е достатъчна... По принцип е по-добре, защото винаги можеш да намериш място. Да, по-удобно е. Има повече свободни места. Тук, ако има някаква работа покрай администрацията, постоянно има места, иначе преди като не се плащаше е много трудно по центъра да се намери".

Свикнаха ли видинчани със синята зона в града и дисциплинираха ли се по отношение на паркирането в центъра на Видин? Отговор потърсихме от ръководителя на синята зона Петър Петров:


"Общо взето хората свикнаха, когато спрат в зоната или паркират за около десетина минути и тръгват, иначе ако се задържат за по-дълго време, евентуално си взимат билетче, или пускат есемес... Горе-долу свикнаха, винаги има такива, които се опитват да минат между капките - ако не първия път, втория път си получават санкцията... Работата по принцип на сините зони, така наречени "сини зони", платените зони, е да урегулират движението, то не е да се правят пари. Все пак постъпленията, които влизат, отиват в извънбюджетна сметка и по строго определени параграфи, по 4 параграфа - така е по закон, които след това се влагат в благоустройството на средата, в която е платената зона или за заплати на хората, които обслужват зоната. Иначе, да, урегулира се движението. Доста бързо стана това, което очаквахме... Колкото и да е сигурна системата, все пак тя е електронна - по-добре е от човешкия фактор, защото тук няма човешката грешка. Но винаги има нещо, което може да се допълни... Това, което мога да кажа е, например, недостигът на апарати за самотаксуване - така наречените "паркомати". Ние имаме магазини, от които можеш да си закупиш така наречения "електронен билет", но те зависят от самите частници, а не от Общината. Затова се предвижда в бъдещ план да вкараме такива паркомати на местата, на които няма такива билетчета... По принцип не се обсъжда вдигане на таксата, като се има и предвид, че зоната я съставихме доста отскоро... Като урегулиране на други улици - във Видин винаги може да се иска. Имаме такава нагласа, говорено е, но още не е стигнало до етап на развитие. Предполагам, че като се състави новото предприятие "Синя зона" ще се започне да се работи в тази насока. От януари месец натам ще започнем усърдно да работим и в централната градска част - затваряне с бариери, камери и както казах паркомати и евентуално увеличаване на зоната, но това е още в етап на развитие". 



По отношение на инвалидните места в синята зона ръководителят ѝ Петър Петров коментира, че много хора злоупотребяват и не паркират само в рамките на позволените 4 часа, а си държат автомобилите там по цял ден. Това е и една от основните причини за недостиг на паркоместа за хора с увреждания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10