Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли 9% ДДС за заведенията?

3
Снимка: Радио Видин

Данък добавена стойност (ДДС) за заведенията да остане 9% и през следващата година, настояват представители на бранша. Според тях ставката за ресторантьори и фитнеси трябва да остане същата, защото това бяха най-засегнатите браншове от пандемията. От пролетта е ползвана тази мярка без ограничение. Искането е с удължаването на параметрите на бюджета и тя да продължи и след 31 декември 2022 година. Според икономисти не повече от 200 милиона лева ще струва удължението на мярката, а фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Какви са проблемите пред ресторантьорския бранш? Разходите за ресторантьорите са скочили 3 пъти, а заплатите са двойни. В същото време председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обясни, че има 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите са три пъти повече, а токът- 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да бъде удължена мярката чрез преходни и заключителни разпоредби, обясни още Ричард Алибегов:

"Тази мярка беше въведена през 2020 година, като антикризисна мярка за справяне с финансовите последици от COVID-19. Истината е, че през последните две години, откакто се въведе тази мярка- от юли 2020-а година ние осем месеца бяхме затворени, тоест нямаше как да ползваме тази мярка. След това бяхме силно ограничени в капацитет, в работно време, в сертификати, в липса на потребление, така че ние реално тази мярка не сме я ползвали по смисъла, по който беше нейната идея. Финансовите последици от COVID-19 в никакъв случай не са утихнали, а възстановяването на сектора ще отнеме доста дълго време." 

Има ли промяна в минималния осигурителен праг на работещите в ресторантьорския бранш- това попитахме Ричард Алибегов.

"През юни 2020 година, когато беше намалена нашата ставка на 9%, ние по наше предложение и то беше прието от Министерството на труда и социалната политика и изменено, минималният осигурителен праг в бранша стана 800 лева, още 2020 година. Тогава минималният осигурителен праг в страната беше 610 лева. Както виждаме синдикатите и работодателите още не могат да стигнат 800 лева. Само от разликата в осигуровките е над 70 милиона лева повече, внесени в бюджета. Има икономисти, които казват, че имало загуба в бюджета от тези 9%- няма абсолютно никаква загуба за държавата"- увери Ричард Алибегов.

Какво казват ресторантьори в Северозападна България? По време на пандемията разговаряхме с Борислав Георгиев, собственик на заведение в Лом. Какво се случва с бизнеса му днес и доволен ли е от прилагането на мярката за 9% ДДС? 

"По принцип заведението си работи, а ДДС от 9% е много хубаво нещо, защото дори и с тези 11% помагат страшно много, а инфлацията в момента е безбожна. Ако трябва да направим цените такива, каквито трябва да бъдат, това означава, че ще изгубим повечето си клиенти. Хората вече нямат пари и това е самата истина. Аз лично гледам поне в моето заведение да не повишавам цените или поне има минимални промени от нивата преди пандемията ... Ако всичко приключи, тогава няма да има значение колко е ДДС-то. Идеята на тази мярка е именно да се подпомагат определени бизнеси"- обясни Борислав Георгиев.

Разговаряхме и с Малвина Аристотелова, собственик на питейно заведение в центъра на Видин:

"Трудно се справяме и общо взето само преживяваме, а не успяваме да изплуваме. Все се надяваме, че ще дойдат по-добри времена, но все нещо изниква различно. Смятам, че ако бъде удължена тази мярка ще успее да задържи положението, в което се намираме и поне тези, които оцеляват наистина да оцелеят и да не фалират. При 20% наистина е кофти- 20%, отделно данък печалба и осигуровки, които се увеличават и ще се увеличават, така че няма как постоянно да даваш, а в крайна сметка почти нищо не остава."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26