Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът тържествено почете свети Николай (Снимки+видео)

13
Молебен за здраве извърши Видинският митрополит Даниил
Снимка: Радио Видин



Видинчани почетоха свети Николай Мирликийски Чудотворец с празнична света литургия, литийно шествие и рибен курбан (виж видеото по-долу в текста). Богослужението беше оглавено от Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в църквата "Свети Николай Чудотворец" в града. На службата присъстваха представители на Община Видин, банки, училища и институции в града. По традиция в храма беше запалено кандилото във вид на кораб, със седем светилника, символизиращо пламъка на вярата у хората. Раздадени бяха нафора и коливо на всички миряни. Хората се помолиха за здраве, показа анкета на Радио ВИДИН:
Празнична света литургия за Никулден във Видин
"За здраве най-вече, да се обичаме и да не се обиждаме и да вярваме в бъдещето. Вярвам, че когато правиш добрини те ти се връщат... За здраве, най-вече, за това и да има мир, да бъде всичко добре. Здраве да има, това е най-голямото богатство... Да има щастие и радост за хората в тия тежки времена. Да има и за най-бедните, които нямат нищо, да имат възможност да си купят поне едно малко парченце риба да усетят и те, че е празник днешният ден... Да е мирна и здрава годината, да е по-спокойна, да е здрава и честита. Да спрат тези войни, от които хората по земята толкова страдат... Човек като вярва, всичко върви. Но винаги хората ходим на църква, когато имаме проблеми, когато нямаме, забравяме да ходим и да благодарим..."
Литийното шествие, предвождано от Градския духов на оркестър на Видин и иконата на свети Николай
След тържествената литургия в църквата към централния понтон на река Дунав потегли и литийното шествие, което беше предвождано от Градския духов оркестър и иконата на свети Николай. Там беше извършен молебен, на който Видинския митрополит Даниил пожела здраве на всички жители на града и отправи своята благословия. Служители на Гранична полиция потопиха иконата на свети Николай във водите на Дунав, бяха хвърлени и седем венеца, като възпоменание за загиналите моряци и рибари. 
Гранична полиция потопи иконата на свети Николай в река Дунав.
От Патриотичен клуб „Бдинци“ възпроизведоха изстрели. За връзката между патриотизма и вярата разказа Иво Иванов от организацията:

"Показваме че вярата и българската сила са вървели ръка за ръка през вековете. Като се започне още от Средновековието, премине се през Възраждането и благодарение на вярата българинът си е запазил писмеността, историята и вярата в ближния. На християнски празници е нормално и го показваме, че вярата и българската сила, българският дух, който е кодиран в българското ДНК, винаги са налице. Когато ни виждат хората и душата им се пълни с българщина и знам, че това, което е заложено в нас, винаги ще бъде."
Патриотичен клуб Бдинци
Празничен курбан беше осветен и раздаден на жители на Видин в чест на свети Николай, за здраве и благополучие. 
Видео:


За поредна година големият християнски празник – Никулден беше отбелязан от стотици врачани на площад "Христо Ботев". Програмата започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Врачанския митрополит Григорий и освещаване на рибен курбан. По време на тържеството стана ясно, че на днешния ден се навършват 155 години от освещаването на храма "Св. Николай“ в града.


Приветствие към присъстващите отправи кметът Калин Каменов.


"Смисълът на всеки един празник е в това, че сме единни и съхраняваме българските традиции. И тази година организираме благотворителен базар, а събраните средства ще бъдат дарени за лечението на 19-годишния Калин. Честит празник" – каза Калин Каменов.

Изложба на шарани във Враца

Празникът продължи с традиционната изложба на шарани, които бяха купени от жители и гости на града. Събраните пари бяха дарени за лечението на 19-годишния Калин от Враца, който се бори с коварна болест.


На всички присъстващи беше раздаден рибен курбан.

Площадът във Враца събра десетки хора за празника

На Никулден в община Враца празнуват 2 397 мъже и жени, като най-много – 1 518, са кръстени Николай.



С празничен звън на камбаната започна и празничната литургия по случай Никулден в новопостроената църква в мездренското село Ослен Криводол. В приповдигнато и радостно настроение бяха  жителите на селото, защото вече имат храм, в който могат да влязат, да се помолят и да запалят свещичка за здраве. 

Литургия за Никулден в с. Ослен Кириводол


Ослен Криводол едно от малкото села в региона, в което близо 150 години не е имало църква. В гробищния парк на селото има останки от полуразрушена стара средновековна църква, която е паметник на културата, но отдавна не функционира.


Честване на Никулден в мездренското село Ослен Криводол

На празничния водосвет присъстваха много именници, дарители, жители и гости. Празникът уважиха и г-н Иван Аспарухов - кмет на Община Мездра и Николай Николов - основен дарител на храма. 


В Кула по традиция освен шаран, пълнен с лук и орехи се прави и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздават на съседите. Никулденската трапеза можем да допълним с постни сърми, пълнени чушки по известни в село Старопатица като "Гнетени (пълнени) чушки с боб",  царевица и жито. Мъжете с името Николай в община Кула са 87, а Никола са 16. Дамите с името Николина са 13, а Никол са 9.

Питка от Кула

Православната църква чества днес, 6 декември, един от най-обичаните светци в християнския свят - свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна. Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат над 192 000 българи.

Животът на родения през III век свети Николай е отдаден на Бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в беда и нужда. Според църковните свидетелства и до днес неговото молитвено ходатайство никога не бива пренебрегвано и затова се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 21 август 2024 година

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес във Видин.  Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум" в града. Часове след заседанието от предприятието излязоха с официална позиция, че  производствената база в..

публикувано на 21.08.24 в 18:15

Не затварят базата на "Ел Би" във Видин

Не се предвижда предвижда затваряне на производствената база на  "Ел Би Булгарикум" във Видин , това заявиха в официална позиция от Ръководството на държавната млекопреработвателна компания. Позицията бе оповестена след провелото се днес извънредно заседание на Общинския съвет във Видин, на което съветниците приеха декларация за запазване дейността на..

публикувано на 21.08.24 в 17:57

9 души са задържани при акция срещу престъпна група, укривала данъци

Престъпна група, търгувала със зърно и торове, е ощетила бюджета с близо 9 млн. лв. Тя е неутрализирана при полицейска операция на територията на градовете София, Монтана, Враца и Плевен, съобщи на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП. "За периода от 2021 до средата на тази година, от дейността на групата, е нанесена щета в..

публикувано на 21.08.24 в 17:10

Националният фолклорен фестивал "Белокаменица" приема заявки

Предстои осмото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица" в село Царевец , община Мездра. Заявки за участие във форума, който е с конкурсен характер, се приемат до 26 август, включително, каза кметът на населеното място Маргарита Петкова . "Фестивалът ще се проведе на 31 август, събота. В 10:30 е началото на площада пред..

публикувано на 21.08.24 в 15:18

Наблюдение на лешояди ще се извърши в Монтанско

Наблюдение на лешояди ще се проведе на 7 септември в района на монтанското село Долно Озирово . Организатори са Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", Дружество за защита на хищните птици и Фондация "ЕкоОбщност". Събитието е по повод Международния ден на лешоядите, който се отбелязва първата събота на септември, каза Георги Стоянов от..

публикувано на 21.08.24 в 14:00

Зелените площи в Монтана ще бъдат обработени допълнително срещу комари

На 22 август от 21:00 часа ще бъде извършена имагоцидна дезинсекция срещу комари в град Монтана , съобщават от Общината. Това е четвърта допълнителна обработка, посочва Сашко Попов – главен експерт „Опазване на околната среда“ в местната администрация.  За дезинсекцията се използва препарат „Цитрол 10/4 УЛВ“. Разпръсква се с подвижен..

публикувано на 21.08.24 в 13:00

Възрастна жена пострада при пожар във Видин

Възрастна жена е настанена в болница, след като пожар избухна в жилището, в което живее. Инцидентът, според очевидци, става малко преди обед, когато гъст дим и пламъци обхващат втория етаж на къща, намираща се на ул. "Цар Симеон Велики" във Видин. Съседка на пострадалата разказва, че тя живее в жилището сама и е намерена от случайно преминаващ младеж...

публикувано на 21.08.24 в 12:45