Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Живков: Монтана е признат спортен център в България

Снимка: Община Монтана

През следващата година Монтана ще бъде център на много събития в масовия и професионалния спорт, заяви кметът Златко Живков на пресконференция ден след като се завърна от церемония в Европейския парламент, където града бе обявявен европейски град на спорта за 2023 година . Кметът на Монтана представи  флаг и плакет със званието, връчени му от  организаторите на класацията ACES EUROPE.  Другият български град, който ще бъде  „Европейски малък град на спорта за 2023 г.“ е град Бяла, област Варна. На церемонията бе обявен и изборът на София за световна столица на спорта през 2024 година.  Над 400 присъстващи станаха на крака и аплодираха българските представители.

До този момент 14 български градове са лауреати на престижната награда на ACES EUROPE, което поставя страната ни сред отличниците на континента.  Класацията на спортните градове обхваща вече  и градове от цял свят.

„Монтана е признат спортен център в България, заяви  Живков.  Сега ставаме част от световна мрежа  обединена от усилията на много хора за развитие на спорта и качеството на живота в градовете. В Монтана години наред се работи  целенасочено и последователно за подобряване на условията за спорт и това дава резултати”, допълни той.

Близо 3000 деца тренират редовно в школите на 28-те спортни клуба в града. През следващата година ще бъде възстановени  ученическите игри.  Отборите на училищата от Монтана  са били 10 пъти национални финалисти в различни колективни спортове.


По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Монтана" загуби от "Дрита"

Футболистите на "Монтана" завършиха със загуба последната си проверка от лагера в Банско. Тимът на Тенчо Калпаков отстъпи с 0:2 на косоварския "Дрита" Гниляне. До почивката играчите на "Дрита" удариха греда, а Владислав Цеков – Каската бе близо до гол от фаул. Играчите на "Дрита" откриха резултата в 69-та минута след меле, а второто попадение вкараха..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Баскетболистки продължиха договорите си с "Монтана"

Титулярки продължиха договорите си с женски баскетболен тим на "Монтана". Борислава Денчева и Микаела Дамянова остават в зала "Младост" и през следващия сезон. През последния двете записаха по 48 мача за "Монтана" в родното първенство и Адриатическата лига. За гарда Денчева това е четвърти сезон. През последния тя записа средно по 7.7 точки, 3.3 борби..

публикувано на 04.07.24 в 14:50

Врачанският "Ботев" с класическа победа над "Марек" Дупница

Отборът на "Ботев" Враца победи "Марек" Дупница с категоричното 3:0 в приятелска среща, играна в Етрополе в сряда.  Първото полувреме завърши при резултат 0:0.  Стефан Велев отбеляза гол, който бе отменен от съдията за нарушение на Иван Василев. През второто полувреме имаше множество пропуски, включително и на Мирослав Маринов и новия защитник на..

публикувано на 04.07.24 в 10:52

Видински деца впечатлиха с футболните си умения на турнир в Унгария

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария , разказа Светлина Вълчева , координатор за Видин към испанската фондация: "Тези прекрасни деца бяха с треньори и представиха достойно..

публикувано на 03.07.24 в 13:51

Турнир по волейбол за празника на полицията във Враца

Отборът на затвора спечели волейболния турнир, организиран от СК Спартак в чест на професионалния празник на полицията – 5 юли. Шампион стана командата на ГДИН от мястото за изтърпяване на наказания край Враца, следвана от РСПБЗН. Трети се наредиха волейболистите от РУ на АЕЦ „Козлодуй", а четвърти са ченгетата от участъка в „Дъбника". Последни в..

публикувано на 03.07.24 в 13:17

"Монтана" с първа победа при Калпаков

Футболистите на "Монтана" победиха с 2:1 "Пирин" на собствения им терен в Благоевград. Това бе първи успех за монтанци от лятната подготовка и първа победа за новия наставник Тенчо Калпаков, който пое отбора в неделя. "Пирин" вкара ранен гол още в 4-та минута. В 14-та, след пробив по дясното крило, Стивън Кирилов изравни 1:1. На почивката..

публикувано на 03.07.24 в 12:09

Сребро и бронз за врачанки от шампионат по лека атлетика

Александра Петрова от Враца  стана вицешампион на България по лека атлетика по време на националния шампионат при 16-годишните. Дъщерята на кмета на село Згориград Ангел Петров завърши втора на висок скок. Талантливата атлетка, която на 12 юли навършва 14 г., преодоля 155 см в сектора. Сребърното отличие беше гарнирано с ново най-добро лично..

публикувано на 02.07.24 в 15:45