Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 декември 2022 година

Снимка: Светослав Цветанов

Светлините на 8-метрова коледна елха бяха запалени тази вечер на площад "Бдинци" във Видин. Празничната програма започна с участието на младата изпълнителка Крисия Тодорова и видински деца. Дядо Коледа зарадва най-малките с подаръци. 


Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” планово ще бъде спрян за отстраняване на пропуск на топлоносител утре, 10 декември, сутринта, съобщават от електроцентралата. 


От педиатрията на видинската болница отчитат повишена честота на хоспитализациите. Отделението е пълно, наблюдават се алергичните заболявания, има и пневмонии, каза завеждащият д-р Пламен Филипов и добави, че това е обичайно за сезона.


Комбиниран багер-товарач и булдозер са доставени след обществена поръчка в Северозападното държавно предприятие (СДП)- Враца. 


Виртуален кът за Дунавския лимес на Римската империя изградиха в Историческия музей "Конака" във Видин. Монтирано е електронно устройство, което предоставя на посетителите информация за обектите и музеите, които работят на тази територия.


Благотворителен концерт ще подкрепи лечението на болно дете от Козлодуй. Целта на концерта "Щастлива Коледа за Марти" е да събере средства, с които момченцето да посещава процедури по физиотерапия в Турция, обясни Слави Спасов от организаторите. 


Видинската художничка Надежда Карамфилова подреди благотворителна изложба "Коледен подарък" в мола в областния град. Експозицията включва картини на твореца и на нейни ученици, а средствата от продажбата им ще бъдат в полза на Иво Атанасов от Центъра за настаняване от семеен тип в Белоградчик.


Постановката "Езоп" от Гилерме Фигейреду на видинския драматичен театър ще има своята втора премиера днес, 9 декември, от 19:00 часа. Зрителите могат да видят в представлението и новото попълнение в състава на трупата Ана Дамянова, която ще изиграе Клея. 


Симфониета Враца ще завърши годината с поредица от концерти. Първият от тях е днес, 9 декември. Той е от новия музикален цикъл - "Солистите на оркестъра".


Четвъртокласниците от видинските училища ОУ "Свети Климент Охридски" и СУ "П. Р. Славейков" присъстваха на представянето на детската книга "Приключенията на врабчето Незабравко" в читалище "Цвят". Те се срещнаха с авторката- Маргаритка Благоева, която обясни, че е избрала Видин, защото градът ѝ е близък и в него има много приятели.


Национална благотворителна кампания събира книжки за детски отделения в страната. "Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо" е продължение на инициатива, стартирала за Деня на детето - 1 юни, с цел да бъдат закупени подаръци и книжки за пациентите в педиатричните отделения, каза организаторът Валерия Петрова и добави. Монтана, Лом, Берковица и Враца са сред участниците в инициативата. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03