Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незрящ младеж участва в пробег в Северозапада

2
Снимка: Lubomira photography

Виктор Асенов е на 27 години. Обича бягането, планините и пещерите. Той самият е незрящ и доказва, че границите са само тези, които сами си поставяме. Търси нови изживявания, защото казва, че човек трябва да бъде изваден от зоната си на комфорт, за да се развива. В края на ноември участва в пробег в Белоградчик, а преди това и във Врачанския Балкан, разказва Александър Александров, организатор на събитието:

"Седмица преди "Белоградчик рън" имахме събитие във Враца. Казваше се "Вратцата рън". Там трасето е много трудно и технично- много сериозна пътека с много сериозно изкачване, което е предизвикателство и за хора, които виждат да се справят с това нещо."

Емил Бояджийски, познат от баскетболния отбор на Видин в недалечното минало придружава Виктор по трасето:

"Когато разбрах, че Виктор има нужда от съдействие, не съм се колебал. Помогнах му."

В ежедневието Виктор се придвижва с помощта на своето куче водач, но за бягането в планината има нужда от придружител:

"Аз се занимавам с всякакви аутдор дейности, ходене по пещери. Не говорим за облагородени пещери като Леденика, Магура и подобни, а говорим за необлагородени пещери. Сега съм се запалил по бягането.... Винаги съм обичал да тичам, да съм бърз. Горе в планината винаги гледам да съм първи, да съм бърз, докато моята жена е по техничните терени, където трябва сръчност, да си по-умел в тези неща. Аз обичам място да дръпна, да се тича напред и да бързам. Винаги се придвижвам с куче водач, единствено по бяганията сега се придвижвам с партньор, защото в момента няма куче, което да може да тича така. В чужбина има такива кучета. Дори има бягания за незрящи, но в България кучетата не са свикнали, а и нашите терени не позволяват бягане. Терените ни са доста тежки. Дори един парк не толкова равен както трябва да бъде, както е в чужбина- равен, гладък асфалт. Парковете ни са като пресечен терен, за съжаление... В парковете както в България, така и в чужбина това, което е проверено и работи- човек бяга с една лента на около 10,15 сантиметра. Може и малко по-дълга да бъде. Единият я хваща или я връзва около китката. По този начин бягаме по широки пространства- алеи, където могат да минат двама души... При тесните маршрути, каквито са в планината, макар че в планината също има места, където можем да тичаме с лента, например на "Белоградчик рън" половината трасе беше бегаемо по този вариант, защото бяха широки черни пътища, а при местата, където е тясно, той хваща отпред едни щеки, аз ги хващам отзад и бягаме един зад друг."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30