Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 декември 2022 година

Снимка: Генади Цоков

България и Румъния да отворят общата си граница за свободно преминаване от 1 януари. Такова предложение се обсъжда в двете държави, които в началото на месеца получиха отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. За идеята  съобщи пред журналисти българският евродепутат Андрей Новаков. Общинският съвет в Добрич настоява за отваряне на границата със специална декларация, приета на председателски съвет. Зад нея застават общински съветници и от други региони, както и народни представители.


На икономически неактивните хора ще се предоставят услуги за информиране, консултиране, насочване за самостоятелно търсене на работа или регистрация в териториално поделение на Агенцията по заетостта. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, които бяха Одобрени от правителството. Основните цели на нормативните промени са облекчаването на административна процедура по регистрация в бюро по труда на търсещите работа, регламентирането на дейности за насърчаване на заетостта на икономически неактивните хора и определянето на реда и условията за финансиране на процедури по валидиране на професионални знания, умения и компетентности за безработни. С новите разпоредби се намалява административната тежест за работодателите, които кандидатстват за средства по насърчителните мерки за заетост и обучение.


Едва 12% от българите оценяват 2022 г. като добра година за България, докато 79%- като лоша, показва проучване на изследователския център "Тренд". То бе проведено между 1 и 8 декември сред 1005 пълнолетни българи, като в него се отбелязва, че лошите оценки за годината са започнали още с пандемията от коронавирус през 2020 г. и са се задържали през 2021 г.


Правителството одобри предложения от Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството Списък на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на страната. Списъкът съдържа седем от регистрираните 12 индустриални парка, като два от тях са в Северозападния регион за планиране- Индустриален парк Плевен - Телиш и Индустриален парк Видин.


Правителството одобри промени в списъка на инвестиционните проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране, в рамките на бюджета на МРРБ за 2022 г. В част „Общински пътища“ за община Монтана се вписва ремонт на участък от общински път Славотин - Клисурица със стойност за финансово подпомагане 3 500 000. 


Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 100 милиона лева в екоавтобуси с нулеви вредни емисии в 40 малки и средни общини в страната, сред които Враца, Лом и Монтана. Предвижда се доставка на нови превозни средства с нулеви емисии, изграждане на зарядни станции за нуждите на обществения транспорт и разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи. 


Заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров беше днес, 21 декември, на работно посещение във Видин, съобщават от Общината. Той е разговарял с представители на общинското ръководство, служители от администрацията и специалисти, ангажирани с разработването на минералните извори в град Видин и селата Сланотрън и Градец. Изработени са вече проекти, които Община Видин финансира със собствени средства от бюджета, за изграждане на сондажи в трите находища.


75 лица и семейства получиха еднократната финансова подкрепа за отопление от 300 лева в общините Кула, Бойница и Грамада. Средствата се изплащат служебно въз основа на списък, утвърден от директора на дирекция "Социално подпомагане"- Кула. Еднократната помощ е предоставена на родители или осиновители, отглеждащи деца с трайни увреждания и получаващи месечни помощи- семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител. 


Мнозинството в Общинския съвет на Враца одобри предложение за размер на местни данъци и такси, внесено от кмета Калин Каменов. То беше разгледано на заседанието на местния парламент във вторник. При последвалото гласуване 25 подкрепиха внесеното от Каменов, а осем бяха против, като нито един не се въздържа. Така таксата за битови отпадъци за фирми и граждани остава без промяна.


Общинският съвет във видинското село Ново село гласува две промени в Наредбата за местни данъци и такси. Общината няма да изисква бележки за липсата на ток и вода в имота, за да бъде освободен от налози. Получаването на тези документи от дружествата оператори струваха повече от данък смет и затова хората предпочитаха да го платят. Съветниците гласуваха също да отпаднат таксите за детските градини. 


Картини, реставрирани от художника Евгени Кучков, показват в Мездра. Изложбата "Спасените картини" съдържа 20 платна, които творецът откупва в лошо състояние, а след това отново връща към живота. Експозицията съдържа творби на български и чужди художници, творили през разрични периоди. Жанровете и техниките също са различни. "Спасените картини" на Евгени Кучков са подредени в сградата на община Мездра и могат да бъдат разгледани до 20 януари. 


Значително голям брой дела за агресия между жени са разгледани за последната половин година в Окръжен съд-Видин, коментира за Радио ВИДИН председателят на правораздавателната институция съдия Илия Илиев. По думите му 8 от 10 дела са за побой, посегателство над лично имущество, клевета и обида между представителки на нежния пол. 


Танцьорите от Народно читалище "Светъл ден" ще зарадват видинчани с концерта "Коледни вълшебства". Със създадената за празника програма културната институция иска да допринесе за коледното настроение в града. На сцената ще излязат 60-70 деца. Те ще представят фолклорни танци, основно от северняшка фолклорна област, и съвременни танци. Концертът на танцьорите на Народно читалище "Светъл ден" е тази вечер от 18:30 часа в залата на Младежкия дом.


В училище „Н.Й. Вапцаров” в Монтана провеждат благотворителна акция в помощ на детско отделение на областната болница. В голямото междучасие, в два дни, се предлагат храни и лакомства приготвени в часовете по практика в професионалната паралелка. Вече 10 години училището прави благотворителни акции.


Пенсионерски клуб „Мадона” – град Белоградчик представи традициите за предстоящите празници. Присъстващите бяха поканени да опитат от постните ястия, приготвени от жените в клуба. Организацията подреди и коледен базар с ръчно изработени сувенири и украса. 

По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02