Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Найденов: Обръщайте повече внимание на децата си

Илиян Найденов и неговият син Давид
Снимка: Илиян Найденов

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на бащата. Двоен празник днес празнуват Илиян Найденов и неговият син Давид. Найденов е добре познат на повечето хора като фитнес инструктор и собственик на бранд, насочен към здравословния начин на живот. Днес обаче той е просто Илиян от Монтана, баща, за когото детето му е на първо място. Едно от най-важните неща, към което се стреми спортистът е синът му да е здрав и да води здравословен начин на живот. Споделя, че главният фактор за това е балансираното хранене, което е напълно възможна мисия дори при малчуганите.


"Аз спазвам една интересна, собствена стратегия, която гласи "Ако не го е опитало-няма да знае какво е и няма да му липсва". Давид има периоди, например уикенда, в които не е с мен и тогава нямам особен контрол над нещата. Колкото и да ми е неприятно, че понякога му се позволяват някои забранени неща, съм наясно, че той е дете и това е неизбежно. Просто аз, без да изпадам в крайности, отлагам. Колкото по-късно, толкова по-добре. Слава Богу, Давид е доста разбран- аз лавирам със стратегията и ако нещо вече го е опитвал, започвам да му разказвам, че не е за всеки ден... Аз го възпитавам така, че сам да може да отсява нещата и да не превръща вредната храна в основно меню." 


На въпрос на Радио ВИДИН, не се ли страхува той, като баща, да бъде обявен за свръх амбициозен родител, имайки предвид собствената си кариера, инструкторът категорично заяви:


"Всеки има своята истина и всеки гледа от своята камбанария. Аз пък бих казал, защо хората си мъчат децата, тъпчейки ги с вредни храни, превръщайки ги, колкото и неприятно да прозвучи в бъдещи пациенти някога. Защото няма какво да се лъжем-индустрията е така устроена, и фармацевтичната, и хранителната, че те ни превръщат в пациенти откакто се родим. Аз се опитвам максимално да го намаля. То не може да се избегне това нещо, дори аз самият консумирам вредни храни, разбира се не постоянно и не ежедневно, но просто е невъзможно това нещо да го избегнеш-например да изядеш едни пуканки в киното, това са нормални неща. Но съм далеч от болната амбиция, аз по-скоро се опитвам да възпитам детето си и това д му хареса. Затова и спортуваме заедно-аз превръщам за него спорта в игра, обяснявам му, че някои неща се правят само на тренировка и слава Богу Давид е доста разбран."- коментира за Радио ВИДИН Илиян Найденов.


Според Илиян връзката между бащите и децата е също толкова важна, каквато е и тази с майките. Той е на мнение, че в контакта баща-дете са от изключителна важност постоянната комуникацията и обясненията. Самият той казва, че един от най-важните отговори, който всеки баща трябва да дава на детето си е на въпросът „Защо“. А този въпрос може да бъде зададен по много начини и във връзка с много теми. Да говорим с децата си и да намерим най-близкия път към тях, това съветва Найденов да правим постоянно с децата си.


"Да обръщат повече внимание на децата си. Аз виждам потенциално умни, интелигентни и то природно интелигентни деца, любопитни и отворени към всичко и към света. Трябва просто малко повече внимание за да им се обяснява. Проблемът на родителите или поне това, което аз виждам е, че не обясняват нищо на децата си. Трябва да им се говори на тези деца. На мен не ми ли обясниш "защо", не бих приел един гол съвет, хвърлен в пространството. ние не възпитаваме някакви машини и ботове, ние възпитаваме интелигентни хора, които трябва да са наясно къде се намират във вселената и да си отстояват своята позиция в живота утре, като им се наложи."


Освен всички татковци, днес празнуват и всички, носещи имената Дарина, Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30