Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог се роди, нека да Го славим

Уважаеми приятели, днес Църквата Христова отбелязва един от големите свои празници, а именно Рождество Христово.

"Тихо и незабелязано станало идването в света на Спасителя. В пещерата, където гледали скотове, в яслите за храна на животните лежи Христос, повит с пелени. Мъдреците-чужденци отдалече дошли да Му се поклонят, водени от звездата. Бедните пастири, пасящи през нощта овците, узнават благата вест от ангелите и бързат към Царя, лежащ на сламата. Къде е величието? Къде е тържествената среща с Този, Който е "очакване на народите", т. е. упование, надежда на народите и на цялото човечество? Христос е тих и незабележим. Величието на тайната на въплъщението на Бога не се нуждае от външна грандиозност.

Днес най-височайшата слава Божия е явена в Неговото велико смирение, Неговото умаление до човек, до пеленаче, до слабостта на младенеца. "Христос се ражда – славете Го!" Славата Божия не се нуждае от поклонници, тя няма да възрастне от нашите славословия. Не е по силите на нашия слаб ум да вмести, да осъзнае величието на ставащото в пълнота, но ние самите се нуждаем от това, за да разберем, макар отчасти, какво Бог е направил за нас, за какво Той се е въплътил, колко нужен ни е този Младенец, лежащ в яслите.

Как ни лекува Той! Свети Иоан Златоуст казва, че когато обикновен лекар лекува раната, често върху тялото остават следи от раната - белези, а когато Господ изцелява душата, тогава не остават никакви белези и следи - човек получава пълно, съвършено изцеление. Ето за какво е дошъл Христос да ни даде всичко от Себе Си, да обнови със Себе Си човека, да ни изцели напълно от нашите греховни язви. За това Той лежи днес в яслите на животните, търпи младенчество, хлад, нужда от нечия помощ. Той се смалил до Човек - заради нас.

Дай ни, Господи, да почувстваме Твоята милост към нас, дай ни да осъзнаем каква пълнота на спасението, на изцелението ни даруваш Ти, макар да сме недостойни и грешни - и ние ще Те славим во веки веков!"

Автор: Свещ. Максим Шиткин

В рубриката "Съвременна Библия" – Честито Рождество Христово! В историята на Рождество забелязваме две групи мъдреци. Първата група са мъдреците, които имат топлата си стая във витлеемската гостоприемница. Втората са прашните пътници от изток, застанали на колене пред Младенеца. Някои са мъдри, затова уреждат личния си комфорт без Христос. Други са мъдри, затова се лишават от личен комфорт заради Христос. Евангелският разказ обаче описва не две, а само една група мъдреци. Коя ли е тя?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински сърцати приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00