Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как една колумбийка ще празнува Коледа във Видин

Снимка: личен архив



Започна подготовката за посрещането на Бъдни вечер и Коледа. Понеже знаем какво се поднася на българската празнична трапеза, ни беше любопитно какви са традициите в други държави. Затова днес ще ви срещнем със Сандра Серна от Картаго, Колумбия. Тя живее в България от осем години, две от които във Видин. Омъжена е за видинчанин. 


Тя поднася на тяхната коледна трапеза колумбийски ястия. В Колумбия традиционно се приготвя сладкиш а натиля", който се сервира с "бунюелос". "Натиля" е като торта от нишесте, слага се канела, може и кокос, в различните региони я приготвят по различен начин. "Бунюелос" са като нашите мекици, но по-малки. Двете се сервират задължително заедно. Можеш да ги намериш на всеки ъгъл в Колумбия, те са най-разпространеното нещо, разказва Сандра:




"Всеки приготвя "натиля" и "бунюелос" за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. След което по традиция ги подаряваме на близки, приятели, съседи... Всеки подарява своите на другия. И имаш да ядеш от тях до средата на януари... Колумбия е много голяма държава, в която всеки регион има своите традиционни местни ястия. В моя регион едно от най-популярните блюда е амалес". Това е едно ястие, което ми напомня на вашите сарми. Но ние не ядем обвивката, която не е от зелев или лозов лист, ами бананов. Той не се яде. Използва се само, за да се сготви и задуши плънката, която е на пластове – редим полента, запържен лук с чесън и подправки, след това слагаме три вида месо - пилешко, свинско и телешко, после отново ред от лука, слагаме и картоф, морков, грах и пак полента. Накрая се завива добре в банановия лист и се завързва с конци, за да не изпада плънката и се вари дълго време на много бавен огън. Друго типично ястие, което приготвяме е "ла лечона" или пълнено прасенце с ориз, грах, нахут и много от самото свинско месо. Отново се пече много време на ниска температура, за да стане крехко. Но това се готви, ако имаш много гости, цялата фамилия – защото е много трудоемко."




Понеже в Колумбия през декември е топло, това им позволява да са навън на улицата и да правят по-различни неща на празника:


"Да, определено климатът в Колумбия, по време на Коледа, допринася за хубаво настроение. Топлото време предразполага за една вечна фиеста. Хората се събират и празнуват много. Повечето хора там живеят в квартали с къщи, а не с блокове и заедно украсяват улицата, на която живеят. Събират пари, колкото и да са бедни и всеки слага лампички, рисува по асфалта. Дори има една традиция, всяка година по радиото обявяват конкурс за най-красива украсена улица и след това има победител, който печели парична награда. Друго интересно нещо е, че във всеки по-голям колумбийски град през целия декември, се обособява голямо пространство, например някой парк, който се украсява като истинска коледна вълшебна приказка. Там хората могат да ходят да прекарват времето си заедно, да се разхождат, да хапват, да пийват. Това впоследствие се е превърнало в голяма туристическа атракция и хора от цял свят идват, за да посетят тези паркове", разказва Сандра.




Във всяка държава има някакво ястие, което е задължително да присъства на коледната трапеза. Например за скандинавците това е бутът от елен. Финландците пък си похапват шунка, горчица и хляб, както и гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи. Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка. Панетоне и пандоро са типични за Коледата в Италия. Бакалао- за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. "Ахо бланко", което е супа с бадеми, е типична за коледното меню, особено в Южна Испания. Патица с картофи и зелеви листа е характерна за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия. "Кутята" е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и САЩ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.


Всяка страна си има и нейните традиции, които спазва по време на коледните празници. Българите имаме баница с късмети или питка с паричка, сурвакаме, в Италия, например, трябва да си слагат червено бельо (това го правят и в Колумбия), освен това задължително е да си с чисто нови дрехи. Родителите слагат пари в джобовете на децата, за берекет през новата година. А точно преди 12 часа, когато се отброяват последните секунди до полунощ, трябва да изядат 12 гроздови зърна, колкото се месеците. Прави се за здраве. А ако искаш да пътуваш повече през новата година, то тогава, трябва да излезеш навън и да тичаш с два куфара. Всички на 31-ви чистят дома си. Вярват, че по този начин "ще измият" лошото, което се е случило през годината. А за да изгонят всички злини и негативизми, правят кукла от дрехи, който пълнят с пелети и го изгарят точно в полунощ. Всеки има такава пред дома си или на улицата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модните експерти разкриват кои цветове ще са актуални през 2025 г.

Дойде времето в месеца, когато си говорим за мода . И няма как с наближаването на новата година да не поговорим за цветовете, които ще бъдат актуални през 2025 година .  С  всеки нов сезон цветовете разказват различна история, вдъхновена от глобалните тенденции, обществени нагласи и търсения. 2025 година няма да бъде изключение! Тя..

публикувано на 16.12.24 в 14:00

Каква ще е съдбата на бившето училище в село Рупци?

В центъра на видинското  село Рупци , в непосредствена близост до кметството, се намира сградата на старото училище, която е в окаяно състояние.  Все по-често ставаме свидетели на рушащи се бивши учебни заведения в малките, обезлюдени населени места, а това е доста тъжно, ако се замислим как някога животът в тези здания е кипял.  Училището не..

публикувано на 16.12.24 в 13:58

Как да се справим със стреса и разходите по време на празниците

Празничният сезон носи радост, но често идва с доза стрес, породен от многобройни ангажименти, очаквания и финансово напрежение. По този повод искахме да разберем   как празниците могат да станат по-спокойни и приятни, ако следваме няколко практични съвета.  Психологическата перспектива подчертава значението на доброто планиране,..

публикувано на 16.12.24 в 13:00

"Неделник" от 15 декември 2024 година

В Етнографския музей във Враца през седмицата беше открита изложба с творби на занаятчии от Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти . Поводът за изложбата беше празникът на св. Спиридон , който се приема за покровител на занаятчиите. С председателя Куман Жеков за дейността на задругата, която съхранява и подпомага старите..

публикувано на 15.12.24 в 13:54

Нека всеки от нас бъде не само поканен на Божията трапеза, но и избран!

"Един човек приготви голяма вечеря и покани мнозина"  (Лука 14:16). Н а днешната Неделя единадесета след Неделя подир Въздвижение, светата Църква възпоменава  паметта на светите Праотци. Кои са тези Праотци? Това са всички старозаветни патриарси, родоначалници на Божия народ, пророците – от Адам до свети Йосиф Праведника,..

публикувано на 15.12.24 в 08:00

Как се отразяват високите цени на предпразничното пазаруване?

Наближава  най-вълшебното време от годината . Освен с празничното настроение и приятни емоции, к оледните празници са съпроводени и с много разходи, които оказват влияние върху бюджетите ни, особено в последно време, в условията на инфлация, която засяга всички сфери на нашия живот.  Попитахме видинчани как ще се се отрази ръстът на..

публикувано на 13.12.24 в 17:30

Да се поразходим "Из дневниците на Стела Д."

Да си тийнейджър никога не е било лесно, но като че ли с всяко следващо поколение сложността на това занимание се увеличава с още една идея или поне всеки тийн е убеден в това. Моментът, в който децата се превръщат във възрастни, вече не играят с кукли и камиончета, а телефоните и социалните мрежи се превръщат в новата реалност, налага се да се..

публикувано на 13.12.24 в 16:00