Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обредните хлябове са носители на послание

Снимка: Светослав Цветанов

"Никой не е по-голям от хляба!" Тази остаряла българска сентенция е особено актуална и важи с пълна сила и до днес.

Във вярванията на българина хлябът е заветен. Той е Божи подарък носещ благополучие и здраве. Счита се за Божествено благо, основа на живота и е почитана храна от хилядолетия. Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение и  опрощение.

В дните от Бъдни вечер до Стефановден всеки меси хляб, но знае ли се всъщност каква сила и обредност крие той? Цеца Христова, секретар на читалище "Разитие-1926" в село Антимово, разказа за Радио ВИДИН традициите по омесването на хляба още от 24 декември.


"Домакините омесват обредни хлябове, като се замесват с вода, сода и оцет. Не трябва да има набухватели, не трябва да има мая, не трябва да има яйца. След като се омеси самия хляб, вече отгоре се изобразява това, което олицетворява живота на хората. Например слънцето, житните класове, купата със сеното, къщата-домът, в който се създава семейството и уюта, ралото, което хората в миналото са ползвали за произвеждането на техните блага, пиленцата и изобщо такива неща, които символизират самия живот. "


Какво не бива да правим, когато замесваме обредни хлябове и какво символизират всъщност те, разказва етнографът от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова.


"Обредните хлябове са носители на едно послание за благоденствие, за здраве, за късмет, за плодородие, за мир и светлина. За вяра в доброто. На обредните хлябове не трябва да се боде и не трябва да се реже и върху тях има различни символи- кръст, грозд, слънце, къща. Има топчета, които са с различна големина, в зависимост от това с какво се е занимавало семейството. Ако са големи топчетата-това са крави, биволи, коне. Ако са дребни- това са агънца, яренца или други по-дребни животни."


На Рождество, както и на последващите празнични дни, обредния хляб вече може да бъде намазан с яйце, да се замеси с мляко, мая и който както го предпочита, допълни Сашка Бизеранова.


Днес, на 26-ти декември, според народните обичаи, продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. Днес честваме Събор на Пресвета Богородица, както и Св. Йосиф Обручник. Третия ден на Коледа, Стефановден е особено празничен за имениците, защото тогава празнуват много имена.  Празничната трапеза също е задължителна, на всяка цена на нея трябва да присъства и хлябът, а ястията трябва да са предимно местни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 26 януари 2025 година

Вчера Българското националното радио отбелязва своя 90 ти рожден ден. Да ни е честито. "Без радио не мога" - това споделя Ангелина Петкова от Монтана. Тя е на 86 години, най-възрастната радиожурналистка в града. С Ангелина Петкова ни среща кореспондента ни в Монтана Любо Андреев. Йодановден по стар стил отбелязаха във..

обновено на 26.01.25 в 18:43

Ангелина Петкова: "Без радио не мога"

Без радио не мога. Това казва Ангелина Петкова от Монтана . Тя е на 86 години, най-възрастната радио журналистка в града. Първите стъпки в професия прави в Трявна. Обучава се в Българското национално радио под ръководството на Анна Шинева, Николай Джунов, Борислав Бояджиев и Михаил Минков. И до ден днешен Ангелина се чува по телефона с Божана..

обновено на 26.01.25 в 14:10

Да приемем Христос като най-скъп гост за наша радост и наше спасение

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение.  Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос със  Закхей , началник на митарите и богат за онова време човек. "Йерихон, палмовият град, отново бе развълнуван. Вестта за  изцеряването на слепия просяк..

публикувано на 26.01.25 в 08:00

"Проект Северозапад" възстанови социалната кухня

Възрастни хора в 10 населени места от община Мездра обслужва в момента социалната кухня към фондация "Проект Северозапад" , която възстанови дейността си от началото на годината. Продължават записванията. От неправителствената организация са готови да доставят обяд на достъпни цени до повече населени места, обясни директорът на фондацията Яна Рупева..

публикувано на 24.01.25 в 16:44

Да уловиш магията: Фотографията като начин на живот

Продължаваме да ви срещаме с хората от Северозапада, които успяват да превърнат своето хоби в професия. Това е нещо наистина прекрасно, но понякога може да бъде и предизвикателство.  Когато хобито стане професия, магията понякога се губи. Срокове, клиенти и ангажименти заменят свободата, с която сме свикнали. Но когато обичаш истински това, което..

публикувано на 24.01.25 в 16:30

Избраха думите на 2024 година

Избраха трите най-популярни думи за 2024 година. Това са "Шенген"- с 37.57%, "дубайски шоколад"- с 26.33% и "санитарен кордон"- с 24.14%. Те бяха избрани в третия етап на конкурса "Думи на 2024 година", чрез потребителска анкета, проведена в сайта kaksepishe.com , в която желаещите да участват имаха право да гласуват за общо 10 думи, подбрани от..

публикувано на 24.01.25 в 16:30

"Попитай сърцето" за любов

С нестандартната белгийска писателка Амели Нотомб вече сме се срещали благодарение на романа ѝ „Кралска воля“. И ако там тя разказваше една леко абсурдна любовна история за открадната самоличност, то в романа „Попитай сърцето“ темата е за друг вид любов и за това какво се случва, когато въпросната любов отсъства или не е тази, от която..

публикувано на 24.01.25 в 16:25