Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винетките поевтиняват, тол таксите остават същите- засега

Снимка: Радио ВИДИН


Водачите на леки автомобили ще заплащат с около 10% по-евтини електронни винетки от 1 януари 2023 г. Така годишната пътна такса за превозни средства с обща техническа допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона ще е 87 лева, вместо досегашните 97 лв. Според повечето видински шофьори, с които разговаряхме, поевтиняването на винетките е незначително, а състоянието на пътищата не е добро:

"Поевтиняват, а друго – застраховките се качват, тук с 50 лв. нищо не може да купиш... Всичко-  и бензина, и застраховките да намаляват. Пътища никакви няма... Просто ни излъгаха, който си купи сега 97 лв., а ще ги върнат ли тези 10 лв., като съм взел за цяла година. Дори мисля, че могат и да ги премахнат винетките, пътищата не са добри, защото не са оправени, няма кой, няма пари може би... Няма логика да поевтиняват винетките, защото пътищата не са оправени, а ние търсим поевтиняване на винетка, нещо не е в ред... Не трябва да са толкова високи винетките, при тези пътища лошите, които ги имаме. Желателно е винетките да си бъдат поне 50 лв...."

Междувременно вчера служебното правителство отложи предвиденото увеличение на размера на тол таксите, като предложението е да бъдат повишени не от 1 януари, а от 1 юли 2023 година. По думите на Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, от януари ще започне изготвянето на анализ, по който е възможно да се въведат отстъпки за изминато разстояние:

"Промяна няма, от това, което е към днешна дата, остава същото и след 1 януари, а по постановлението на Министерския съвет беше предвидено да се увеличат тол таксите с още 50 %. Към момента имаме уверението, че от януари месец ще започнем да правим анализ и евентуално да се въведат отстъпки за изминато разстояние, които касаят особено тези, които работят на вътрешния пазар, на българския... Относно това, че вече половин година превозвачите заплащат такса и за второстепенните пътища- то се отразява зле на хората. Защото второстепенните пътища се използват изключително от български превозвачи, което означава, че използвайки второстепенните пътища, цените на услугите, въобще на всичко се увеличават. То това е и една от причините за инфлацията... Би трябвало да сте наясно с проблема- и с пътя до Видин, и с граничния пункт. Там ние – целият транспортен бранш излязохме с една декларация към правителството, това е инициатива и на колегите ни от Румъния- граничният контрол между България и Румъния, понеже не ни приеха в Шенген, да отпадне..."

Целта да се отложи увеличението на тол таксите е да се помогне за облекчаване на част от тежестта върху бизнеса в условията на висока инфлация, както и да се даде на компаниите повече време да се приспособят към нарастващите разходи, посочват в мотивите си от служебното правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията във Враца задържа шофьор с над 3 промила алкохол

Късно снощи в града под Околчица униформени спрели за проверка лек автомобил, управляван от 35-годишен местен жител. Шофьорът е бил тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 3.16 промила в издишания от него въздух. Това се равнява на повече от литър и половина погълнат концентрат. Служителите на реда съставили акт на нарушителя по Закона..

публикувано на 06.10.24 в 13:05

Във Винарово искат да изградят еко пътека

Да се направи еко пътека, която да свърже трите емблематични чешми край село Винарово, това предлага бившият кмет Гинко Петров, а идеята му се  подкрепя от селската общност :  "Тази наша идея не изисква много средства, за да се осъществи, изисква повече доброволен  труд от млади и стари. Еко пътеката ще тръгва от горната чешма и ще продължи до..

публикувано на 06.10.24 в 12:10

За рожден ден - подарък и прекопаване на градината

 Учениците, възпитаниците и приятелите  на известния треньор по лека атлетика Георги Митев от Мездра отдават своето уважение и почит към него като всяка година  го поздравяват за рождения му ден. Тази година също. Георги Митев е легенда в българската лека атлетика, доайен  на атлетиката в Мездра като треньор, основател на СК „Атлет” , има..

публикувано на 06.10.24 в 11:10

Заниманията по йога започват във Видин

Стартират заниманията по йога за деца и възрастни в  Център за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" в град Видин, казва Ралица Димитрова, йога - преподавател : "Групите, които имаме сега за деца от 4 до 12 години, Йога -златна възраст 55 +, за всички хора със слаба подвижност в зряла възраст. Имаме и редовна група за всички..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Стартират номинациите за „Лекар на годината" във Враца

Началникът на кардиологичното отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев" д-р Ирена Мраморенска е номинирана за „Лекар на годината", съобщиха от РК на БЛС. Съпругата на известния офтамолог д-р Иво Ралчовски е номинирана на областно ниво в категория „Най-заслужил лекар от Районна колегия", уточняват от съсловната организация. Призът на доктор..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59