Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите с нови искания за доходите

Снимка: Радио Видин

2432 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас, показва анализ на КНСБ за последното тримесечие на миналата 2022 година. Към настоящия момент 1351 лева на месец са необходими на един работещ, за да живее нормално. Над милион и 700 хиляди българи получават по-ниски възнаграждения и се налага да взимат решения от кое да се лишат. Включително от необходими, но все по-скъпи продукти. От хранителните продукти рекордьорът в поскъпването са яйцата- с 55 на сто за година, следвани от млечните и зърнените продукти. Нагоре продължават да вървят и цените на всичко извън прехраната. В средата на зимата синдикатите изчисляват, че дървата за огрев са поскъпнали с 50% спрямо миналия декември. А при горивата и лекарствата- като пера, от които трудно човек може да спести- тенденцията отново е за все по- високи цени. За какво настояват спешно синдикатите? Минимална заплата 1000 лева от началото на  2024 година поиска Пламен Димитров, президент на КНСБ. Синдикатите искат и необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Те са готови на ефективни стачки и настояват за ръст в доходите на всички с поне 15%. Според тях, ако инфлацията не тръгне надолу, а заплатите нагоре, планираните ефективни стачки в редица сектори ще станат по-масови. Те имат и своите искания към партиите, които вече се готвят за новите избори. Потърсихме Любен Любенов, областен координатор на КНСБ-Видин.


"Необходимият нетен брутен доход за едно работещо лице от едночленно семейство през декември достигна 1351 лева, а необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно домакинство, тоест това са двама работещи с едно дете до 14 години през декември достигна 2432 лева. За едногодишен период разходите за издръжка на живота на тричленно семейство нарастват с 366 лева. Тези данни са от нашия Институт за социални и синдикални изследвания, който вече от доста време насам прави това изследване, като на всяко тримесечие се изследват около 500 - 600 потребителски стоки, при които се наблюдават инфлацията и повишението на цените. Нашите искания бяха за 850 лева размер на минималната работна заплата, като това е средна стойност на средната работна заплата у нас. Все още продължаваме да държим на тези искания, а имаме и нови искания, според които до края на годината минималната заплата трябва да достигне 1000 лева."


В края на миналата година ръководствата на двата синдиката- КНСБ и КТ “Подкрепа” се обединиха в исканията си и проведоха мащабно протестно шествие в столицата. В редица региони на страната бяха проведени и отделни протести. Какви ще са действията им през 2023 години, ако исканията им не бъдат чути от управляващите?


"Ако тези наши искания не бъдат удовлетворени, ще продължат протестите и през тази година. Няма да спрем докато исканията ни не бъдат удовлетворени. В момента се забелязва напрежение в много отрасли и браншове, тъй като се вижда, че инфлацията няма как да се покрие от доходите, които получават в момента, обмисляме и протести. Мога да кажа, че синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ започва процедура за стартирането на ефективни стачни действия в “Български пощи”. На 20.12.2022 година работниците и служителите бях в началото на едни символични стачни действия с носене на протестни лентички. На 19.01.2023 година бе избран и стачен комитет, който да започне процедура, съгласно Закона за уреждането на колективните трудови спорове”- допълни Любен Любенов.


На фона на инфлацията, работодателските организации посочиха вариант за решение на проблема, а от КТ "Подкрепа” също излязоха с позиция:


"В условия, в които имаме спад в цената на енергоносителите, спад на цената на горивата, които бяха основната причина на ръста в цените, нормалната реакция на бизнеса е да намали цената на стоките и услугите, които предлага. Това ще остане само призив, но ако няма принуда, няма да се случи”- каза Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа” и допълни:


"Голяма част от средствата от държавния бюджет отиват за компенсации на електроенергията за бизнеса и за небитовите организации. Около 9- 10 млрд. тази година ще отидат именно за това. Същевременно се твърди, че няма 700 млн. да бъде увеличена минималната работна заплата до 850 лева."


Наред с недоволството в някои сектори, учителите също са в готовност да протестират с искане за по-високи заплати. Това твърдят от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Учителската заплата достигна ниво 125% над средната брутна за страната през последните 6 години. Но поради високата инфлация реално средните заплати на учителите са намалели на 115%. В проведена анкета 94.3% от анкетираните учители са отговорили, че инфлационният индекс е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6% са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените. Разговаряхме с д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа“.


"Ние направихме национален анализ на статуквото по отношение на финансирането в следващия бюджет и очакванията на учителите са за повишаване на работната заплата в рамките на това, което е заложено и в Закона за предучилищното и училищно образование, тоест парите за образование да гарантират 125% над средната брутна работна заплата за страната. В момента, обаче на база на огромната инфлация от миналата година, вече реално сферата е обедняла поне с 20%.”


Попитахме и видинчани как ще коментират поредното искане на синдикатите за спешно повишаване на доходите:


"По принцип има нужда от повишаване, но се съмнявам, че ще се случи. Не са причината само работодателите, а си зависи и от самото управление на страната… То вече се увеличава всичко. Всичко тук е до долу… Не ми се вярва да успеят. Това зависи от новите управници."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21