Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Насекоми в храната - за ползата и вредата

Мигриращ скакалец
Снимка: Уикипедия

Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните. Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са полезни и добри за човешкия организъм, коментира за Радио ВИДИН Кремена Дервенковапредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.


"На първо място насекомите са изключително полезни и добри за човешкия организъм, тъй като съдържат много белтъчини и то белтъчини, които имат в себе си всички незаменими аминокиселини, от които човешкият организъм се нуждае – включително и тези, които не може да синтезира сам и често пъти се налага да приема чрез различни добавки. Така че, високото съдържание на протеин е изключително важна част от диетата на хората и с такова съдържание могат да се похвалят и ядливите насекоми от всякакви видове. На следващо място те съдържат много полезни мазнини, които са в правилното съотношение Омега-3 към Омега-6. Съдържат фибри, които отново са важни за доброто храносмилане, съдържат много витамини и минерали и както често обичам да казвам, съдържат повече калций от млякото и повече желязо от спанака."


Кремена Дервенкова  разказва още, че потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят в супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като купувачът ще бъде информиран за точното съдържание на храните.


Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация от Европейския съюз. За България това са домашен щурец, ларва на брашнен бръмбар, жълт брашнен червей и мигриращ скакалец. Има ли нещо опасно и какви са вредите при този тип храна - коментира Кремена Дервенкова:


"Те, като всяка друга храна, могат да представляват алерген и ще бъдат обозначени като такъв на етикетите на всички продукти, които ще съдържат брашно от насекоми в състава си. И хората, които има вероятност да имат алергия към насекоми, са хората, които вече имат установена алергия към ракообразни, акари, морски деликатеси, така че те трябва да бъдат по-внимателни, избирайки да опитат продукти с насекоми."


Запитани в анкета видинчани се обединиха около мнението, че не биха яли храна, съдържаща новото брашно или насекоми под каквато и да е форма.


Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мездренските самодейци и творци ще имат нов дом

Емблематичната сграда, наричана Дом на железничаря в Мездра, вече официално е собственост на Общината. Това се случва малко преди сградата да навърши 50 години и след като бе закупена от досегашния и собственик – БДЖ. Така, след ремонта, който задължително предстои, тя ще се превърне в истински дом на мездренските самодейци и творци.  През 1974..

публикувано на 10.06.25 в 08:06

Димитър Зоров: Поскъпване на млечните продукти ще има, но никой няма да се оправдае с еврото

На фона на повсеместното поскъпване на храните, търсим отговор на това какво се случва с цената на млякото и млечните продукти. Те традиционно са голяма част от храната на българина, в частност и на по-възрастното население, което в Северозапада представлява доста голям дял.  Какво ще се случи с цените след смяната на лева с евро или дори още..

публикувано на 09.06.25 в 17:50

Д-р Георги Езекиев, КОЦ Враца: Стремим се да бъдем начело в борбата с рака

Над 800 са факторите, които трябва да се задействат едновременно, за да се отключи едно онкологично заболяване. Това каза управителят на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца д-р Георги Езекиев и поясни, че Северозападна България не прави изключение от световните тенденции за устойчиво високо ниво на онкологичната заболеваемост. По думите..

публикувано на 09.06.25 в 17:27
Теди Генова, психолог

Несподелената любов - болка, която учи

Днес в рубриката " Психолог на помощ " си говорим за нещо, което почти всеки е преживявал, макар и да не го споделя на глас. Темата е несподелената любов . Това е онази особена болка, която не се вижда отвън - няма гипс, няма бинт, няма белег… но я усещаш дълбоко. Онзи човек, който докосва сърцето ти, но не отвръща. Или поне, не по начина, по..

публикувано на 09.06.25 в 16:30

Младен Исаев - поетът със сърце от Балювица

На 7 юни се навършиха 118 години от рождението на поета Младен Исаев . Роден в монтанското село Балювица, в семейството на бедни, но трудолюбиви хора. Баща му е шивач, майка му - домакиня. В дома им няма разкош, но има дълбока почтеност и уважение към труда. В тази скромна среда Младен пораства със сетива за човешката болка, с очи, обърнати към..

публикувано на 09.06.25 в 16:15

Видинчанката Таня Димитрова с втора награда за бранд с екологична визия

Втора награда в обучителната програма на Бизнес академията за стартиращи предприемачи -   " BASE " , печели Таня Димитрова от Видин. Програмата е организирана от Съвета на жените в бизнеса в България и Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Таня е създател на модния бранд " MonFi ", фокусиран върху трансформирането на остатъчни..

публикувано на 09.06.25 в 15:30

В „Музикална зона“ слушаме легендата на балканската музика Здравко Чолич

 Здравко Чолич е роден през 1951 г. в Сараево. Той постига голямата си популярност в бивша Югославия и на Балканите от 70-те години на миналия век и досега, а със своите песни става легенда на сръбската естрада. След войната в Босна певецът се преселва в Белград. През 2011 г. там събра над 100 000 души на концерта си и за близо 4 часа изпя 44 песни, а..

публикувано на 09.06.25 в 09:00