Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните. Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са полезни и добри за човешкия организъм, коментира за Радио ВИДИН Кремена Дервенкова, председател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.
"На първо място насекомите са изключително полезни и добри за човешкия организъм, тъй като съдържат много белтъчини и то белтъчини, които имат в себе си всички незаменими аминокиселини, от които човешкият организъм се нуждае – включително и тези, които не може да синтезира сам и често пъти се налага да приема чрез различни добавки. Така че, високото съдържание на протеин е изключително важна част от диетата на хората и с такова съдържание могат да се похвалят и ядливите насекоми от всякакви видове. На следващо място те съдържат много полезни мазнини, които са в правилното съотношение Омега-3 към Омега-6. Съдържат фибри, които отново са важни за доброто храносмилане, съдържат много витамини и минерали и както често обичам да казвам, съдържат повече калций от млякото и повече желязо от спанака."
Кремена Дервенкова разказва още, че потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят в супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като купувачът ще бъде информиран за точното съдържание на храните.
Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация от Европейския съюз. За България това са домашен щурец, ларва на брашнен бръмбар, жълт брашнен червей и мигриращ скакалец. Има ли нещо опасно и какви са вредите при този тип храна - коментира Кремена Дервенкова:
"Те, като всяка друга храна, могат да представляват алерген и ще бъдат обозначени като такъв на етикетите на всички продукти, които ще съдържат брашно от насекоми в състава си. И хората, които има вероятност да имат алергия към насекоми, са хората, които вече имат установена алергия към ракообразни, акари, морски деликатеси, така че те трябва да бъдат по-внимателни, избирайки да опитат продукти с насекоми."
Запитани в анкета видинчани се обединиха около мнението, че не биха яли храна, съдържаща новото брашно или насекоми под каквато и да е форма.
Да избягаш от града, за да живееш на село си е сериозно предизвикателство и не е за всеки. Да избягаш от София, за да заживееш в Българския Северозапад, вече е само за избрани. Имам предвид без да хукнеш обратно още в рамките на първия месец. Това не всеки го може. Могат го такива, като фотографката Изабел Арнаудова. Израснала на жълтите..
Днес в рубриката "97 лапи 1 една опашка" ще се пренесем в Монтана, където ще ви срещнем с добрия пример и любовта към животните. Поводът е публикация в социалните мрежи на 33-годишния Дончо Илчев , в която той е написал: "Извинете, че спрях движението на колите по улицата днес, но този ястреб е от защитен вид и трябваше да бъде спасен..
В Северозапада, където възможностите за развлечения често са ограничени, Румяна Георгиева от Белоградчик решава да промени тази тенденция и да предложи на местните хора едно уникално и вдъхновяващо преживяване – рисуване с вино, кръщава го Art & Wine - Belogradchik . Това занимание, станало истински хит през последните години, съчетава..
Рекорден брой "Живи човешки съкровища" са вписани в националния регистър за миналата година. България е част от програмата на ЮНЕСКО "Живи човешки съкровища" от 2008-а година и до сега в националната система са вписани 44 елемента. Номинации се правят на всеки две години и се вписват до пет носителя на нематериалното културно наследство, но..
Във Видин се проведе обществено обсъждане на проект на Общински план за младежта за 2025 година. Документът определя целите и приоритетите на общинската политика за младежта, както и финансовите ресурси за неговата реализация, в съответствие с Националната стратегия за младежта (2021-2030 г.) и Националната програма за младежта (2021-2025)...
Негодувание назрява сред жители на три села - Динково, Тополовец и Дреновец, в община Ружинци , заради проект на Общината за изграждане на фотоволтаични системи върху общински земи около тези населени места. Хората твърдят, че никой не ги е предупредил предварително какво се предвижда за изграждане в землищата им. Категорични са, че за такива..
Нова платформа дава възможност на малките и средни производители в България да покажат своите продукти и да се свържат директно с хора, които ценят истинската и качествена храна. Идеята е на трима приятели- Ива Христова, Владимир Лалов и програмиста Радослав Илиев. Ива Христова е от Враца, а Владимир Лалов от Кнежа. И двамата са работили..