Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да се легализират бакшишите в заведенията?

Снимка: Радио Видин

Преди дни в публичното пространство се появи информация за евентуалното легализиране на бакшишите в заведенията. Има подобни практики в някои чужди държави, където бакшишът на сервитьорите е добавян към сметката в ресторантите. Тогава тези пари могат да бъдат обложени. Това бе наложено от началото на годината и в съседна Румъния. У нас от бранша смятат, че ако сервитьори и бармани легализират всичките си доходи, това ще е полезно при тегленето на кредити и лизинги, а заведенията няма да бъдат застрашени от санкции заради разминаване между парите в касата и оборота по фискални бонове. От Българската асоциацията на заведенията (БАЗ) настояват да се създаде работна група с представители на бранша и Националната агенция по приходите (НАП) и да се подготвят законови промени за легализирането на бакшиша. В момента той се приема от НАП като кражба от фиска, ако при проверка се установят повече пари в касата, отколкото по фискалните бонове, коментира Ричард Алибегов, председател на БАЗ. Преди четири години, когато бяха затегнати санкциите за разминаване в касовите наличности в търговските обекти, собствениците на заведения отново поискаха законово признание на бакшишите. Предложението им бе да се приеме, че бакшишът в България е примерно 8% или 10% от реалната консумация и НАП да разрешава до 8-10% отклонение в оборота. Тогава от приходната агенция обявиха, че не могат да допуснат узаконяване на разлики в касовите наличности и предложиха ресторантьорите да държат допълнителните средства, дадени от клиентите, на отделно място. Какви са реакциите в бранша след появилата се информация? Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов смята, че легализирането е необходимо, тъй като в момента според Националната агенция по приходите бакшишът е незаконен. 

"Това тръгна, защото се случи в Румъния от 1 януари и каквото се случи в Румъния, нашите го прехвърлят медийно и тук. Ние от 2019 година го говорим това. Аз искам легализация от 2019-та, обаче казвам, че искам да легализират бакшиша на хората, за да могат хората да ползват това като допълнителен доход за каквото и да е било- за през банка, лизинг или каквото и да е то.” 

Според Ричард Алибегов легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем. Той добави, че и в момента инспектори на приходната агенция имат право да проверяват наличния оборот на всеки сервитьор.

"В момента е такава ситуацията, че законово тази дума “бакшиш" или "сервиз” не съществува в нито една наредба. Данъчните го приемат като кражба, като кражба от фиска. Давам ви пример- ако дойдат на проверка в заведение и сервитьорът има 500 лева оборот, по фискален принтер, а в джоба си има 550 лева, заведението ще бъде глобено от 500 до 2000 лева за несъответствие в касата. Данъчният приема, че когато пише 500 лева оборот, той трябва да има 500 лева в портмонето си … На хората, заети в бранша, можем да кажем, че ако бъде легализиран бакшишът те ще могат да стоят много по- добре пред редица институции и ще могат да се възползват от това, което ползват и другите хора, но абсолютно сме против облагането с данък на това нещо.” 

По света навсякъде възприетите навици по тази тема са различни. В САЩ и Канада например е прието да се оставят срaвнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се очаква, че трябва да оставите 20-25 на сто от общата цена. В Гърция при вечеря в ресторант се очаква да оставите 10% бакшиш. В Испания е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на персонала обаче изглежда да се оставят монети от един, два или пет евроцента. В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Все пак в туристическите центрове е прието да се остави бакшиш в рамките на до 10%. У нас сервитьори не желаят бакшишът да се облага, защото така ще са демотивирани. Те заявиха, че именно чрез бакшиша се оценява тяхното отношение към клиента. Освен това тези допълнителни пари им помагат да се оправят с разходите за деня, без да чакат до заплата. Разговаряхме със Станислав Цветанов, собственик на новооткрито заведение във Видин. 

"Хората разчитат на тези пари, защото един сервитьор, като изкара днес 10-15 лева бакшиш, това му е един допълнителен доход и ако се легализира, този доход ще бъде облаган с данък. Работило се е на ниски доходи преди доста време, сега не е така. Сега се получава доста над минималната”- уточни Станислав Цветанов.

Професията "сервитьор" е често срещана в Северозападна България. Много млади хора освен в родния си край, често я практикуват сезонно и на различни места по курортите у нас и в чужбина. Анатоли Асенов е сервитьор в елитно видинско заведение. С него разговаряхме за предизвикателството на професията и евентуалните промени, засягащи получаването на бакшиш:

"Сервитьорството не лесна професия, но е приятна от гледна точка на това, че работиш с хора. Най- трудно се работи с хора. От 1992 година съм сервитьор и съм работил в различни заведения във Видин и не само. Бакшишът е важен за мен чисто финансово, като човек и е много важен за оценката на моя труд, защото колкото по- доволни са хората, толкова повече оставят. Българинът, откакто започна да излиза навън, стана много претенциозен. Има случай на 300 лева сметка да ти оставят 2 лева бакшиш, а може и на 15 лева сметка да ти оставят 5 лева бакшиш"- обясни Анатоли Асенов.

Видинчани също коментираха появилата се информация относно евентуалното легализиране на бакшиша на сервитьорите. Според тях подобна промяна по- скоро ще окаже негативен ефект върху работещите в сектора, а от Българската асоциация на заведенията внесоха следните уточнения, относно появилата се информация: 

"Не сме предлагали задължителни 10% бакшиш и не сме инициатори на идеята бакшишът да се облага с данък. От години настояваме единствено бакшишът да бъде легализиран. Защото в настоящата ситуация редовно се случват глоби и затваряния на заведения заради разлика в касовата наличност, именно заради бакшиша, който получават сервитьорите.”

Според БАЗ румънският модел у нас е неприложим. Най- малкото, защото към момента терминът "бакшиш" не фигурира в нито един нормативен документ. От Асоциацията са готови на разговори с отговорните институции за решаване на казуса.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05