Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Трябва ли да се легализират бакшишите в заведенията?

Снимка: Радио Видин

Преди дни в публичното пространство се появи информация за евентуалното легализиране на бакшишите в заведенията. Има подобни практики в някои чужди държави, където бакшишът на сервитьорите е добавян към сметката в ресторантите. Тогава тези пари могат да бъдат обложени. Това бе наложено от началото на годината и в съседна Румъния. У нас от бранша смятат, че ако сервитьори и бармани легализират всичките си доходи, това ще е полезно при тегленето на кредити и лизинги, а заведенията няма да бъдат застрашени от санкции заради разминаване между парите в касата и оборота по фискални бонове. От Българската асоциацията на заведенията (БАЗ) настояват да се създаде работна група с представители на бранша и Националната агенция по приходите (НАП) и да се подготвят законови промени за легализирането на бакшиша. В момента той се приема от НАП като кражба от фиска, ако при проверка се установят повече пари в касата, отколкото по фискалните бонове, коментира Ричард Алибегов, председател на БАЗ. Преди четири години, когато бяха затегнати санкциите за разминаване в касовите наличности в търговските обекти, собствениците на заведения отново поискаха законово признание на бакшишите. Предложението им бе да се приеме, че бакшишът в България е примерно 8% или 10% от реалната консумация и НАП да разрешава до 8-10% отклонение в оборота. Тогава от приходната агенция обявиха, че не могат да допуснат узаконяване на разлики в касовите наличности и предложиха ресторантьорите да държат допълнителните средства, дадени от клиентите, на отделно място. Какви са реакциите в бранша след появилата се информация? Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов смята, че легализирането е необходимо, тъй като в момента според Националната агенция по приходите бакшишът е незаконен. 

"Това тръгна, защото се случи в Румъния от 1 януари и каквото се случи в Румъния, нашите го прехвърлят медийно и тук. Ние от 2019 година го говорим това. Аз искам легализация от 2019-та, обаче казвам, че искам да легализират бакшиша на хората, за да могат хората да ползват това като допълнителен доход за каквото и да е било- за през банка, лизинг или каквото и да е то.” 

Според Ричард Алибегов легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем. Той добави, че и в момента инспектори на приходната агенция имат право да проверяват наличния оборот на всеки сервитьор.

"В момента е такава ситуацията, че законово тази дума “бакшиш" или "сервиз” не съществува в нито една наредба. Данъчните го приемат като кражба, като кражба от фиска. Давам ви пример- ако дойдат на проверка в заведение и сервитьорът има 500 лева оборот, по фискален принтер, а в джоба си има 550 лева, заведението ще бъде глобено от 500 до 2000 лева за несъответствие в касата. Данъчният приема, че когато пише 500 лева оборот, той трябва да има 500 лева в портмонето си … На хората, заети в бранша, можем да кажем, че ако бъде легализиран бакшишът те ще могат да стоят много по- добре пред редица институции и ще могат да се възползват от това, което ползват и другите хора, но абсолютно сме против облагането с данък на това нещо.” 

По света навсякъде възприетите навици по тази тема са различни. В САЩ и Канада например е прието да се оставят срaвнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се очаква, че трябва да оставите 20-25 на сто от общата цена. В Гърция при вечеря в ресторант се очаква да оставите 10% бакшиш. В Испания е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на персонала обаче изглежда да се оставят монети от един, два или пет евроцента. В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Все пак в туристическите центрове е прието да се остави бакшиш в рамките на до 10%. У нас сервитьори не желаят бакшишът да се облага, защото така ще са демотивирани. Те заявиха, че именно чрез бакшиша се оценява тяхното отношение към клиента. Освен това тези допълнителни пари им помагат да се оправят с разходите за деня, без да чакат до заплата. Разговаряхме със Станислав Цветанов, собственик на новооткрито заведение във Видин. 

"Хората разчитат на тези пари, защото един сервитьор, като изкара днес 10-15 лева бакшиш, това му е един допълнителен доход и ако се легализира, този доход ще бъде облаган с данък. Работило се е на ниски доходи преди доста време, сега не е така. Сега се получава доста над минималната”- уточни Станислав Цветанов.

Професията "сервитьор" е често срещана в Северозападна България. Много млади хора освен в родния си край, често я практикуват сезонно и на различни места по курортите у нас и в чужбина. Анатоли Асенов е сервитьор в елитно видинско заведение. С него разговаряхме за предизвикателството на професията и евентуалните промени, засягащи получаването на бакшиш:

"Сервитьорството не лесна професия, но е приятна от гледна точка на това, че работиш с хора. Най- трудно се работи с хора. От 1992 година съм сервитьор и съм работил в различни заведения във Видин и не само. Бакшишът е важен за мен чисто финансово, като човек и е много важен за оценката на моя труд, защото колкото по- доволни са хората, толкова повече оставят. Българинът, откакто започна да излиза навън, стана много претенциозен. Има случай на 300 лева сметка да ти оставят 2 лева бакшиш, а може и на 15 лева сметка да ти оставят 5 лева бакшиш"- обясни Анатоли Асенов.

Видинчани също коментираха появилата се информация относно евентуалното легализиране на бакшиша на сервитьорите. Според тях подобна промяна по- скоро ще окаже негативен ефект върху работещите в сектора, а от Българската асоциация на заведенията внесоха следните уточнения, относно появилата се информация: 

"Не сме предлагали задължителни 10% бакшиш и не сме инициатори на идеята бакшишът да се облага с данък. От години настояваме единствено бакшишът да бъде легализиран. Защото в настоящата ситуация редовно се случват глоби и затваряния на заведения заради разлика в касовата наличност, именно заради бакшиша, който получават сервитьорите.”

Според БАЗ румънският модел у нас е неприложим. Най- малкото, защото към момента терминът "бакшиш" не фигурира в нито един нормативен документ. От Асоциацията са готови на разговори с отговорните институции за решаване на казуса.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови промени в ЗДвП, а в Северозапада - дупки, пропадания, буйна растителност, некачествени ремонти

Народното събрание гласува нови промени в Закона за движение по пътищата. Част от тях предвиждат камерите на националната тол-система да отчитат средна скорост на движение и да включат общинските камери в битката с пътния травматизъм. Новите текстове включват по-високи глоби, като целта е да се намали броят на пътните инциденти. Заради липса на..

публикувано на 22.07.25 в 13:05

Знаем ли какво слагаме на трапезата си?

Всяко домакинство усеща инфлацията най-осезаемо при пазаруване на продукти като хляб, сирене, масло и колбаси. Това са така наречените продукти от малката потребителска кошница, които всеки от нас купува ежедневно. Именно те обаче все по-често стават обект на нелоялни търговски практики и фалшификации.  Растителни мазнини вместо мляко в..

публикувано на 21.07.25 в 11:32

Жители на село Медовница: Искаме помощ- пътят е опасен!

Екипът на радио Видин е в село Мѐдовница, община Димово. Селото е на около 50 км от Видин. Потегляме по новата магистрала, но тъкмо когато сме се настроили да пътуваме удобно,  отбиваме по старото трасе на Е-79  и започваме да криволичим по тесния и изпълнен със завои път Скомля - Медовница.  По пътя върволицата от тирове е безкрайна и меко казана..

публикувано на 18.07.25 в 12:05
Владислав Панев

Владислав Панев: Събитията днес навяват спомен за 2020 година

Обвинения в корупция, арести и обиски: политическите нюанси, които изпълват горещото лято, напомнящо повече на раздираната от скандали 2020 година, отколкото на променила се България след серията от големи протести преди години.  От коалицията Продължаваме промяната-Демократична България подготвят вот на недоверие през септември, който да очертае..

публикувано на 17.07.25 в 10:00

Стабилна ли е икономическата ситуация в средата на годината?

Според Националния статистически институт, през юни общият показател на бизнес климата у нас се е покачил с 1.9 пункта спрямо предходния месец. Подобрение на показателя се наблюдава в строителството, търговията на дребно и в сектора на услугите, а в промишлеността запазва приблизително равнището си от май. Промишлените предприемачи оценяват..

публикувано на 16.07.25 в 10:45

Ще има ли Северозападът в обозримо бъдеще нормален път?

След близо 6 години строителство в началото на този месец най-после бе отворен за движение 33-километровият участък от новия скоростен път между Мездра и Ботевград. В експлоатация от миналата година е и 14-километровата отсечка Макреш - Бела. За да бъде завършен обаче целият изключително важен за Северозапада път, който ще свърже Видин и София,..

публикувано на 15.07.25 в 11:55

Предлагат промени в обучението по математика

Предлагат промени в Закона за училищното и предучилищното образование , сред които и преобразуването на настоящите природо-математически гимназии в специализирани училища, с прием от пети клас. Проблемът с достъпа до разширено математическо образование за децата се замита под килима, казват от Гражданска група "Математика за всички деца" ...

публикувано на 14.07.25 в 13:23