Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана ще почете паметта на Апостола

Снимка: Община Монтана

С рецитал-спектакъл, изложби и поклонение пред паметника на Васил Левски, Монтана ще отбележи 150 години от гибелта на националния герой, идеолог,  организатор на българската национална революция и основател на Вътрешната революционна организация.


От днес, 13 февруари, в Младежкия дом в града е подредена и документална изложба „Памет за Левски“, която може да се види от всички желаещи до 24 февруари. Експозицията е на Държавен архив – Монтана, а тематичните акценти в нея са паметници и паметни знаци за Левски от област Монтана, книги за Левски, оригинални документи с косвена информация за Апостола, обясни директорът на Архива Ангелина Емилова:


"Изложбата, която ще представим пред обществеността на града, е изготвена от Държавен архив-Монтана през 2017 година, но тя е актуална и днес. Целта, която си поставихме с изготвяне на тази изложба е чрез архивни документи, съхранявани в Държавния архив, да представим как населението от региона през годините тачи паметта на Васил Левски. На 14 вертикални табла са експонирани копия на 45 документа, сред които и репродукции на три графики на монтанския художник Венелин Захариев. Условно изложбата може да бъде разделена на три раздела. В първия раздел е показана кратка хронология на живота и дейността на Васил Левски, копие на негови снимки като знаменосец в четата на Панайот Хитов и легионист във втората легия на Раковски. Във втория раздел на изложбата, в който е и акцентът на самата изложба, са представени чрез документи различни мероприятия, осъществявани на територията на региона през годините за отбелязване на годишнини от смъртта и рождението на Васил Левски... За финал, в третия раздел са експонирани две табла с част от заветите, които Левски ни завещава и които всеки от нас трябва добре да помни, да не забравя и да предава на идните поколения, за да бъде жива и паметта на Апостола."


Регионалният исторически музей ще подреди временна тематична изложба "Образът на Васил Левски в творби на български художници. Из фондовете на РИМ - Монтана". Тя ще бъде експонирана в Художествена галерия „Кирил Петров“ на 17 февруари от 16:00 часа.


Ден по-късно на една сцена ще излязат млади таланти от Монтана, които ще отдадат почит към Апостола, каза директорът на Младежкия дом в Монтана Мариета Христова:


"На 18 февруари от 10 часа, учениците от Математическата гимназия ще представят рецитал за живота и делото на Апостола, Младежкият дом пък ще се включи с участие на няколко от формациите с тематични песни и танци, като изпълненията на Танцов ансамбъл "Младост" и Клуб по спортни танци "Астра" символично ще покажат влечението на Дякона към народните танци, което е документирано в спомени на негови съвременници. Певческа група "Пъстренец джуниър" пък ще изпълни любими песни на Васил Левски."


Акцент в програмата ще бъде видеообръщение на потомката на Левски - Христина Богданова, която е праправнучка на Яна – сестрaтa на Апостола.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00

Румънска фотографка представя изложба във Видин

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин” на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември .  Експозицията се състои от 27 снимки. Броят на фотографиите и датата за представяне на изложбата не са избрани случайно. Фотографката прекарва пет дни във Видин , където..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

Престижни отличия за отбора на "БЕСТ" във Видин

Две момичета от видинската езикова гимназия бяха отличени за председатели на годината за работата си като треньори на отбора по реч и дебати на английски език “БЕСТ” през изминалата учебна година. Това са Александра Боянова и Магдалина Колева .  Наградата е престижна  и показва силната ангажираност и отдаденост в дейностите, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 14:10

"Библиотека на открито" привлича читатели в Оряхово

В Народно читалище "Надежда 1871" в Оряхово стартира "Библиотека на открито" . Финансовата стойност на проекта е общо 3000 лева, като 2600 лв. са от обществен дарителски фонд, а 400 лв. са от бюджета на културното средище. Основната цел на инициативата е създаване на читалня на открито и стимулиране на интереса към четенето най-вече в децата, казва..

публикувано на 27.08.24 в 13:00

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

публикувано на 26.08.24 в 17:25

Стартира второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

В края на седмицата - на 31 август и 1 септември ще се проведе второто издание на градския фестивал "Отвори Враца 2024". "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" в града под..

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Кой ще грабне короната в конкурса "Мис и Мистър Монтана"

Както всяка година, така и тази   Монтана  се превръща в сцена на блясък и красота по време на конкурса "Мис и Мистър Монтана" . Този петък, 30 август, ще бъдат обявени победителите. Конкурсът в Монтана не е просто състезание на външната красота, а и на характера, увереността и присъствието на сцената. Участниците са не само млади хора,..

публикувано на 26.08.24 в 15:20