Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин с около 45 милиона лева за капиталови разходи

Снимка: Радио ВИДИН

Малко над 45 милиона лева ще бъдат капиталовите разходи на община Видин за 2023 г. Това предвиждат разчетите за местни дейности, които бяха приети на днешното редовно заседание на Общинския съвет. Средствата са предвидени за ремонти в няколко детски градини и училища в общината, облагородяване на паркове, ремонт на междублокови пространства и улици във Видин и по-малките населени места, реставрацията на Синагогата. Предвидени са и средства за финансова подкрепа на Сдруженията на собствениците, които кандидатстват по програмата за саниране на многофамилни жилища, за обследването на сградата, в размер на 2 лв. на кв. м (с ДДС) от разгънатата ѝ застроена площ. Oбзавеждане и оборудване на здравните кабинети, ремонт на закритата лекоатлетическа писта и покрива на читалището в село Синаговци. Председателят на Общинския съвет Генади Велков коментира, че липсата на бюджет нанася щета на общините.


"Тази година за първи път, поне откакто аз се помня, а мисля, че изобщо за първи път в новата история на общините, няма бюджет, няма национален бюджет. Този разчет за разходи, единственото сигурно нещо са тези капиталови разходи, които са отпуснати от държавата. Всичко останало е предполагаемо, защото не знаем каква ще бъде приходната част..."


Като допълнения към разчетите за местни дейности от групата на ГЕРБ предложиха да бъдат ремонтирани покривът на Речна гара, общите помещения на Младежкия дом, парапетът на гребната база във Видин. 


„Предлагаме от нашата група, не само аз, ремонт на покрива на сградата на Речна гара. Там долу пред вратата мазилката е започнала да пада, там е опасно. Предлагаме да бъдат заделени едни 50 000 лв.  да се закрепи поне тази сграда на този етап. За Младежкия дом едни 30 000 лв. поне да освежим, вътре направо е мухъл, паяжини. Не говоря за някакви сериозни ремонти, там явно, че се търсят начини по проекти. И последното предложение е за гребната база, може би не всички ходят там, парапета е паднал. Там посетителите са основно деца. Тук предложението е съвсем скромно едно обезопасяване, едни 5000 лв. да се дадат нещо да се направи“, каза Валери Василев, председател на групата на ГЕРБ. 


И трите предложения бяха приети. Средствата за култура и спорт към разчетите за местни дейности също бяха увеличени, съответно с 5000 лв. и 30 000 лв.


Какво ще е предназначението на пространството около разрушения закрит плувен басейн и на тази сесия не стана ясно. Кметът на Видин Цветан Ценков обясни, че районът не може да остане в този вид.


"... Вие няма как да оставите този терен в този му вид, той е общински. Тоест вие ще решите какво ще го правим, дали ще го продаваме, дали ще направим нова спортна зала, дали ще го облагородим, това е ваше решение. А защо няма да го гласуваме, обяснете ми, аз не мога да ви разбере, честно. Тук това съгласие само ни дава възможност да извървим цялостния път. В закона е вписано, че трябва изричното съгласие на министъра на младежта и спорта..."

   

Общинският съветник от ГЕРБ Тихомир Станчев коментира, че предложението за изменение на Подробен устройствен план на въпросната зона е нецелесъобразно.  


"Да приемем, че проблемът със незаконосъобразността се е поизяснил, проблемът с нецелесъобразността си остава. Никога няма да подкрепим тази безразборна разпродажба на всичко в общината."


Общинският съветник и бивш кмет Огнян Ценков изрази учудване защо отново се предлага за гласуване същата точка.


"Защо сме против, ще ви кажа точно. Останалата част от поземлен имот урегулиран в УПИ 1 за спортен комплекс и част от друг поземлен имот се обединяват в нов, за който се предвижда да се промени предназначението. Ето това е проблемът, за който става въпрос. Г-н кмете, как ще правите спортна площадка като промените предназначението от спортни дейности в предназначение за обществено обслужване, което го заявихте и тук? Е, как, като тук в предложението се променя и предназначението..."


След продължителен дебат кметът Цветан Ценков оттегли точката, а относно бъдещето на зоната се очакват предложения към главния архитект.  


Без дебати общинските съветници приеха годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. Мнозинството гласува ремонт на детски заведения, разпореди се с имоти общинска собственост. Спортна зала "Фестивална"  се предоставя за безвъзмездно ползване за нуждите на Районната избирателна комисия във Видин за изборите за народни представители на 2 април. Предложението на ГЕРБ за предоставяне на еднократна финансова помощ от 10 000 лева за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия също беше прието. По време сесията бяха обсъдени 24 точки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00