Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 март 2023 година

Снимка: Виктория Топалска, Община Белоградчик

Видин отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отслужи благодарствен молебен в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в града. Общественици, представители на еврейската общност и представители на държавни и културни институции положиха венци и цветя пред Паметника на благодарността във Видин. В Белоградчик беше открита изложбата "За правда и човечност", посветена на живота и делото на митрополит Неофит Видински, с акцент върху приноса му за спасяването на българските евреи.


Всички лекари, които членуват в Български лекарски съюз (БЛС), вече могат да издават електронни бели рецепти от смартфон или таблет, съобщават от Министерството на електронното управление. Чрез мобилното приложение от всяка една точка, всеки лекар ще може да изписва рецепта, която автоматично попада в електронното досие на пациента. Хартиената рецепта ще бъде запазена към момента, за да се даде възможността на всеки човек да има достъп до здравеопазване. Промяна ще има и при системата за освидетелстване от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Вече е възможно да се изпраща електронно медицинско направление за ТЕЛК към регионалната картотека за медицинска експертиза. По този начин всички корупционни практики и забавяния ще бъдат сведени до минимум, посочват от Министерството.


Четвъртият етап от реконструкцията  на централната пешеходна зона във Видин ще започне на 14 март, съобщиха от общинската администрация. В рамките на проекта, финансиран по програма „Региони в растеж" е планирано обновяването на централната пешеходна зона, след Средно училище „Цар Симеон Велики“ в посока към Общинския пазар, където са концентрирани сгради с важни административни и обществени функции, както и основни обекти на културното наследство. По план ремонтните дейности трябва да приключат до края на 2023 г.


Нова покана за подмяна на отоплителните уреди на дърва и въглища с по-екологични отправя Община Видин към гражданите. Приемът на заявления започва на 13 март. Срокът за кандидатстване е до 24 март, а документи ще се приемат всеки работен ден от 8:30 до 16:00 ч. в Центъра за административно обслужване на гражданите, в сградата на общинската администрация. Пълната информация може да се намери на сайта на Община Видин. 


Предвиждат повече социални услуги за хора с увреждания във Видин. Предвидените дейности в община Видин, които ще се финансират от държавния бюджет, бяха представени на обществено обсъждане. Предвидените за изпълнение социални услуги ще бъдат внесени за разглеждане в Общинския съвет.


Общинският съвет в Бойница прие разчета за финансиране на капиталови разходи през настоящата година. Предвижда се изграждане на фотоелектрични централи на обекти- общинска собственост и ремонт на покрива на Основно училище "Васил Левски". Общинските съветници гласуваха и 1000 лева за подпомагане на Турция, във връзка с кризисната ситуация след силните земетресения там. Средствата, които ще бъдат дарени, са от собствените приходи на Общината.


Безвъзмездна финансова помощ за подпомагане на семействата на пострадалите от земетресението в Турция отпусна със свое решение Общинският съвет в Брегово. Сумата е в размер на 2000 лева. Средствата ще бъдат преведени по сметката на Българския Червен кръст за подпомагане на пострадалите от земетресението. С цел своевременно предоставяне средства на семействата, Общинският съвет е допуснал предварително изпълнение на взетото решение.


Проекти на заповеди за обявяване на защитени зони „Река Лом“, „Тимок“, „Ново село“ и „Река Огоста“ от екологичната мрежа „Натура 2000“, са публикувани за обществено обсъждане, съобщават от Министерството на околната среда и водите. В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проектите на заповеди режими.


В пет училища в област Монтана са предвидени нови специалности в приема за учебната 2023/2024 година. Те са съобразени с нуждите на населените места. Държавният план – прием след 7 клас беше утвърден от Министерството на образованието и науката. 1099 ученици завършват 7 клас в област Монтана.


Читалища и културни организации от Видинско и сръбския регион Бор ще издирват традиционни кулинарни рецепти и хора, които съхраняват местната кухня в общ проект с идеята да популяризират кулинарния туризъм в трансграничния регион. Инициативата е финансирана от програма "ИНТЕРРЕГ" и се очаква да приключи през септември тази година. На основата на проучването ще бъде изработена Стратегия за развитие на културния туризъм в трансграничния регион Видин – Бор и ще бъдат разкрити възможностите за развитие на кулинарния туризъм, като част от културния туризъм в региона. Предвидени са обучения за участниците, създаването на туристически маршрут и кулинарен пътеводител, както и двудневен фестивал на рибата и рибената саламура на брега на Дунав, и кулинарно състезание в Зайчар. От сръбска страна партньор е Център за нематериално културно наследство "Корени" - Зайчар, който ще работи съвместно с Народно читалище "Съзнание-1928", село Кошава.


Започна конкурсът за четвъртото издание на Националната литературна награда „Йордан Радичков“, съобщиха от местната администрация в Берковица. В инициативата могат да участват всички български автори, издали сборник с разкази от началото на 2022 до юли 2023 година. Кандидатите трябва да предоставят по пет екземпляра от произведенията си и кратка творческа биография в Община Берковица. Носителят на наградата „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно жури. Наградите се връчват в Берковица на рождения ден на Йордан Радичков - 24 октомври. Те са парични и поощрителни, а церемонията е съпроводена с богата културна програма, уточняват от Общината. Краен срок за кандидатстване - 17:00 ч. на 31.07.2023 г.


Световноизвестният пианист Бруно Канино гостува във Враца тази вечер. Концертът е част от тазгодишното издание на "Месец на клавишите в Симфониета-Враца", каза директорът на оркестъра Христо Павлов. Концертът е от 19:00 часа в градската концертна зала във Враца. В програмата е включена и Симфония № 5 на Чайковски.


Благотворителна инициатива ще събира средства за ремонт на Отделението по физикална и рехабилитациионна медицина във Видинската болница. Благотоврителната хоротека "Да помогнем с танц" ще е на 18 март от 19 часа. 


Кметството и читалище „Феникс“ в Дунавци организират конни надбягвания. Проявата е посветена на Тодоровден и ще се проведе по стар стил на 18 март, на стадиона в квартал "Гурково". Записванията за участие в конните надбягвания са до 15 март. Желаещите могат да се запишат на място в читалището или на телефон: 0879124580.



По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03