Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Запознайте се с историята една изключителна жена

Снимка: Радио Видин


Нека ви представя госпожица Стефани Плъм! Тя е на уморена и изнервена, здраво притисната в ъгъла от неблагоприятно стеклите се обстоятелства. С други думи, току-що е съкратена от работата си като доставчик на евтино бельо, хванала е мъжа си в изневяра, съответно разведена е, останала е без пари, кола и храна, но пък все още има своя хамстер Рекс, откачената си баба Мазур и двама твърде грижовни родители. Накратко казано, Стефани и хамстерът Рекс са се запътили бавно, но сигурно към гладна смърт. А по-страшното е, че майка ѝ изглежда никога няма да престане да ѝ предлага кандидат-съпрузи, кой от кой по-голям неудачник. Сякаш фиаското на скапания брак с Дики Ор не ѝ стига. А трябваше да го очаква, нали? С какъв акъл се омъжваш за човек на име Дики?!...

Всъщност не. По-страшното е, че Стефани е принудена да приеме работата в офиса да противния си братовчед Вини, който има своя компания за съдебни гаранции и куп смущаващи тайни от жена си, за които знае целият град или поне цялата огромна фамилия Плъм. Понякога клиентите на Вини, на които той плаща гаранциите, за да ги измъкне от затвора, не са от най-стриктните. Забравят да си плащат дълговете, бягат, изчезват, крият се… И някой трябва да ги открие и по един или друг начин да ги върне в ръцете на правосъдието, с което да върне и парите на Вини. Иначе казано, Вини има нужда от ловци на глави, а Стефани има нужда от работа, за да не умре от глад. Един вид нуждаят се един от друг.

И така, изборът за Стефани е между смърт от глад и смърт от куршум. И докато куршумът на теория можеш да го избегнеш, то гладът на практика е неизбежен, така че общо взето ситуацията няма нужда от кой знае какво мислене. Ето защо тя глътва набързо една бира за закуска (само това е останало в хладилника ѝ), купува си с последните си пари чифт белезници и пистолет и се захваща за работа.

Първата ѝ задача е повече от амбициозна – да открие бивше ченге, обвинено в убийство. Всъщност оказва се, че трябва да залови Джо Морели, който не ѝ е съвсем непознат. Джо е секси, опасен, арогантен, любимец на жените… На шестнайсет години Стефани някак си е преспала с него, а на деветнайсет му чупи единия крак, когато го прегазва съвсем умишлено с буика на баща си. Стара история, но все пак не е история, която предполага да искат да се срещнат отново, при това от различни страни на закона.

Обаче на кантара днес са десет хиляди долара – цената за главата на мъжа, който я е прелъстил и зарязал най-безцеремонно. Не всяка жена получава такъв шанс, съгласете се! Да си отмъсти и да се разплати с кредиторите си или да се откаже и да се омъжи за някой от нещастниците, които неуморно изкопава майка ѝ и които не се отказват дори, когато лудата баба Мазур стреля с револвер по сервираното за вечеря пиле?... О, не. Джо Морели няма шанс! Проблемът е, че той от своя страна няма причина да не убие отново, ако усети, че е на път да загази, още повече пък точно заради Стефани.

И за да е пълна кашата, на сцената се появява Рейнджърът в цялото си влудяващо латино-великолепие. Колега – ловец на глави, който по някаква необяснима причина също работи за Вини, точно толкова секси, арогантен и опасен, колкото Морели. А Стефани може да е в катастрофално положение откъм финанси, но либидото ѝ си е повече от нормално за трийсетгодишна жена с леко проблемен характер и склонност да скача във всяка изпречила ѝ се каша. Всъщност именно либидото, ако не безпаричието, я забърква в част от въпросните каши. Като например вместо да залови един издирван убиец, да сключи сделка с него, че ще намери мистериозен свидетел, който евентуално да го оневини. Свидетел, в чието съществуване не вярва никой освен Джо Морели и тя самата. В един момент просто започваш да се чудиш кой от двамата е по-отчаян. А в отчаянието си човек е способен на какво ли не, особено Стефани, която е решена да не допусне нищо да застане на пътя ѝ към десетте бона, все едно за чия глава ще ги вземе.

Е, може би все пак би било добре да не е за главата на Морели, който май не е чак такъв мръсник, колкото си е мислела…

"Стефани Плъм или Г-ца 10%" е първия роман от поредицата, посветена на приключенията на тази необикновена, забавна, умна (е, поне през повечето време), секси, просто неустоима героиня, склонна да забравя колко е умна във възможно най-неподходящите моменти.

Автор е американската писателка Джанет Еванович, която прописва  буквално от скука на тридесетгодишна възраст, за да се превърне към днешна дата в едно от най-големите имена в жанра "ироничен детектив". Вдъхновена от филма "Среднощен ездач" с Робърт де Ниро, Еванович получава вдъхновение за своята героиня – ловец на глави, след като преди това има зад гърба си издадени вече дванадесет любовни романа и е изпълнена с огромно желание да промени изцяло жанра, в който твори.

През 2012 г. романът "Стефани Плъм или г-ца 10%" получава и своята филмова версия, в която ролята на забавната до сълзи преследвачка на престъпници влезе прелестната актриса Катрин Хейгъл.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00