Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този род излиза с пост и молитва

БНР Новини
Снимка: pravoslaven-sviat.org

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост, посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно - свети Йоан Лествичник.

С Божията помощ продължаваме поста или по-точно постния подвиг. Подвиг е поста, защото е волево усилие, за да се лишим от нещо което е необходимо за плътта, за да има полза за душата. И на пръв поглед като че ли няма връзка, защото можем да кажем: "Аз мога да не постя, но да живея според Божия закон". Добре казано, но на практика едното без другото е непостижимо, защото за да има резултат в духовния живот задължително трябва да има лишение на тялото или някаква жертва, или ограничение от нещо. Простичък пример е ученето в каквато и да е насока – медицина, дърводелство, физика, химия, математика, музика, спорт и т. н. За да има големи резултати, в което и да е от посочените направления, трябва да има усърдие и ограничение, трябва например спортистът да се лишава от много от "удоволствията", които си позволяват тези, които не спортуват, за да постигне добри резултати. Всеки ден целеустремено да тренира по определен брой часове, докато неговите приятели прекарват времето си в развлечение.

И така, мисълта ни беше за подвига на поста. Когато Христос е излекувал нямото момче, учениците Му го попитали: "Учителю, защо ние не можахме да изгоним беса, който не му разрешаваше да говори"? Спасителят отговаря, че "…този род излиза с пост и молитва". А и самият Той, преди да отиде да проповядва сред народа, е отишъл в пустинята и 40 дни не е ял нищо, като с това ни дава пример за подражание, как ние трябва да постъпваме в нашия живот. За да има промяна в духовния живот, трябва задължително да има не жертва, а доброволна саможертва за нещо, което за нас е важно, от което се ползваме тук на земята и което ни доставя удоволствие на тялото. Комфортът, към който се стремим всички, се оказва че вреди, че не е полезен за духовното издигане и изграждане на човека. И точно поради тази причина Христос учи нас, своите ученици чрез 12-те апостола как трябва да постъпваме и кое е важно за духовното ни изграждане и преуспяване.

В рубриката "Съвременна Библия" – учени от Университета Рутгърс, в съвместна научна инициатива с градския колеж на Ню Йорк решиха, че са открили протеина, изиграл критична роля за появата на живота. Животът – химично съединение. Ако животът е химичен продукт не мисилите ли, че в един момент може да се окаже твърде евтин?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00